(16.20 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Marii Rusové. Vidím, že se ještě hlásí další zájemce do obecné rozpravy, pan poslanec Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chtěl bych svým vystoupením podpořit pozměňovací návrh pana kolegy Hovorky na zřízení pobočky Okresního soudu v Uherském Brodě.

Jak už kolega Hovorka zmínil, opodstatnění zřízení pobočky okresního soudu je dáno především dvěma základními aspekty.

Za prvé, na okrese jsou pouze dvě města, která v rámci reformy veřejné správy vykonávají agendu bývalého okresního úřadu, a to Uherské Hradiště a Uherský Brod. Územní rozložení obou je předurčeno k tomu, aby obě města měla odpovídající státní instituce. Uherskobrodsko zahrnuje celkem 54 824 obyvatel, z toho 22 438 obyvatel je od sídla okresního soudu vzdáleno od 25 do 45 km s tím, že dopravní dostupnost prostředky hromadné dopravy je z této příhraniční oblasti velmi obtížná a zahrnuje celodenní cestu do bývalého okresního města. Smyslem reformy veřejné správy bylo přiblížit správu věcí veřejných blíže občanům, a tudíž je jen dobře, že úspěšně probíhají snahy o rozšíření či rozvoj některých z nich. V tomto světle je o to více zdůrazněna potřeba zřízení soudu, dostupnosti práva, zvýšení právního povědomí v příhraničním regionu.

Za druhé, celý záměr vzniku pobočky okresního soudu vznikl již velmi dávno z podnětu "Sdružení Uherskobrodska", které zahrnuje 30 obcí. Tento záměr byl v minulosti podporován Ministerstvem spravedlnosti i menšinovou vládou sociální demokracie.

Argumentuje se tím, že je nutno především zřizovat krajské soudy. Ano, s tím lze souhlasit. Na druhé straně lze při troše dobré vůle zlepšit ekonomičnost tím, že lze přiřadit k této pobočce Luhačovicko s cca 20 tis. obyvateli, které je vzdáleno od Uherského Brodu 12 km a přirozeně k němu spáduje. Tím by došlo ke zvýšení spádovosti na 73 909 obyvatel.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, celý záměr zřízení pobočky Okresního soudu v Uherském Brodě je možno označit jako první ze systémového opatření na zrovnoprávnění dostupnosti služeb soudů. Nepodpoření tohoto záměru by znamenalo zmaření několikaletého úsilí občanů a především obcí Uherskobrodska a také signál těm 55 tisícům občanů, kterých se to bezprostředně dotýká. Z výše uvedených důvodů předem děkuji za vaši podporu předloženému pozměňovacímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Seďovi. Jako další v obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Smýkal.

 

Poslanec Josef Smýkal: Vážený pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, měl jsem záměr vystoupit v podrobné rozpravě s tím, že podám pozměňovací návrh na umístění Justiční akademie do Kroměříže, jak jsem to přednesl ve svém minulém vystoupení. Vzhledem k tomu, že místopředseda vlády a ministr spravedlnosti zde závazně prohlásil, že vedení ministerstva rozhodlo o umístění Justiční akademie do Kroměříže, a já mu věřím, my připravíme podmínky pro to, aby v Kroměříži Justiční akademie měla velmi dobré podmínky. Proto jsem se rozhodl nepodávat pozměňovací návrh, aby Justiční akademie byla v Kroměříži, s tím, že beru závazek Ministerstva spravedlnosti, daný místopředsedou vlády.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Smýkalovi. Obecnou rozpravu končím. Přistupujeme k rozpravě podrobné. Mám dvě přihlášky. Jako první je přihlášen pan poslanec Ludvík Hovorka, jako druhá vystoupí paní poslankyně Marie Rusová.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, k tomu, co jsem již uvedl, navrhuji tento pozměňovací návrh. V části první, článek I., doplnit bod č. 38, který zní "Příloha č. 7 se doplňuje o bod č. 4, který zní: 4. Okresní soud v Uherském Hradišti - pobočka v Uherském Brodě. V obvodu Okresního soudu v Uherském Hradišti se zřizuje pobočka v Uherském Brodě. Sídlem pobočky je město Uherský Brod."

7. V části článku X. na konci věty doplnit text, který zní: "s výjimkou bodu č. 38 v části první, článek I., který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2005."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Hovořit bude paní poslankyně Marie Rusová. O slovo se přihlásil také pan poslanec Koudelka.

 

Poslankyně Marie Rusová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych předložila již avizovaný pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Tato změna by se měla týkat části první článku I., kde body 37, 39 a 40 se vypouštějí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Rusové. Hovořit bude pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Dovolím si v podrobné rozpravě podat dvě skupiny pozměňovacích návrhů.

První jsou pozměňovací návrhy k usnesení ústavně právního výboru.

1. V bodě II. usnesení ústavně právního výboru, v komplexním pozměňovacím návrhu označeném jako A, v bodě 3, vložení nové části desáté, přechodná ustanovení, v písm. a) za slova "do funkce soudce" vložit slova "zvolení do funkce". Jde o to, že uvedené ustanovení hovoří o ustavování soudců a přísedících, přičemž ovšem používá pouze pojem "jmenování do funkce", ale přísedící jsou do funkce voleni.

2. V bodě II. usnesení ústavně právního výboru, v komplexním pozměňovacím návrhu označeném jako C, vložení nové části desáté, účinnost, za slova "39 a 40" vložit slova "a části třetí článku III.". Tento pozměňovací návrh se týká toho, že ústavně právní výbor schválil, že nový procesní institut, tzv. návrh na určení lhůty pro uskutečnění procesního úkonu, bude mít odloženou účinnost, ale tato odložená účinnost se nevztáhla na připojenou novelu zákona o soudních poplatcích, kde tento návrh je osvobozen od soudních poplatků. Tento technicko-legislativní nedostatek je tímto návrhem napraven.

Další skupina pozměňovacích návrhů se týká zákona samotného.

1. V § 130 by odst. 3 nově zněl: "Ředitel zajišťuje chod Justiční akademie po stránce personální, organizační, materiální, finanční, a nestanoví-li tento zákon jinak, jedná jejím jménem. Ředitele jmenuje a odvolává ministr spravedlnosti po projednání s radou."

Další pozměňovací návrh: § 131 zní: "Vnitřní organizaci Justiční akademie a podrobnosti o její činnosti upravuje statut, který schvaluje rada po projednání s ministerstvem."

Oba návrhy upřesňují organizační strukturu akademie a vzájemný vztah mezi ředitelem akademie a radou akademie.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Koudelkovi. To byla poslední přihláška a zřejmě i vystoupení v podrobné rozpravě, takže podrobnou rozpravu končím.

Ptám se navrhovatele, zdali hodlá vystoupit. Ano. Vystoupí ministr spravedlnosti a místopředseda vlády Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážená Poslanecká sněmovno, nechci zdržovat toto jednání. Je to zákon, který jsme projednávali dlouze. Jenom bych chtěl stručně reagovat na obecnou i podrobnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP