(9.20 hodin)
(pokračuje Doležal)

To znamená, že výrazným způsobem zvyšujeme počet plátců. Ale co je horší, jistě většina z vás ví, že ten, kdo je plátcem DPH, musí vést podvojné účetnictví. To znamená, že tímto zákonem my nutíme a ukládáme velkému množství živnostníků a malých podnikatelů povinnost zavést podvojné účetnictví, to znamená, že patrně si budou muset najmout firmu či se zúčastnit jakéhosi školení, protože toto už není tak jednoduché. Ale co je na tom nejhorší. V momentě, kdy je převedeme z jednoduchého účetnictví na podvojné účetnictví, tito podnikatelé budou muset dodanit veškeré svoje zásoby. Já se domnívám, že toto není naším cílem - zkomplikovat těmto podnikatelům život, a domnívám se, že to je špatně.

Další chybou, kterou já vidím na tomto návrhu, je otázka zákazu odpočtu DPH na vozidla užívaná k podnikání. Já se nedomnívám, že je takové velké množství podnikatelů, kteří toto zneužívají, aby si kupovali luxusní vozy a odečítali si DPH. Domnívám se, že větší část podnikatelů má svoje osobní vozidlo, které slouží jak pro rodinu, tak pro jeho podnikání. Protože jednoduše na dvě nemá. A my jim teďko zakážeme tento odpočet daně. Co je na tom ale ještě horší. Tento návrh svým způsobem funguje retroaktivně, protože všichni, kdo mají podepsanou leasingovou smlouvu na takovéto vozidlo, účinností tohoto zákona si DPH přestanou odečítat. To znamená, jejich dlouhodobá úvaha je nabourána. To si myslím, že je také vadou tohoto zákona.

A proto dovolte, abych navrhl zamítnutí tohoto návrhu ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu tedy končím.

V rámci obecné rozpravy zazněl návrh pana poslance Doležala na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Já jsem vás přivolal, myslím, že v dostatečném předstihu, gongováním.

Zahajuji v tuto chvíli hlasování s pořadovým číslem 55...

Považuji toto hlasování za zmatečné z důvodu žádosti pana poslance Kühnla. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, omlouvám se, že jsem se hlásil trochu opožděně. Žádám o desetiminutovou přestávku na poradu klubu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, čím méně poslanců Unie svobody má, tím více prodlužuje jednání Poslanecké sněmovny. (Potlesk v sále.) Nicméně v tomto dni je to vaše první žádost. Já si myslím, že jí můžeme vyhovět, a já doufám, že během těch deseti minut dokážete sehnat vaše chybějící poslance.

 

Poslanec Karel Kühnl: Já vám děkuji za ochotu, pane předsedající, a doufám, že napříště se zdržíte komentářů a soustředíte se na to, pro co tady jste, to je na řízení schůze!

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, teď vás vyzývám k pořádku, neboť jste neoprávněně zneužil svého postavení u mikrofonu a hovořil na něj, aniž by vám bylo uděleno slovo. Napomínám vás. (Smích a potlesk v sále.)

 

(Jednání přerušeno v 9.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP