(14.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Slovo má pan poslanec Cabrnoch. Hlásí se někdo jiný do podrobné rozpravy? Pan kolega Maštálka, prosím, a poté pan poslanec Janeček. Po panu poslanci Maštálkovi, pane kolego.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, pane předsedající. Já si dovolím zopakovat svůj návrh usnesení z obecné rozpravy: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby na základě tezí tisk 238 vypracovala a předložila Poslanecké sněmovně ve spolupráci s kraji koncepci zdravotnictví České republiky, a to k - varianta A - 30. 9. 2003, varianta B - 1. 11. 2003.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Janeček má slovo. Prosím.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych navrhl také návrh usnesení, že Poslanecká sněmovna žádá vládu o předložení koncepce zdravotnictví v návaznosti na reformu veřejných financí. Jde o to, že to jsou dva základní problémy našeho zdravotnictví, tj. nelze oddělit reformu veřejných financí od transformace a financování zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, považuji tento návrh za hlasovatelný. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

Prosím všechny kolegy, kteří navrhovali nějaké usnesení, aby jej dali v písemné podobě panu zpravodaji. Považoval bych za vhodné, abychom vždy před hlasováním o návrhu slyšeli jeho přesné znění. Prosím pana kolegu Maštálku, aby svůj návrh na usnesení dal panu zpravodaji.

Pro vaši informaci sděluji, že budeme pokračovat projednáváním bodu "odpověď na písemnou interpelaci", a potom bychom měli pokračovat blokem prvních čtení.

Prosím pana zpravodaje, aby si utřídil jednotlivé návrhy a přistoupil k řečništi a seznámil nás s postupem.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Dobře. Takže jsou celkem tři návrhy na usnesení. A já se zeptám pana předsedajícího, v jakém pořadí se domníváme, že bychom měli…

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Od toho jsem si vás určil zpravodajem, abych se zbavil této povinnosti.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Ano. Takže v tom případě začneme od konce, protože poslední návrh padl od kolegy Janečka: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby předložila koncepci v návaznosti na reformu veřejných financí.

V případě, že bude tento návrh odhlasován, tak se domnívám, že ty další dva návrhy budou nehlasovatelné, protože to vlastně znamená, že to bude předloženo znovu v souvislosti s reformou.

Pochopil jsem to správně, pane kolego? - Ano.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, pane kolego. Nicméně zvykem bývá hlasovat o návrzích v pořadí, tak jak zazněly. Nebráním se této změně, ovšem pouze za situace, kdy ostatní předkladatelé návrhů nebudou proti tomuto postupu namítat.

Jak jsem předpokládal, namítají. Takže nejprve bychom tedy měli hlasovat o vašem návrhu, pane poslanče.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Dobře. Takže porušit zvyklosti se mi nepovedlo. Neudělal jsem to schválně. Omlouvám se vám.

Můj návrh - zopakuji jej ještě jednou - je, aby se teze koncepce zdravotnictví přikázaly výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a následně pak určilo, jakým způsobem mají být předloženy Poslanecké sněmovně. Takže nechávám hlasovat o tomto návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. To znamená, Poslanecká sněmovna by se usnesla, že přikazuje tento návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví s tím, že poté co výbor tento materiál projedná, se jím bude znovu zabývat. Myslím si, že je to návrh srozumitelný a hlasovatelný.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 268. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 174 pro návrh 67, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu pana kolegy Maštálky.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Ano. Myslím, že musíme hlasovat variantu A a variantu B. To znamená, že nejdříve nechám hlasovat o variantě A a pak o variantě B.

Varianta A zní: aby na základě tezí tisku 238 předložila vláda koncepci zdravotnictví České republiky, a to k 30. 9. tohoto roku. Takže o tomto by se mělo hlasovat. To je varianta A. Varianta B je totéž k 1. 11. 2003.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Pan kolega Cabrnoch k proceduře hlasování.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Pane předsedající, já navrhuji ke zvážení panu zpravodaji, zda v těchto třech variantách hlasování, které se liší pouze datem předložení, nezvolit postup orientačního hlasování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem přesně tento postup chtěl teď navrhnout.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji. Můžeme to tak udělat. To znamená, že máme tři data - 30. 9., 1. 11., a třetí je návrh kolegy Janečka na to, aby to bylo v souvislosti s reformou veřejných financí. Takže nechám teď o těchto třech hlasovat…

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče. Já vyslechnu názor pana poslance Maštálky jako navrhovatele a pak si musíme říci, zda termín s předložením reformy veřejných financí je termín určitý.

Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Pane předsedající, mrzí mě, že mi berete slova z ústa. Ale může se hlasovat orientačně o něčem, co je měřitelné. A reforma veřejných financí zatím nemá datum, takže to není srovnatelná věc. A to se nedá dát orientačním hlasováním. To jsou dva naprosto různé návrhy. Dva mají konkrétní data a ten třetí nemá konkrétní datum. Nedá se orientačně hlasovat v tomto smyslu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Já to beru jako námitku vůči tomuto postupu. Navrhuji tedy postupovat v pořadí, jak ty návrhy padly, tedy nejprve varianta A, potom varianta B, potom tedy reforma veřejných financí. Má někdo ve sněmovně námitku proti tomuto postupu?

Nejdříve tedy varianta A, varianta B a potom návrh pana kolegy Janečka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP