(15.40 hodin)
(pokračuje Hrnčíř)

On to prezentoval jako snad jakousi výhodu, že existují paralelně tyto dva systémy, ať už regulovaného, nebo neregulovaného nájemného. Já si myslím, že je to chyba, že to je právě to zlo, které v této oblasti našeho hospodářství existuje.

Položím si tedy otázku. Komu tento dvojkolejný systém nájemného regulovaného i neregulovaného vyhovuje? Především zcela určitě nájemníkům v těch bytech, kde je nájemné regulované. To jsou ty subjekty, o kterých pan poslanec Kvapil včera říkal, že jsou to jakési privilegované vrstvy. Za druhé ale také vyhovuje vlastníkům domů s neregulovaným nájmem. Ti tedy mohou na základě velmi malé nabídky a vysoké poptávky enormně zvyšovat cenu nájmu. Vzniká z toho jakási elitní skupina vlastníků.

Jaký je tedy, dámy a pánové, závěr. Ti z vás, kdo se zde včera stavěli do jakési skupiny ochránců nájemníků, jsou podle tohoto mého závěru zároveň ochránci či jakýmisi tajnými agenty té elitní skupiny vlastníků. To je zapotřebí, abychom si uvědomili.

Komu naopak tento systém regulovaného a zároveň neregulovanému nájmu nevyhovuje? Kdo na něj doplácí? Dámy a pánové, především jsou to pronajímatelé regulovaných bytů, kterým samozřejmě v důsledku toho chátrá jejich stavebně technický stav, na což ve svém důsledku doplácejí i nájemníci v těchto objektech. Za druhé jsou to pochopitelně nájemníci neregulovaných bytů. Ti nájemníci, kteří platí vysoký nájem. O jejich koupěschopnosti pan předkladatel ani pan zpravodaj ve svých zprávách ale nehovořili. To, jak velkou část ze svých příjmů věnují tito lidé na zaplacení nájemného, nikoho nezajímalo. A třetí skupina, která na tento systém doplácí, je skupina nebydlících. Těch lidí, kteří byt teprve shánějí. Těmto lidem jsou samozřejmě dveře regulovaných nájmů těsně uzavřeny a zbývá jim pouze velmi malá nabídka za velmi vysoké ceny. Zůstává jim tedy, dámy a pánové, čekat ve frontě jako některým z nás za komunismu na trabanta nebo na pračku.

Tento systém se mi nelíbí. Nesouhlasím s ním, protože není v souladu s tím, co chceme. Chceme být evropským státem s moderními evropskými tradicemi, tak jak o nich tady včera hovořil pan poslanec Kužvart, který nám zde udělal přednášku z eurooptimismu. Nejsem však eurooptimistou z toho faktu, který zde byl uveden ve zprávě Evropské komise za rok 2002, která vydala k oblasti regulace nájmů velmi kritické stanovisko a tvrdí v něm, že regulované nájemné brzdí mobilitu pracovních sil a brání investorům v investicích do bydlení.

Tento problém, dámy a pánové, vládní návrh zákona neřeší, opravdu neřeší. Pouze jej jako horkou bramboru přehazuje na naše města a obce. Říkal už o tom včera pan poslanec Bratský; já nemám důvod, proč bych to rozšiřoval dále.

Skutečně, pronajímatelé nemovitostí, bytů budou vyplňovat hlášení o nájemném ve svých bytech, budou ho odevzdávat na obecní úřad, který z těchto hlášení vypracuje tzv. přehled nájemného a formou nařízení jej bude zveřejňovat na úřední desce. Zvláště pikantní ještě je, že tento přehled případně objektivizuje podle připomínek občanů. No tedy, dámy a pánové, chudáci obecní úředníci. Z pověřených obecních úřadů tento návrh zákona vytváří jakési soudy či arbitry, kteří budou rozhodovat v případných sporech mezi vlastníkem a nájemníkem o výši nájmu. O navýšení nejen běžném, o kterém je řeč, ale při jakémkoli navýšení např. v důsledku modernizace, adaptace, zateplení apod. Naše vláda pro 6300 našich obcí a 400 pověřených obecních úřadů připravila tedy vskutku velkou zátěž. Jako by jim ta reforma veřejné správy ještě nestačila. Je to vzkaz vlády pro naši českou veřejnost. Milý občane, místo nového chodníku ve své obci nového úředníka na váš obecní úřad.

Dámy a pánové, jak jsem řekl, v zájmu těch slušných a poctivých lidí, v zájmu nebydlících lidí a v zájmu daňových poplatníků podporuji návrh k vrácení a požaduji po vládě, aby tento návrh přepracovala. Děkuji vám za podporu tohoto návrhu. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, to byl pan poslanec Pavel Hrnčíř. Pan poslanec Vladimír Doležal stáhl svou přihlášku v tuto chvíli, takže slovo má pan poslanec Radko Martínek, předseda výboru pro veřejnou správu, životní prostředí a regionální rozvoj. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, nebo pane ministře odcházející - přicházející, pardon, omlouvám se - a vážené kolegyně, kolegové. Já se opravdu nebudu už dále pouštět do té rozsáhlé diskuse, která tady probíhala, kterou jsem pozorně sledoval, a myslím si, že bude lépe, aby tento návrh zákona byl postoupen do výboru k projednání, kde bez přítomnosti tamtoho červeného světélka se o něm možná bude hovořit věcněji, než probíhalo tady.

Nicméně přeci jenom bych se zastavil snad u dvou věcí, které tady byly řečeny, a to dvou kolegů, kteří mají stejné příjmení - kolegů Benešů -, kdy kolega Beneš římská jedna, jak byl tady určen, což je Miroslav Beneš, tady hovořil o tom, že se od nástupu vlády České strany sociálně demokratické neustále snižují počty rozestavěných bytů. Já shodou okolností tady mám krásnou barevnou tabulku, která možná bude vidět a je i v té kameře, která hovoří o něčem jiném. Ta tabulka hovoří o tom, že v roce 2002 bylo rozestavěno v České republice 33 606 bytů, což je mimochodem od roku 1991 druhý největší počet rozestavěných bytů, a to po roce 1998, kdy bylo rozestavěno 35 027 bytů. Dále jsou tady na té tabulce ještě dva významné grafy, jeden je modrý a jeden je zelený. Ten modrý graf hovoří o dokončených bytech. Tam nejhorší situace byla v roce 1995, kdy se dokončilo 12 662 bytů, a nejlepší situace byla v minulém roce, kdy se dokončilo 27 291 bytů. A ta zelená tabulka ukazuje modernizaci bytového fondu, kdy nejhorší situace byla v roce 1994 a nejlepší situace opět v roce 2002.

Už i z těchto důvodů bych prosil… Návrh organizačního výboru je, aby projednáváním tohoto zákona byl pověřen rozpočtový výbor. Já proti tomu nic nemám a nechci se zapojit do sporu mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj, ale upozorňuji, že ve sněmovně prvním čtením prošel návrh kolegů Františka Beneše a spol., který momentálně je zaparkován u nás na výboru a čeká na tento vládní návrh. Tak já bych velmi prosil, aby bylo přikázáno projednávání tohoto návrhu zákona k nám na výbor, kde mimo jiné existuje podvýbor pro bydlení, v jehož čele stojí velmi rozvážný poslanec Snítilý. A myslím si, že pod jeho rozvážnou péčí se dobereme nějakého výsledku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP