(15.00 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Naše zahraniční politika je založena na principu, že chceme, aby do postkonfliktních aktivit, do aktivit rekonstrukce a humanitární pomoci, byly zahrnuty všechny mezinárodní organizace. Jsem hluboce přesvědčen, že OSN je ideální organizací pro to, aby pomohla do budoucna v administraci Iráku, jak se tak stalo na Balkáně. V tomto ohledu máme velmi pozitivní zkušenost s OSN. Nepochybně Evropská unie má bohaté zkušenosti stát se důležitou organizací, která může pomoci v ekonomickém rozvoji Iráku, a tady poukazuji i na to, že my máme jako Česká republika bohaté a letité zkušenosti s tímto teritoriem a nepochybně je tady i výzva pro Severoatlantickou alianci, aby poskytla své schopnosti v oblasti zajištění bezpečnosti. Situace, která je v Iráku, je situací, která dává šanci skutečného zapojení celého mezinárodního společenství. Já jsem rád, že Česká republika je připravena být plnohodnotným účastníkem tohoto procesu, a nepochybně náš důležitý a rozhodný krok vyslat vojenskou polní nemocnici je pozitivní krok, který bude přivítán občany Iráku. Je to krok, který je jedině možný a správný.

Poslední poznámka vůči těm, kteří říkají, že nemá smysl tam teď posílat vojenskou nemocnici, že stačí poslat do Iráku pouze léky, potraviny, popř. jiné potřebné věci. Tyto vzdušné mosty už dávno existují a tuto službu může mezinárodní společenství poskytnout. Problém je, že je třeba zajistit distribuci těchto potřeb na místě samém a především je potřeba mít na místě samém lékaře a zdravotní sestry. To je základní argument proti tomu, že by stačilo pouze vysílat léky a zdravotnický materiál.

Máme ze zpráv našeho velvyslanectví v Kuvajtu popisovány příběhy, které jsou skutečně vážné, kdy naše velvyslankyně je zastavována na ulicích matkami, které volají, kde je lékař, jestli ona není lékařka, právě proto, že jí, té matce, umírá dítě v jejím domově. V nemocnicích není poskytována žádná kvalifikovaná lékařská péče, protože lékaři, kteří selektivně poskytovali zdravotní péči, utekli podle postupu koaličních vojsk, protože byli prominenti diktátorského režimu.

Zkrátka - opakuji znovu - přítomnost lékařů, přítomnost zdravotnického personálu je nezbytnou nutností. Jediná forma, kterou to lze učinit dnes, je forma poskytnutí služby vojenskou polní nemocnicí. Proto i já se připojuji k návrhu, který tady již formuloval předseda vlády, a žádám Poslaneckou sněmovnu, aby vyslovila souhlas s vysláním této nemocnice.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji, pane ministře. Prosím ministra obrany pana Tvrdíka, aby se i on ujal slova při předkládání tohoto návrhu.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážený pane předsedo, kolegové, paní poslankyně, poslanci, budu skutečně velmi stručný, protože moji předřečníci řekli téměř vše, co bych použil já ve svém projevu. Dovolte mi proto jen dvě nebo tři úvahy a některé technické detaily.

V prvé řadě v poslední době strašně často slyším o tom, zda je správné, či nesprávné, že do Iráku odjíždějí k zabezpečení humanitárních akcí a lékařské péče příslušníci Armády České republiky. A já se vás všech chci zeptat - co je na tom neobvyklého? Co je neobvyklého na tom, když jsou v této zemi povodně, když v této zemi lidé trpí, tak se do těchto prací a této pomoci Armáda ČR zapojuje stejnými útvary, stejnými prvky, stejnými lékaři a stejnými vojáky a nikoho to nepřekvapuje. V tuto chvíli skutečně jsme v situaci, kdy lidé trpí. Organizace spojených národů, Světová zdravotnická organizace či řada dalších humanitárních či jiných mezinárodních organizací vyzývá k sounáležitosti a pomoci iráckému lidu a česká vláda v duchu kontinuity své politiky v této záležitosti se rozhodla jednomyslně přispět vysláním vojenského útvaru, ale zdravotnické služby Armády České republiky. Jedná se o útvar, který od doby svého zřízení je de facto s výjimkou doby pro konsolidaci a odpočinek nepřetržitě nasazen k humanitární a lékařské pomoci trpícímu lidu, ať už se jednalo o obyvatele válkou postiženého Balkánu, Afghánistánu či katastrofou postiženého Turecka. Jedná se o tým, na který jsem nesmírně hrdý, o tým nebojový, jedná se o lékaře, o lidi s červeným křížem na bílém podkladě na svých ramenou. Technicky chci říci, že se jedná o strukturu zdravotnického útvaru polní nemocnice s odpovídající logistikou, ochranou a ženijním vybavením.

Mohli jste sledovat, že jsme se rozhodli přehodnotit uspořádání a vzhledem k vývoji operace odložit zabezpečení cestou jednotky speciálních sil a zabezpečit ostrahu a ochranu v kombinaci se strážními jednotkami a jednotkami vojenské policie, chemiků a lékařů při vědomí toho, že bezpečnost našich lidí nebude nijak omezena.

Počítáme s tím, že jsme každý den schopni - a rád vám všem poskytnu bližší detaily, abych vás teď nezdržoval - ošetřit a nebojím se říci zachránit několik set obyvatel. Jsme připraveni kapacitami našeho zdravotnického útvaru poskytnout v tuto chvíli lékařskou péči všem možným typům onemocnění, jsme připraveni ošetřovat všechny typy obyvatelstva, dospělými počínaje a dětmi konče.

Kontingent byl dovybaven dalšími prostředky pro humanitární pomoc na základě (?) přímo z místa. Ženijní odřad místo své standardní výbavy si odváží 30 úpraven vody schopných zabezpečit 60 000 litrů vody v případě, že budou připravovat vodu ze silně zamořené a znečištěné vody, a až 120 000 litrů za hodinu v situaci, že se bude jednat o vodu méně znečištěnou. Když začnete počítat ve 24 hodinách, zjistíte, že můžeme poskytnout vodu při dvou litrech na obyvatele pro statisíce obyvatel města Basra v situaci, kdy je zde vody akutní nedostatek, začíná léto a teploty budou dosahovat za velmi krátkou dobu až 60 stupňů. Jsme připraveni tyto úpravny vody předat jako humanitární dar po zaškolení místního obyvatelstva vzhledem k tomu, že armáda v rámci své reformy téměř 90 zařízení chápe v tuto chvíli jako nepotřebné.

Velmi děkujeme za to, že se do pomoci a činnosti naší nemocnice zapojí civilní lékaři. Paní ministryně zdravotnictví reagovala nabídkou traumatologického týmu v počtu osmi lidí a nabídkou zdravotnického materiálu v řádu až deseti tun, které určitě uvítají místní obyvatelé. Udělali jsme všechno pro to, abychom byli připraveni pomáhat. Věřím tomu, že během projednání ve výborech bude vznesen stejný požadavek, podobně jako v zahraničně bezpečnostním výboru Senátu, na zapojení a umožnění lékařské a humanitární péče i pro naše chemiky. Věřím tomu, že v případě dnešního schválení sněmovnou a Senátem se naši lidé již zítřejším dnem zapojí do pomoci trpícímu obyvatelstvu.

Pro mě osobně je to velmi jednoduché. Máme schopnosti, lidé trpí a je otázkou lidského svědomí, zda se rozhodneme vyslovit souhlas s vysláním tohoto zařízení a začít pomáhat. Osobně přivítám, když celá aktivita získá co nejdříve příslušnou záštitu OSN a život v Iráku se co nejdříve vrátí po ukončení humanitární fáze a fáze rekonstrukce a obnovy k normálnímu životu. Do té doby můžeme buď čekat, dívat se, anebo pomáhat a rozhodnout se. Věřím tomu, že sněmovna, poslanci a senátoři jsou rozumní lidé a pomohou nám v situaci, ve které vláda nyní je.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Jako první mi písemnou přihlášku do rozpravy, kterou jsme si odsouhlasili, podal pan poslanec Petr Nečas. Pak se přihlásil pan předseda poslanec Grebeníček. To jsou dvě písemné přihlášky v této chvíli do rozpravy, kterou jsem zahájil.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP