Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. května 2003 v 9.06 hodin

Přítomno: 194 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji sedmý jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny a přeji vám dobré ráno.

Nejdříve vás prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, popř. mi někteří z vás oznámili, kdo žádá nebo požádal o vydání karty náhradní.

Úvodem bych přečetl omluvy, které jsem obdržel na toto jednání. Je to jednak nepřítomný poslanec Jan Kavan, který odletěl do New Yorku vzhledem k situaci v OSN. Z  vlády se omlouvá na dobu od 12.00 do 14.30 premiér Vladimír Špidla, který bude jednat s předsedou vlády Švédského království, a pan ministr Pavel Rychetský, který se zároveň účastní 6. schůze Senátu.

Dnes budeme projednávat návrhy zákonů ve třetím čtení, a to v pořadí body č. 72, 73, 75, 77, 78, 79 a 80 až 84. Připomínám, že jde o věci, které byly řádně schváleny. Odpoledne pak máme pevně stanoveny body 70, 111 a 74. Od 16 hodin pak budeme projednávat ústní interpelace.

Domnívám se, že nyní nic nebrání tomu, abychom přistoupili k programu, který jsme si odhlasovali, tedy ke třetím čtením bodů 72 až 84.

 

Prvním bodem, kterým bychom měli dnes začít, je číslo

 

72.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování
střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona
č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních),
ve znění zákona č. 13/1998 Sb., a zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 119/2002 Sb., a některé další zákony
/sněmovní tisk 191/ třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban. Prosím také zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost pana poslance Tomáše Kladívka, aby tam zaujal své místo. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovní tisku 191/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se proto, kdo se do rozpravy hlásí. - Hlásí se pan ministr Urban. Prosím, pane ministře.

Vás, vážené kolegyně a kolegové, prosím o klid.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dobrý den. Dovolte, abych velmi stručně uvedl třetí čtení vládního návrhu zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů. Návrh byl projednán ve výboru pro obranu a bezpečnost, který ve svém usnesení doporučuje Poslanecké sněmovně tento návrh schválit s pozměňovacími návrhy, které k nim přijal.

Ve druhém čtení v rámci podrobné rozpravy uplatnil pozměňovací návrhy pan poslanec Pavel Hönig, dále pak byly předneseny některé legislativně technické návrhy. Všechny tyto pozměňovací návrhy jsou obsaženy v tisku 191/2. Tyto návrhy se týkají především vypuštění periodického ověřování zbraní a dále možnosti, aby držitelé průkazů zbraní mohli předkládat zbraně k ověřování Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.

K návrhu na periodické ověřování zbraní, resp. k návrhu na jeho vypuštění, který pravděpodobně získal velkou podporu, bych chtěl uvést jen následující poznámku. Periodické ověřování zbraní má zajistit, aby střelné zbraně byly bezpečné po celou dobu jejich používání. Praktické zkušenosti s prováděním má již řada států a z jejich dosavadních poznatků vyplývá, že při tomto periodickém ověřování byla zhruba jedna pětina vrácena k opravě. Z toho je zřejmé, že takovýmto způsobem je snížena možnost úrazu, která vyplývá z jejich špatného stavu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře, mně se ale zdá, že v tomto hluku nelze přednášet vůbec nic. Proto vás prosím, kolegyně a kolegové, abyste se posadili a nevedli v této místnosti žádné hovory. Poslouchejme pana ministra, který jediný dostal slovo.

Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP