(9.50 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Chtěl bych vám všem poděkovat za práci, kterou jsme na tomto návrhu zákona museli odpracovat, a byla to práce po řadu měsíců.

Chtěl bych říci, že přijetím tohoto návrhu zákona v žádném případě reforma českého soudnictví nekončí. Naopak, tak jak jsem zde minulý týden vystoupil při písemných interpelacích, bych chtěl ve spolupráci s celou Poslaneckou sněmovnou i s horní komorou Parlamentu zahájit diskusi na dalších krocích reformy českého soudnictví. Teď jsme ovšem v situaci, kdy - reforma nereforma - je potřeba vyplnit hlubokou jizvu, kterou způsobil nález Ústavního soudu, a je třeba zajistit prosté fungování českého soudnictví.

Chtěl bych poděkovat ústavně právnímu výboru za celou řadu pozměňovacích návrhů, které spolu s pozměňovacími návrhy z pléna zde zazněly a které všechny máme v tisku 209/2. Nehodlám v tuto chvíli v rámci obecné rozpravy tyto pozměňovací návrhy komentovat a stanovisko předkladatele ke každému pozměňovacímu návrhu budu tlumočit zvláště.

Jen bych chtěl říci, že mám opravdu problém pouze se třemi pozměňovacími návrhy. První je pozměňovací návrh, aby v zákoně bylo explicitně uvedeno jako sídlo Justiční akademie Brno. Já bych vás chtěl poprosit, abyste tento pozměňovací návrh nepodpořili, protože si myslím, že Justiční akademie, která je vnitřní záležitostí resortu, by neměla mít v zákoně vůbec stanovené sídlo. Já už v tuto chvíli vím, že bude muset působit na dvou místech. Já prostě nemám šanci do dnešního sídla ve Stráži pod Ralskem dostat soudce ze severní Moravy - je to skutečně velká vzdálenost - stejně tak jako bych měl problém se soudci z Karlovarského kraje. Můj záměr je dosavadní působení Justiční akademie ve Stráži pod Ralskem zachovat pro soudce z českých zemí a státní zástupce a právní čekatele z českých zemí a na Moravě zřídit další místo, kde bude Justiční akademie působit, ale nechci, aby Parlament řekl, že to musí být Brno. Vy dobře víte - a pokud ne, tak vám to rád sdělím - že pan ministr Tvrdík nabízí Ministerstvu spravedlnosti bezplatným převodem velitelství mechanizované brigády v Kroměříži, což jsou kapacity nejen přednáškové, ale i kapacity ubytovací, kapacity stravovací, které by zcela pokryly potřeby moravského soudnictví. Tady bych opravdu přivítal, kdyby Poslanecká sněmovna nepodpořila tento návrh.

(V sále je stále velký hluk.)

Pak je zde druhý návrh, který já považuji samozřejmě za odůvodněný z hlediska -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře. Omlouvám se, že vám vstupuji do vašeho závěrečného vystoupení, ale chtěl bych opravdu požádat kolegy, kteří nevědí, o čem v tuto chvíli jednáme, nemají zájem se to dozvědět, aby nás neobtěžovali, abychom mohli projednávat tento zákon v klidné atmosféře. Je to moje druhé varování v průběhu dnešního dopoledního jednání. Potřetí už to bude horší.

Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Pro ty, které to zajímá: další problém mám s pozměňovacím návrhem pod bodem A12. Je to návrh, aby zákon uložil zřídit pobočku okresního soudu v Uherském Hradišti i ve městě Uherský Brod. Já samozřejmě vím, že budova soudu je pro každé město významná, i když tam nikdo nechodí rád, ale přesto bych chtěl říci, že s ohledem na rozpočtovou situaci České republiky cítím jako prioritu spíše potřebu vybudovat pobočky krajských soudů v nově zřízených krajích, kde ještě nejsou, jako je např. Zlín, jako je např. Jihlava, zatímco pobočka soudu v Uherském Brodě by byla pobočkou, kde by podle propočtu působilo 3 až 3,5 soudce. Kvůli nim by se musela budova vybavit - bezpečnostní rám, RTG, justiční stráž, administrativní aparát. Já věřím, že jednou bude třeba i tato pobočka aktuální, ale věřte mi, že v tuto chvíli to není priorita českého soudnictví.

Poslední problém mám s pozměňovacími návrhy paní poslankyně Rujbrové pod písmenem C, protože musím říci, že jejich přijetím by Ministerstvo spravedlnosti, ale tím i Poslanecká sněmovna, která má nepochybně ústavní kontrolní pravomoc vůči tomuto resortu, ztratily už jakoukoliv kompetenci. Pozměňovací návrh paní poslankyně Rujbrové totiž například ponechává Ministerstvu spravedlnosti právo vyřizovat stížnosti občanů na soudy, ale odebírá mu právo prošetřovat neodůvodněné průtahy v soudním řízení. Protože Ministerstvo spravedlnosti zastupuje Českou republiku ve Štrasburku, kde v tuto chvíli je 49 žalob na průtahy v soudním řízení, nevím, jak bych mohl zastupovat Českou republiku u Evropského soudu, kdybych nemohl tyto průtahy vůbec na soudě prošetřit a podívat se do spisů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP