(18.30 hodin)
(pokračuje Součková)

Paní poslankyni Šojdrové bych chtěla říci, že daná směrnice, o které hovořila, to je 77/452, byla už v roce 1989, 30. října, změněna směrnicí 89/595, kde je nové usnesení. Bylo by dobré se s ní seznámit, protože těchto směrnic v rámci EU bylo několik, a tato směrnice 89/595 je o uznávání kvalifikace našich zdravotnických profesí a je zcela odlišná od směrnice z roku 1977. My jsme skutečně vycházeli z posledních záležitostí od roku 1977 až po nejposlednější v roce 2001. Bylo by dobré se všemi směrnicemi se řádně seznámit a nezůstávat pouze u ustanovení, která byla platná v roce 1977.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za závěrečná slova paní ministryni. Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Janeček: Mohu pouze konstatovat, že v diskusi vystoupilo pět diskutujících, z toho čtyři přednesli návrhy k hlasování. Z těchto čtyř návrhů se domnívám, že návrh poslankyně Boháčkové je nehlasovatelný, a to z toho důvodu, že osud petice není součástí projednávaného bodu. Pevně věřím, že petiční výbor si tu petici vezme. Jinak se domnívám, že můžeme přistoupit k hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji vám. Sdílím váš názor na průběh dosavadní rozpravy, ale zaregistrovala jsem žádost paní poslankyně Boháčkové, aby mohla vystoupit s faktickou poznámkou, a proto jí ještě uděluji slovo.

 

Poslankyně Jarmila Boháčková: Prosím vás, já bych se opravila a požádala bych, aby zákon č. 128 o nelékařských zdravotních povoláních byl postoupen petičnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vnímám to jako návrh na přikázání dalšímu výboru. Budeme o tomto návrhu hlasovat.

Pane zpravodaji, já se vás ptám, zda budete souhlasit s tím, abychom nejprve hlasovali o návrhu na zamítnutí, jak jej přednesl pan poslanec Walter Bartoš, protože pan poslanec Ouzký podmínil svůj návrh tím, nebude-li přijat návrh na zamítnutí, že žádá, aby bylo hlasováno o návrhu na vrácení předloženého návrhu k dopracování. Poté bychom hlasovali o přikázání výborům. Je to možné?

 

Poslanec Josef Janeček: Je to přesně tak, jinou možnost nemáme.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Já ještě svolám naše kolegy, aby se mohli zúčastnit tohoto hlasování.

 

Prvním hlasováním budeme rozhodovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Walter Bartoš. Navrhuje zamítnutí předloženého návrhu zákona. Paní ministryně i pan zpravodaj jsou proti.

Zahajuji toto hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 52 z přítomných 155 pro hlasovalo 40, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat druhým návrhem, kterým je návrh pana poslance Ouzkého na vrácení předloženého návrhu k navrhovateli k dopracování. Ptám se na stanoviska. Obě jsou záporná.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 53 a táži se, kdo je pro přednesený návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 53 z přítomných 155 poslanců se pro návrh vyslovilo 54, proti 73 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Paní poslankyně Šojdrová navrhla, aby byl tento návrh přikázán také výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a paní poslankyně Boháčková navrhuje přikázání výboru petičnímu. Má ještě někdo další návrh na přikázání výborům? Není tomu tak.

Registruji váš návrh na odhlášení. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Můžeme hlasovat o návrhu na přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 54 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 54 skončilo. Z přítomných 147 poslanců pro bylo 133, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Druhým výborem, o kterém budeme hlasovat - omlouvám se, mělo to být obráceně, ale přehlédla jsem poznámku, kterou jsem si učinila, a prosím vás tedy o omluvení - je výbor pro sociální politiku a zdravotnictví.

Budeme o tomto návrhu hlasovat v hlasování s pořadovým číslem 55. Ptám se, kdo je pro tento návrh na přikázání. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 55 z přítomných 148 poslanců pro bylo 133, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Posledním výborem, o kterém budeme nyní rozhodovat, zda mu přikážeme tuto normu, bude petiční výbor.

O přikázání tomuto výboru rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 56, které zahajuji, a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 56 z přítomných 148 pro bylo 84, proti 40. I tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru petičnímu. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Uděluji slovo předsedovi poslaneckého klubu KSČM poslanci Pavlu Kováčikovi.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, paní předsedající. Chtěl bych ujistit kolegu pana místopředsedu Kasala, že skutečně nechci přestávku na poradu klubu. Chci, aby sněmovna pracovala a projednala své věci ještě rychleji, než se původně uvažovalo. Proto bych chtěl v této chvíli požádat Poslaneckou sněmovnu jako předkladatel toho bodu o vyřazení bodu 30 našeho programu. Jde o návrh poslance Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 139, sněmovní tisk 232, první čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji vám, pane poslanče, za tento procedurální návrh. Rozhodneme o něm hned teď hlasováním.

 

Jde o hlasování s pořadovým číslem 57. Já se vás ptám, kdo je pro stažení uvedeného bodu ze schváleného programu schůze. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 57 končí. Z přítomných 148 poslanců pro hlasovalo 131, proti 4. Návrh byl přijat. Tento bod jsme z pořadu naší schůze vyřadili.

 

Pokračovat budeme bodem

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony na úseku ochrany veřejného zdraví
/sněmovní tisk 215/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministryně zdravotnictví paní Marie Součková. Prosím, aby se ujala slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP