(15.30 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Řešení jsou dvě. Buď zachováme stav, který vyžadujeme od českých architektů, inženýrů a techniků, a ti zahraniční budeme chtít, aby se v zákoně k němu přizpůsobili - k tomu budu směřovat já svůj pozměňovací návrh. Nebo - druhá cesta je, že zrušíme povinnosti našich architektů inženýrů a techniků tak, aby měli stejné povinnosti - tedy ty snížené - jako ti zahraniční, kteří k nám budou přicházet. Jiná cesta není. V každém případě pokud by žádná z těchto cesta nebyla schválena Poslaneckou sněmovnou, právem bude ohroženo přijetí této novely, protože touto novelou bychom vlastně zavedli diskriminaci českých architektů, inženýrů a techniků do zákona, což asi bude pro mnoho poslanců těžko přijatelné.

Dámy a pánové, nyní k pozměňovacím návrhům, které bych chtěl přednést k této podrobné rozpravě jako návrhy. Samozřejmě je předám panu zpravodaji.

První pozměňovací návrh se týká kvalifikačních předpokladů vzdělání. Na rozdíl od jiných pozměňovacích návrhů, které zde zazněly, stahuji do jednoho odstavce všechny ostatní profese, to znamená architekty, inženýry, a do druhého odstavce dávám pouze techniky. V každém případě velice přísně rozděluji v praxi absolventy magisterského studia, absolventy bakalářského studia a absolventy středoškolského studia, a to i u techniků. V tom se liší můj návrh od ostatních. Koneckonců tento návrh, který přednesu nyní, byl schválen i v hospodářském výboru, ale pak celkově nebylo schváleno nic.

První pozměňovací návrh zní: V § 8 odstavec 5 se text písmene a), b) a c) mění na toto znění: a) nejméně tři roky pro autorizaci v oborech podle § 4 odstavec 2 a podle § 5 odstavce 1, pokud má uchazeč požadované vysokoškolské vzdělání získané magisterským studijním programem, nebo nejméně pět let, pokud má požadované vysokoškolské vzdělání získané bakalářským studijním programem; b) nejméně tři roky pro autorizaci v oborech podle § 5 odstavce 2, pokud má uchazeč požadované vysokoškolské vzdělání získané magisterským studijním programem, nebo pět let, pokud má požadované vysokoškolské vzdělání získané bakalářským studijním programem, nejméně osm roků, pokud má uchazeč požadované středoškolské vzdělání.

Tady malá odbočka - osm roků už dnes středoškoláci ve stávajícím zákoně mají, takže nejde o žádné prodlužování této lhůty praxe.

Druhý pozměňovací návrh zní: V § 15 odstavec 1 písm. b) doplnit za první slovo "vykonávat" slovo "pouze".

Třetí pozměňovací návrh: V § 30 a) - 30 r) nahradit slovo "odborných" slovem "vybraných" a v § 30 a) odstavec 1 vypustit slova "a další odborné činnosti".

Čtvrtý pozměňovací návrh: V § 30 a) odstavec 4 doplnit na konci slovo "ojediněle".

Pátý pozměňovací návrh: V bodě 42 návrhu § 30 e) odstavec 1 zní: Uznávací orgán po posouzení kvalifikačních předpokladů a u usazené osoby po úspěšném složení zkoušky odborné způsobilosti podle § 7 a 8, pokud nemá oprávnění svého členského státu k obdobné autorizaci, provede bezodkladně zápis do seznamu registrovaných osob, nejpozději však do tří měsíců ode dne podání úplné žádosti nebo úplného oznámení nebo úspěšného složení zkoušky odborné způsobilosti.

Šestý pozměňovací návrh: V § 30 n) se text odstavce 2 nahrazuje textem, který zní: Uznávací orgán provede na základě podání úplného oznámení (§ 30o) dočasnou registraci, jejíž platnost stanoví pro jedno architektonické dílo či jednu zakázku.

Sedmý pozměňovací návrh: V § 30o odstavec 1 písm. b) se text mění na text: Předběžné prohlášení obsahující podrobnou informaci o projektu a jeho realizaci, který hostující osoba na území České republiky hodlá provést.

Osmý pozměňovací návrh zní takto: V § 30 r) odstavec 1 se poslední věta mění na text, který zní: Zápis podléhá poplatku ve výši 500 korun.

Poslední pozměňovací návrh, který se týká oněch zvláštních oprávnění. Myslím, že kolega Votava dal stejnou lhůtu, jakou jsem avizoval, nicméně myslím, že jeho znění není přesné. Dovolte mi, abych přednesl svůj pozměňovací návrh: V článku 2 odstavce 3 se text mění na text, který zní: Oprávnění k projektování a oprávnění k provádění staveb udělená podle vyhlášky č. 8/1988 Sb., o zvláštní působnosti k některým činnostem ve výstavbě, ve znění vyhlášky č. 73/1987 Sb., nebo podle vyhlášky č. 186/1990 Sb., o oprávnění k projektové činnosti, zaniká uplynutím 12 měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona.

Musím ještě říci, že většina těchto pozměňovacích návrhů byla schválena hospodářským výborem, ale vzhledem k tomu, že nebylo přijato žádné usnesení, je třeba je zde přednést znovu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana zpravodaje Václava Mencla, aby uvedl své pozměňovací návrhy k tomuto návrhu zákona.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, paní předsedající. Za prvé - § 7 odstavec 1 písm. g) zní následovně: úspěšně složil zkoušku odborné způsobilosti, pokud mu její vykonání tento zákon ukládá.

Za druhé - v § 7 odstavec 2 se slovo "šesti" nahrazuje slovem "tří".

Za třetí - § 7 odstavec 3 zní: Komora umožní nejpozději do jednoho měsíce složení předepsaného slibu každému, kdo splní podmínky uložené v odstavci 1 písm. a) až g).

Za čtvrté - § 8 odstavec 6 zní: Zkoušku odborné způsobilosti skládá uchazeč, který nesplňuje požadované odborné vzdělání, a nebyla mu povolena výjimka. Jejím předmětem je ověření znalostí potřebných pro výkon příslušných odborných činností.

Za páté - § 8 odstavce 7, 2 a 3. věta se mění následovně: Autorizační poplatek v jednom i více oborech se stanoví jednotně bez ohledu na obor a specializace ve výši 500 korun. Poplatek se uhradí v den autorizace.

Omlouvám se - k bodu 5 dodávám druhá a třetí věta. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Prosím nyní pana poslance Jiřího Třešňáka, po něm se připraví pan poslanec Petr Krill.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si podat tři pozměňovací návrhy k zákonu o povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů, a to v odstavci 20 doplnit odstavec 3 ve znění: V případě disciplinárního provinění neplacení členských příspěvků uloží disciplinární opatření k pozastavení autorizace, a to až do doby doplacení dlužných členských příspěvků. Jestliže doba trvání tohoto disciplinárního opatření překročí pět let, je další podmínkou pro skončení úspěšné složení zkoušky odborné způsobilosti.

Pozměňovací návrh číslo 2 je : V § 20 odstavec 2 doplnit následovně: Valná hromada se může platně usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina všech řádných členů nebo pokud byli všichni řádní členové písemně průkazným způsobem obesláni, a to nejméně 21 dnů před termínem konání valné hromady.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP