(10.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou připomínkou se přihlásil Karel Vymětal, následně se do rozpravy přihlásil poslanec Jiří Maštálka a poté poslankyně Kateřina Konečná. Prosím, pane poslanče, s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane předsedající, chtěl bych reagovat na to, co říkal pan ministr zahraničních věcí o úrovni věznic v Bělorusku. Možná že by stálo za úvahu, pane ministře, kdybyste se vypravil na cestu na Kubu, na americkou základnu Guantánamo, podíval se, jak tam jsou dodržována americkými přáteli lidská práva, a zkusil zjistit, kolik tam mají vězni televizorů. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za faktickou poznámku Karlu Vymětalovi. Do rozpravy je přihlášen pan poslanec Jiří Maštálka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, závěr vystoupení pana ministra by se dal komentovat tak, že když chybějí argumenty, je vždycky snazší překřičet než přesvědčit. Pokud jsem necitoval úplně přesně zdroj, jistě mi ho pan ministr připomene. Nechci pominout to, že jste neodpověděl na jedinou z otázek, které vám byly položeny, ale dovolím si malý komentář k tomu, co jste řekl.

V závěru své odpovědi jste citoval, že v oblasti lidských práv se nic nového v Bělorusku neudálo. Je možná potřeba vrátit se k tomu, abyste odpověděl, jaký zdroj, jaké měřítko pro měření lidských práv v jednotlivých státech máte. V každém případě je zvláštní, že možná stejné konstatování by mohly uplatnit státy Evropské unie, které ponechaly velvyslance v Bělorusku a které paradoxně, přes možná stejný pocit, který máte, rozvíjejí činnost a neponechávají Bělorusko, na kterém i vám, jak jste řekl, záleží, v izolaci.

Mluvil jste o volbách a o tom, že nic, co proběhlo v Bělorusku, nebylo legitimní. Pravil jste, že ani referendum, ani volby -

Pane ministře, možná pro ty, kteří neslyší vaše komentáře, které mi říkáte do zad, bych to měl přetlumočit.

Já jsem byl pozorovatelem v několika misích při monitorování voleb v různých zemích. Souhlasím s vámi, že Rada Evropy je velmi tolerantním orgánem s ohledem na to, jak často označí volební výsledek s průběhem voleb, který na české parametry není možná úplně v pořádku, a otevírá tím politický prostor. V tom s vámi souhlasím. Ale neopíral bych se o Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Já jsem byl členem monitorovacího výboru na volbách v Čečensku. Byl jsem nucen vedoucím mise panem Gulermanem (?) k tomu, abych stejně jako další kolegové podepsal, že volby v této části Ruské federace proběhly demokraticky a správně. Takže někdy mívám pochybnosti, jako člověk, který jezdí na monitorování voleb do různých zemí, o tom, jaká jsou měřítka, jaké jsou přístupy institucí, které volby monitorují.

Z tohoto pohledu bych si troufl říci, když jsem měl možnost vidět volby v Bělorusku v září tuším 2001, že podle mých zkušeností neprobíhaly o nic hůř než volby v jiných zemích, kde bylo dáno dobro mezinárodních organizací.

Ve své odpovědi na interpelaci kromě jiného zmiňujete, že české velvyslanectví v Minsku vedené Ing. Alešem Fojtíkem je početně dobře a personálně kvalifikovaně vybaveno a v plném rozsahu plní úkoly vyplývající z našeho zájmu především o rozvoj obchodních a ekonomických styků s Běloruskem. Já se chci zeptat, jaké to má měřítko. Chci se vás zeptat, jak je definován český národní zájem v tomto teritoriu. Co naplňuje chargé d´affaires České republiky pan Fojtík, jestli to měříte počtem konzultací a návštěv na americké ambasádě či ekonomickými výsledky České republiky, česko-běloruského obchodu.

Poslední otázka, kterou bych si dovolil položit v rámci toho, co jste řekl. Nepochybně vyjadřují neuspokojení s úrovní lidských práv v různých zemích různé rozvinuté státy a podle klíče, který uplatňujete vy, se musím naprosto vážně zeptat, kdy přerušíme diplomatické styky s Gruzií, s Ázerbájdžánem nebo s Čínskou lidovou republikou, která je také kritizována za oblast lidských práv, nicméně ve všech těchto teritoriích ponecháváme své velvyslance.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Maštálkovi. Do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Pane předsedající, já nevím, jestli má smysl zdržovat kolegy a číst mou interpelaci znovu. Já jsem bohužel nedostala jedinou konkrétní a věcnou odpověď, pane ministře, o kterou jsem žádala. Věřím, že Reflex je zajímavější čtení než moje interpelace. Nicméně bych byla ráda, kdybyste mi mohl odpovědět na to, na co jsem se tázala, a nedávat tady vaše subjektivní pocity jako stanovisko České republiky, případě české vlády. Chtěla bych jenom říci, že bychom se měli, když se citujeme, citovat správně. To znamená, že já jsem napsala, že "z dostupných zdrojů je navíc patrné, že většina států Evropské unie, i přes různé výhrady, které má". Takže věřte tomu, že ani vy, což jsem velice potěšena, ale ani já žádné výhrady k Běloruské republice nemám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já jsem překvapen, já jsem doufal, že tomu tak nebude, ale zřejmě je to tak, že poslanci KSČM jsou nepoučitelní, protože to je taková ta dobrá tradice z dob totality, že když se mluví o něčem, že se něco děje špatného, tak se poukáže na to, že někde jinde mají lidé hlad nebo že někde jinde je nezaměstnanost, aby se řeklo, že problémy jsou někde jinde. My nemluvíme dnes o jiných zemích. Bude-li tady debata o jiných zemích, budeme mluvit o těch jiných zemích. My mluvíme o Bělorusku. Z tohoto důvodu bych byl rád, abychom se věnovali tomu, co říkám.

To, co říkám, nejsou subjektivní pocity. To, co říkám, jsou výsledky konkrétních návštěv. Když jsem byl na místě samém, viděl jsem stav věcí a nic z toho vyvrátit nelze, protože to, co říkám, je nepochybně pravda. Proto jsem přesvědčen, že je dobré zamítnout návrh paní poslankyně Kopečné. (Námitky.) Konečná je vaše jméno, omlouvám se. Kdo vyjádří souhlas s vaším názorem, vyjadřuje po mém soudu nepochybně stav, že je připraven podporovat podobné režimy, jaký je v Bělorusku. Naše povinnost je neustále upozorňovat na stav věcí, jaký v Bělorusku je. Je to posilující pro tamní opozici. Je to něco, co dává naději demokratům v Bělorusku, že se Bělorusko zdemokratizuje co nejdříve.

Jinak s vámi souhlasím, pokud jde o připomínku, která se týkala Kuby a věznění osob, které byly uvězněny a převezeny z Afghánistánu, že jejich podmínky skutečně neodpovídají tomu, čemu odpovídat mají. Ale mluvíme-li o Kubě, dovolím si upozornit a informovat Poslaneckou sněmovnu, že v posledních několika týdnech dochází k masivnímu zatýkání odpůrců režimu Fidela Castra.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP