(11.00 hodin)
(pokračuje Kvapil)

Je to obdoba toho, co navrhl pan poslanec Bratský. Jeho návrh jinak podporuji, ale aby o tom bodu 5 se také hlasovalo samostatně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Chtěla bych jen uvést na pravou míru informace o nepravdivých údajích u objektu v Jičíně, to, co zde před chvílí zaznělo. Skutečností je, že výběrová komise rozhodla o pořadí na prvním místě ČSTV, na druhém místě Skaut, a to z toho důvodu, že ČSTV uvedlo, že má nájemní smlouvu na tento objekt. Dodatečně bylo zjištěno, že nájemní smlouvu v tomto objektu nemá. Ale já chci tady uvést na pravou míru to, že zde mohlo dojít k nedorozumění a nemuselo to být záměrné uvedení nepravdivého údaje. Protože je to objekt, který je rozsáhlý, a v určité části tohoto objektu ČSTV skutečně již provozuje svoji činnost. Domnívám se, že zde skutečně šlo o nedorozumění, o špatné pochopení informace, kterou toto sdružení podalo, a my jsme proto takto rozhodovali. Omlouvám se, nechtěli jsme se tohoto sdružení nikterak dotknout, a určitě ani ne kolega Bratský, který to zde takto uvedl.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Paní poslankyně Michaela Šojdrová byla poslední přihlášená do podrobné rozpravy. Ještě tedy pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Byl jsem upozorněn paní zpravodajkou, že můj návrh je nehlasovatelný, protože dům dětí a mládeže není uveden v návrzích. Proto žádám o vyřazení tohoto objektu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Koníček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní místopředsedkyně, chtěl bych po dvou návrzích k usnesení výboru, které navrhovaly některé body hlasovat jednotlivě, navrhnout, aby se o I.1 až 6 hlasovalo jednotlivě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Nebudu vás dlouho zdržovat. Vážení kolegové a kolegyně, chtěl bych jenom vysvětlit tento konflikt kolem Jičína, jestli tělovýchovné jednotě, nebo Junákům. Proboha, kdo se o to zajímal, tak určitě zná stanovisko zastupitelů města Jičína, kteří to několikrát projednávali a zcela jednomyslně žádají o to, aby Poslanecká sněmovna schválila převod na Junák, a ne na tělovýchovnou jednotu. A nemusíme se tady zabývat tím, jestli nepravdivé informace byly dány záměrně, nebo neúmyslně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Další přihlášku do podrobné rozpravy nemám, podrobnou rozpravu končím.

Paní ministryně jistě bude chtít vystoupit se svým závěrečným slovem. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi pouze velmi stručné závěrečné vyjádření.

Za prvé chci poděkovat všem vystupujícím poslankyním a poslancům za to, že zde ani jednou nepadlo, aby tento návrh byl zamítnut, a že zde dokonce z úst některých poslanců zazněla slova, ať dopadne hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích jakkoliv, že je třeba tento materiál schválit. Za to se velmi stavím a opravdu prosím Poslaneckou sněmovnu, aby v zájmu organizací, které s dětmi a mládeží pracují, tento návrh schválila.

Chtěla bych se jen velmi stručně vyjádřit k některým vybraným slovům, která zde padla. Věřte tomu, že jich bude velmi málo. Pouze bych chtěla říci paní poslankyni Konečné, že nemusí mít obavy z toho, že by Ministerstvo financí nebo dokonce Ministerstvo školství mělo zájem o to, aby jim některé tyto objekty zůstaly. Ujišťuji vás, že Ministerstvo školství nechce žádný z těchto objektů, a dokonce ani v případě, že by tyto objekty nepřešly na organizace pracující s dětmi a mládeží, Ministerstvo školství žádný z těchto objektů nezíská, a ani by koneckonců získat nechtělo.

Co se týká Ministerstva financí, tam je situace jiná, ovšem pouze částečně. Opět, pakliže by tyto objekty do ukončení likvidace Fondu dětí a mládeže nepřešly na organizace pracující s dětmi a mládeží, tyto objekty by přešly na Českou republiku a byly by ve správě Ministerstva financí. Opět je ale, paní poslankyně, zbytečné se obávat, že by Ministerstvo financí chtělo tyto objekty míti pro sebe, tyto objekty spravovat nebo nevím, co by v nich chtělo provozovat. Ministerstvo financí by bylo odpovědné za to, že by tyto objekty byly pravděpodobně prodány, a to pravděpodobně nabyvateli, který by nabídl největší cenu, tak aby utržené finanční prostředky byly využity ve prospěch českého státu.

Mým zájmem a zcela jistě zájmem celé vlády je to, aby maximální množství těchto objektů přešlo na nové nabyvatele, to znamená na organizace, které pracují s dětmi a mládeží. Proto také prosím Poslaneckou sněmovnu, aby tento návrh schválila. Tam, kde nebudu pro to, aby objekty byly převedeny, jsou objekty pod číslem 41 až 44, protože u těchto objektů se vedou soudní spory a vláda je proto doporučila vyřadit. Protože bychom se mohli dostat do velmi nepříznivé situace, že by byly převedeny objekty na nového nabyvatele, poté by byl ukončen soudní spor a v soudním sporu by se ukázalo, že stát neměl právo převést majetek z toho důvodu, že v soudním sporu bylo určeno vlastnictví jinému subjektu, než kterým je stát. To znamená, že bychom dostali i ty organizace, které by byly organizacemi nabyvatelskými, do značné právní nejistoty. Mohlo by v budoucnu dojít k velkým problémům vyrovnávání těchto majetků.

Závěrem. Nechci se vyjadřovat k některým výpadům, které zde padly na stranu některých organizací. Chci vás ujistit, že všechny organizace, které se mají stát nabyvateli těchto objektů, splňují všechny zákonem uvedené předpoklady, jsou to nezávislé organizace pracující s dětmi a mládeží. V jejich projektech bylo, jakým způsobem bude tento majetek pro děti a mládež užíván. Prosím tedy, paní poslankyně a páni poslanci, aby poté, co se bude hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, aby v každém případě, jak zde bylo řečeno jiným poslancem, ať jsou odhlasovány kterékoliv z nich, i když já nebudu tyto změny doporučovat již z toho důvodu, jak jsem řekla na začátku, že došlo k velmi dlouhé a podrobné práci výběrové komisi, aby prostě v každém případě byl materiál schválen a Fond dětí a mládeže mohl začít urychleně pracovat na jejich fyzickém převodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní ministryně. Nyní se ptám zpravodajky, jestli je připravena se závěrečným slovem. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Šedivá: V dnešní rozpravě vystoupilo několik poslanců, kteří dali pozměňovací návrhy. Mám návrh, aby se o pozměňovacích návrzích hlasovalo tak, jak byly jednotlivě, potom bychom hlasovali o návrhu usnesení výboru školského, ty body, které zůstanou, jako o celku, a předposlední bod by byla doprovodná usnesení, která podala paní poslankyně Páralová. Jako poslední bod bychom hlasovali o celkovém návrhu, tak jak jej podala vláda.

První pozměňovací návrh -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ptám se, jestli má někdo výhradu k tomu, co řekla paní zpravodajka, ke způsobu rozhodování v této věci. Evidoval jsem, že byla žádost nejméně dvou poslanců, kteří chtěli hlasovat všechny body jednotlivě. Ne. Pan kolega Bratský?

 

Poslanec Petr Bratský: Omlouvám se, ale rozuměl jsem tomu, že paní zpravodajka říkala, že teď se bude hlasovat o pozměňovacích návrzích tak, jak byly podávány, to znamená i v pořadí, jak byly podávány, takže očekávám, že by se mělo hovořit jako první o mém pozměňovacím návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP