(Jednání pokračovalo ve 14.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji dnešní odpolední jednání Poslanecké sněmovny. Bohužel zde nejsou ještě všichni zástupci poslaneckých klubů. Nikdo nám nesdělil, že by měl s účastí na odpoledním jednání problém. Problém však mám já, protože budeme projednávat třetí čtení návrhu zákona.

Pokusím se toto třetí čtení zahájit úvodními vystoupeními s tím, že budu doufat, že během tohoto formálního zahájení se všichni do Poslanecké sněmovny dostaví.

 

Máme tedy před sebou projednávání dalšího bodu schváleného pořadu schůze a tím je bod číslo

 

69.
Vládní návrh zákona o převodu některého nepotřebného vojenského majetku
z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky
/sněmovní tisk 216/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Bohuslav Sobotka a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Ladislav Šustr. Pozměňovací návrhy máte uvedené ve sněmovním tisku 216/4.

Otevírám v tuto chvíli rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Z místa se hlásí pan poslanec Jan Vidím, kterému uděluji slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl legislativně technickou připomínku, resp. abych požádal sněmovnu, aby posléze hlasováním rozhodla o odstranění legislativně technické chyby, která se objevila ve sněmovním tisku 216/4 u mého pozměňovacího návrhu, který je uveden v tomto tisku pod písm. B. V tomto novém, mnou navrženém § 6 v předposlední řádce se objevila nadbytečná slova "za smlouvy", a to v textu "se dnem účinnosti tohoto zákona považují za smlouvy o bezúplatném převodu majetku státu za smlouvy", tam jsou ta dvě slova zbytečná - "podle § 3 odst. 2 tohoto zákona". Prosím, aby se v rámci legislativně technické připomínky rozhodlo hlasováním o tom, že se vypouštějí slova "za smlouvy" mezi slovy "majetku státu" a "dle § 3 odst. 2". Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za přednesení tohoto legislativně technického návrhu, který jediný je možno přednést ve třetím čtení.

Nyní vidím přihlášku pana poslance Petra Nečase. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych také přednést legislativně technickou úpravu ke svému pozměňovacímu návrhu, který se týkal možnosti převodu nejen nemovitého majetku, ale i movitého majetku, který najdete pod písmeny G1 a G2 v tomto tisku.

Vzhledem k tomu, že tyto pozměňovací návrhy G1 a G2, které jsou uvedeny ve sněmovním tisku 216/4, se z formálních důvodů vzájemně vylučují s pozměňovacími návrhy A1 až A9 rozpočtového výboru, navrhuji v souladu s § 95 odst. 3 zákona o jednacím řádu následující legislativně technickou úpravu:

1. V pozměňovacím návrhu A3 v § 2 odst. 1 písm. a) se za slovo "celek" vkládají slova "a movitý majetek tvořící vybavení těchto objektů".

2. V pozměňovacím návrhu A3 v § 2 odst. 1 písm. b) se za slovo "celek" vkládají slova "a movitý majetek tvořící vybavení těchto objektů".

3. Beru zpět tím pádem pozměňovací návrhy G1 a G2

Odůvodnění je následující. Pozměňovací návrhy G1 a G2 byly podány k vládnímu návrhu zákona, tedy § 1 až 4 upravují převod vojenského majetku a § 5 stanoví, že obdobně se postupuje při převodu majetku s tím, že je příslušné hospodařit Ministerstvo vnitra. Pozměňovací návrhy A1 až A9 mění strukturu zákona, vymezení vojenského majetku je nově uvedeno v § 2 odst. 1 písm. a), vymezení majetku Ministerstva vnitra je nově uvedeno v § 2 odst. 1 písm. b) - viz pozměňovací návrh A3 rozpočtového výboru. Ustanovení § 5 se navrhuje pozměňovacím návrhem A9 zrušit. S ohledem na tyto skutečnosti nelze v případě přijetí pozměňovacích návrhů A1 až A9 hlasovat o pozměňovacích návrzích G1 a G2 a naopak. Čili se vzájemně vylučují.

S cílem umožnit hlasování o pozměňovacích návrzích A1 až A9 i o pozměňovacích návrzích G1 a G2 navrhuji tuto legislativně technickou úpravu, která neznamená žádnou věcnou změnu ve srovnání s pozměňovacím návrhem G1 a G2.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, za přednesení tohoto legislativně technického návrhu. Věřím, že pan zpravodaj ho převzal a zahrne do procedury, kterou nám navrhne k hlasování.

Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Protože tomu tak není, rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele. (Navrhovatel nemá zájem vystoupit.) Ptám se pánů zpravodajů z rozpočtového výboru, výboru pro životní prostředí, z výboru pro obranu a bezpečnost, zda mají zájem vystoupit.

Protože tomu tak není, prosím nyní pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou, podle níž budeme dále postupovat.

Prosím o klid v jednací síni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP