(17.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane poslanče, dámy a pánové, chtěl bych především poděkovat za tuto otázku, za tuto interpelaci. Je to skutečně příležitost, které mohu využít k tomu, abych zopakoval postupy a kroky, které učinilo Ministerstvo průmyslu a obchodu v souvislosti s uplatněním obchodně ekonomických zájmů českých podnikatelských subjektů při poválečné rekonstrukci Iráku.

Především bych chtěl konstatovat, že již od března t. r. Ministerstvo průmyslu a obchodu velmi intenzivně se touto otázkou zabývá a velmi spolupracuje s dalšími resorty vlády, i tedy s Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem obrany, Ministerstvem financí, ale také s českými zastupitelskými úřady ve Washingtonu i v Kuvajtu, se Svazem průmyslu a dopravy, s Hospodářskou komorou ČR a také s agenturou Ministerstva průmyslu a obchodu CzechTrade. Tyto kroky mají samozřejmě zcela konkrétní podobu a jistě se na mě nebudete zlobit, když se pokusím tyto konkrétní kroky popsat, ale nedokáži to učinit velmi stručně.

Dne 28. dubna t. r. bylo usnesením vlády ČR uvolněno do humanitární pomoci a do úvodní fáze obnovy Irácké republiky 27,6 mil. Kč pro rok 2003 na zajištění neodkladné humanitární pomoci ze strany ČR zaměřené na urychlenou obnovu základních funkcí zdravotnictví a školství v Iráku. Další prostředky ve výši 20 mil. Kč byly uvolněny na urychlené vyslání českých odborníků, zejména do činnosti Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc, který byl pověřen koordinací a zabezpečováním realizace včetně všech jednání o participaci koaličních partnerů zapojených do akce Trvalá svoboda.

Součástí tohoto jmenovaného usnesení vlády je bod, kterým je uloženo Ministerstvu průmyslu a obchodu zpracování seznamu odborníků, kteří by mohli být využiti pro obnovu zejména průmyslových objektů v prioritních odvětvích rekonstrukce a obnovy hospodářství, zejména v oblasti elektrifikace, stavebnictví, chemie, ropného průmyslu, strojírenství, vodohospodářských systémů a podobně. K dnešnímu dni je přihlášeno a probíhá výběr 36 odborníků. Do 15. 5. bude tento seznam předložen, to je vlastně dnes, Ministerstvu zahraničních věcí k dalšímu výběru a využití.

V souladu s bodem 3/6 usnesení vlády byl vypracován další materiál, který má název "Další zapojení ČR do programu poválečné rekonstrukce a obnovy Irácké republiky". Tento materiál byl připravován v úzké spolupráci Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva financí a Ministerstva obrany a tyto zásady byly projednávány na meziresortních poradách na úrovni náměstků těchto ministrů. Jsou v něm v zásadě aplikovány výsledky mých jednání na úrovni ministrů obrany a zahraničí a je v nich kladen důraz zejména na účast českých podnikatelských subjektů v Iráku s akcentem na řešení ekonomicko-průmyslových a obchodně-politických zájmů ČR právě v návaznosti i na předchozí obchodně-ekonomické vztahy s Irákem. - Zde bych si snad dovolil poznamenat pouze jedno číslo. V roce 1990 byla vzájemná obchodní bilance, obrat mezi ČR a Irákem, okolo 80 mil. amerických dolarů.

Tento materiál vláda schválila a v tomto materiálu je uvedeno následující: Je uvolněno z vládní rozpočtové rezervy 120 mil. Kč v roce 2003 na zapojení do programu poválečné rekonstrukce s poskytnutím dalších 400 mil. na pokračování dalšího zapojení do programu poválečné rekonstrukce, a to tak, že v roce 2004 200 mil., v roce 2005 rovněž dalších 200 mil. Je zřízena meziresortní koordinační komise pro koordinaci hospodářských vztahů v Iráku a pro zpracovávání a předkládání návrhu opatření včetně návrhu konkrétních projektů ke schválení vládě. Předsedou této komise bude jmenován místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí a místopředsedy této koordinační komise jsou ministři průmyslu a obchodu a financí a dále členy ministři obrany a zemědělství. Tento výčet zde činím proto, aby bylo zřejmé, jakou důležitost této komisi vláda přikládá.

Předkládání konkrétních projektů bude řízeno resortem Ministerstva průmyslu a obchodu, metodika a podmínky výběru těchto projektů bude zpracována nejpozději do konce května t. r., kdy tato resortní komise bude předkládat projekty té meziresortní komisi a následně a neprodleně vládě ke schválení tak, aby bylo možno využít uvolněných finančních prostředků.

S cílem vytvořit optimální podmínky k účasti českých podnikatelských subjektů na tomto procesu byla uzavřena dohoda o spolupráci na úseku zahraničního obchodu mezi Ministerstvem průmyslu a Ministerstvem obrany. Na základě této dohody jsou do Kuvajtu vysíláni dva pracovníci. Jeden odjel koncem dubna, druhý bude odjíždět v několika hodinách. Současně Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje vyslání diplomatického pracovníka na obchodně-ekonomický úsek zastupitelského úřadu ČR v Bagdádu, neboť je zájem mít zde po skončení válečných operací trvalé obchodní zastoupení s cílem účinné podpory zájmů naší podnikatelské sféry přímo na místě.

V zájmu urychlené informovanosti podnikatelské sféry byly zřízeny společné internetové stránky MPO CzechTrade, na kterých jsou operativně a podrobně uveřejňovány výzvy podnikatelské sféře včetně všech dostupných informací o systémovém postupu při realizaci poválečné obnovy a rekonstrukce Iráku.

V uplynulých dnech se uskutečnila jednání meziresortní skupiny řešící otázky související s naším zapojením do poválečné obnovy. V této skupině jsou zastoupena opět ministerstva obrany, průmyslu a obchodu a financí a jsou z nich zcela konkrétní závěry, které se týkají součinnosti s našimi zastupitelskými úřady ve Washingtonu, New Yorku a Londýně. Ministerstvo průmyslu a obchodu je v trvalém kontaktu se zastupitelským úřadem ve Washingtonu. Na výzvu americké strany a na žádost Ministerstva zahraničních věcí Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy, Hospodářskou komorou a agenturou CzechTrade předalo prostřednictvím zastupitelských úřadů ve Washingtonu seznam 242 firem, které mají zájem podílet se na rekonstrukci a poválečné obnově Iráku, americké organizaci ORHA. Třetí část tohoto seznamu, kde je dnes evidováno již více než 500 firem, bude předána neprodleně. Specifikace našich firem byla poskytnuta rovněž zastupitelskému úřadu v Londýně pro případ zájmu příslušných britských organizací o zařazení českých firem do programu rekonstrukce.

K projednávání zásadních otázek a předkládání návrhů stanovisek pro eventuální další meziresortní řízení byla zřízena resortní pracovní skupina, o které jsem hovořil. Ta je složena ze zástupců referátu zahraniční pomoci, tiskového, teritoriálního, odboru bezpečnosti atd., atd.

Byla zahájena jednání s Českou exportní bankou a Exportní garanční a pojišťovací společností o systému a možnostech jejich využití v procesu rekonstrukce a obnovy Iráku.

Na závěr mi dovolte zopakovat pouze tři základní oblasti, ve kterých vidíme možnost uplatnit naše obchodně-ekonomické zájmy. Za prvé je to navázání kontaktů s dodavateli těch zemí, které se přímo podílely na operaci Trvalá svoboda, ve smyslu subdodavatelských kapacit českého podnikatelského sektoru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP