(14.40 hodin)

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, o vývoji irácké krize jsme informováni takřka do detailů a některé z těchto detailů jsou velmi kruté a velmi těžce se vyrovnáváme se svými vlastními pocity, se svými zkušenostmi a koneckonců i se svým svědomím při pohledu na to, co se právě teď odehrává v Iráku.

Česká republika si v době irácké krize udržovala velmi pevný a důsledný postoj. Naše jednotky jsou v Kuvajtu a byly k dispozici pro okamžiky, kdy by došlo k nasazení zbraní hromadného ničení. V takovém případě měly mandát zasáhnout kdekoliv, to jest i na území Iráku.

Je naštěstí pravdou, že zbraně hromadného ničení nebyly použity vojenským způsobem, a proto nedošlo k naplnění mandátu naší jednotky a naše jednotka nemusela zasahovat. Na druhé straně vítězství spojenců, které je nepochybné a bylo velmi rychlé, vytvořilo v Iráku situaci, která je velmi komplikovaná a kterou bude možné zvládat až krok za krokem. Tato situace se vyvíjela dlouhou dobu a vyvíjela se i jakožto důsledek trvalého odporu režimu Saddáma Husajna mezinárodnímu společenství, jakožto důsledek nasazení sankcí. Vlastní vojenská akce, která Saddáma Husajna svrhla, pouze obnažila rozsah kolapsu iráckého režimu.

V této situaci se nacházejí miliony lidí a zvláště těžká je na jihu Iráku. Tam se kromě důvodů, které jsem již uvedl, tj. mezinárodních sankcí, a v důsledku válečných akcí projevovaly ještě důsledky nelidského přístupu Saddámova režimu, kdy při potlačování šíitského povstání zahynulo podle odhadu několik set tisíc lidí a kdy irácký systém systematicky a vytrvale celé jižní území devastoval a neposkytoval mu ani takovou podporu, kterou umožňovaly projekty mezinárodního společenství NAFTA, za potraviny a jiné. V důsledku toho je situace iráckého obyvatelstva, zejména na jihu v okolí Basry, velmi obtížná až katastrofální. Jsou zaznamenány důsledky dlouhodobé podvýživy, jsou zaznamenány důsledky válečných zranění, jsou zaznamenány nejrůznější epidemie. Prostě - demografická a sociální situace se zde blíží kolapsu. Představa, že se ji podaří uspořádat poměrně rychlým způsobem, nějakým jednoduchým projektem, spolehlivě založeným na všech principech, které jsou uznávány v rámci světového společenství, který bude efektivní a rychlý, je naivní.

Tato mezifáze, kdy došlo k zhroucení autorit Iráku samotného, které nejsou nahrazeny jinými autoritami v dostatečné rychlosti a v dostatečné kapacitě, bude trvat podle našeho odhadu ještě delší dobu.

Česká republika v naprosté důslednosti svého postoje se rozhodla 1. dubna tohoto roku pro případné vyslání polní nemocnice za účelem humanitární podpory. Toto rozhodnutí, které učinila 1. 4. vláda, je pouze prvním krokem k tomu, abychom jednotku mohli vyslat, protože náš ústavní systém vyžaduje v takovémto případě schválení Parlamentem České republiky. Proto jsem velmi rád, že se sněmovna rozhodla dnes projednat tento závažný bod a rozhodla se zaujmout k němu stanovisko.

Jistě, dá se ptát, proč vysíláme vojenskou nemocnici, proč nevysíláme nemocnici civilní, proč se nenapojujeme na Červený kříž nebo na nějakou jinou akci. Odpovědi jsou prosté a vážné. Situace, tak jak se na jihu Iráku vyvíjí, je situace do té míry komplikovaná a nebezpečná a do té míry blízká válečnému stavu, že není žádná jiná organizace než polní nemocnice, která by mohla efektivně vykonávat humanitární poslání.

Je samozřejmé, že tato polní nemocnice bude vybavena odpovídající strážní jednotkou, a je také samozřejmé, že v případě, použije-li tato strážní jednotka v sebeobraně zbraně, bude se přesně držet v rámci koncepce mezinárodního práva. Čili to je důvod, proč vojenská jednotka.

Důvod, proč nemocnice, jsem do určité míry naznačil. Snad bych chtěl ještě podtrhnout, že tato polní nemocnice je schopna ošetřit přibližně 300 lidí denně, to znamená 3000 za deset dnů a 30 tisíc lidí za sto dnů, to je za necelou třetinu roku, na úrovni, která je běžná v naší okresní nemocnici. Myslím si, že to je úroveň, která v daném regionu je velmi obtížně dosažitelná a přinese všem, kteří se s ní setkají, nepochybný prospěch.

Nemocnice, kterou vysíláme nebo kterou hodláme vyslat do Iráku, pokud sněmovna zaujme kladný postoj a pokud stejně kladný postoj zaujme Senát, je nemocnice, která má za sebou působení v Albánii v obdobné situaci, jaká teď je v Iráku, i když situaci, která rozměrově byla daleko menší; má za sebou působení v Turecku sužovaném katastrofálním zemětřesením, má za sebou působení v Afghánistánu, který je opět v situaci velmi obdobné, ve které se teď nachází Irák. Všude, kde tato jednotka působila, zanechala ten nejlepší dojem. Ať byly poměry jakkoliv komplikované, zvládla je. Proto jsem přesvědčen, že se můžeme spolehnout, že i na své nové misi svůj úkol splní.

Krátce jsem hovořil o situaci na jihu Iráku a hovořil jsem o ní naprosto vědomě, s vědomím si všech souvislostí, které s tím souvisejí. Právě diskriminační postoj, který zaujal režim Saddáma Husajna k jihu Iráku a k jeho šíitskému obyvatelstvu, vedl k tomu, že situace zde je daleko horší než na severnějších územích, například v Bagdádu nebo kdekoliv jinde. Proto je záměrem České republiky vyslat tuto nemocnici na jih. A předběžná jednání jsou dostatečně uzavřena, abych mohl sdělit, že tato jednotka, tato nemocnice, bude vyslána v případě schválení Parlamentem České republiky do Basry.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, myslím, že je na místě, abych zcela jasně a zcela jednoznačně řekl: vyslání nemocnice České republiky není součástí operace Trvalá svoboda, není součástí operace Svoboda pro Irák. Je to samostatná akce České republiky pod národním vedením, za účelem poskytnutí humanitární podpory.

Jistě, můžeme debatovat o řadě odstínů tohoto nasazení, můžeme debatovat o všech možných souvislostech s rezolucemi Rady bezpečnosti. Přesto jsem přesvědčen, že správný přístup je jeden jediný. Ty poměry jsou do té míry těžké, že je třeba jednat, jednat na základě samostatné úvahy, jednat tak, abychom pomohli lidem. A myslím si, že toto rozhodnutí je daleko méně otázkou subtilních úvah než prostě otázkou zdravého lidského rozumu a normálně cítícího srdce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP