Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
17. dubna 2003 v 9.07 hodin

Přítomno: 179 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Milé kolegyně a kolegové, vážení členové vlády, vážené poslankyně a poslanci, zahajuji sedmý jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny a přeji vám příjemné ráno.

Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádáte o vydání náhradní identifikační karty.

Já vás mezitím seznámím s tím, kdo požádal o omluvení své neúčasti na dnešním jednání. Je to především pan poslanec Václav Exner, který je nemocen. Stejně tak paní poslankyně Hana Marvanová. Pan poslanec Jan Kavan je ve Spojených státech, na zahraniční služební cestě jsou poslanci Walter Bartoš, Kateřina Dostálová, Hana Šedivá a Jaromír Talíř.

Chtěl bych omluvit také členy vlády. Premiér Vladimír Špidla i vicepremiér Cyril Svoboda jsou ještě na podpisu Smlouvy o přistoupení k EU v Athénách. Pan ministr Libor Ambrozek je na zahraniční cestě. Nemocná je paní ministryně Buzková. Na zahraniční cestě je také pan vicepremiér Mareš. Pan ministr Vladimír Mlynář se dopoledne účastní schůze Senátu. - Sděluji, že pan poslanec Mencl má náhradní kartu č. 27. - Pan ministr Rychetský se účastní jednání ministrů spravedlnosti v Bratislavě, pan ministr Bohuslav Sobotka zahajuje bankovní konferenci, pan ministr Šimonovský se omlouvá, protože je v lázních, pan ministr Zdeněk Škromach se účastní diskusního fóra a pan ministr Jaroslav Tvrdík se účastní schůze Senátu a potom rozloučení se 7. polní nemocnicí před jejím odjezdem do Iráku. To jsou omluvy, které jsem obdržel dnes ráno.

Nyní vám sdělím ještě k programu schůze, že v 16 hodin by měly být interpelace na premiéra, ale ten nebude přítomen, takže by se zdánlivě mohlo jednat do 17. hodiny. Já však mám informaci, že bude jednat celá řada podvýborů, poměrně významných, což by komplikovalo situaci. Skončíme tedy jednání dnes v 16 hodin. - Vidím, že nikdo neprotestuje, takže končíme v 16 hodin. V 17 hodin ovšem samozřejmě budou interpelace na členy vlády, to je jasné. Program ale skončíme v 16 hodin.

Mám tu ještě informaci, že pan ministr Urban má náhradní kartu č. 22.

Na dnešním dopoledním programu máme pevně zařazené body, které nám za chvíli pravděpodobně uvede paní ministryně Součková. Pak bychom se věnovali bodu 102, což je ještě chybějící písemná interpelace na členy vlády.

 

Nyní tedy podle řádně schváleného programu máme před sebou body 70, 86 a 87. Ten první, to je bod

 

70.
Vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti
a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře,
zubního lékaře a farmaceuta a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 53/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala ministryně zdravotnictví Marie Součková a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Milan Cabrnoch. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 53/4.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se proto, kdo se do této rozpravy hlásí. - Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Požádám nyní o závěrečná slova navrhovatele, eventuálně zpravodaje. Prosím tedy nejprve paní ministryni zdravotnictví, aby se ujala slova. Prosím o klid v zasedací síni a paní ministryni o slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, dovolte, abych před třetím čtením projednávaného vládního návrhu daného zákona uvedla pár slov.

Jako fakt chci uvést, že návrh byl připravován přibližně deset let. Za tuto dobu byl opakovaně projednáván v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, a to vždy s výsledkem, že byl vrácen navrhovateli k přepracování, aniž ovšem byly uvedeny důvody, kterých by se mohl zpracovatel přidržet při vypracovávání dalšího návrhu. Bylo vždy pouze konstatováno, že návrh je nedokonalý, že má mnoho nedostatků, nebylo však řečeno, v čem nedostatky jsou a jak má být návrh zpracován.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP