(18.50 hodin)
(pokračuje Dostálová)

Já se tedy ale ptám, když chcete získat tuto mediální politickou moc, tak proč proti tomu stavíte zájmy celé České republiky. Vy za ten stojedničkový chatrný zájem vystavujete občany České republiky placení 10 miliard Kč a vystavujete občany také tomu, aby Česká republika byla zpochybněna v zahraničí. A to je něco, pro co já nikdy nemohu hlasovat a zvednout ruku. To je něco, pro co ODS tady dala svůj návrh na vznik vyšetřovací komise, to je to, proč jsme chtěli, abychom se až po konečném rozhodnutí odvolacího soudu celým tímto problémem, celou touto kauzou, tímto balíkem začali zabývat. Mě velmi mrzí, že se tak asi nestane.

Já vám řeknu, čeho se obávám, co se asi stane do budoucna. A teď bych ráda vyzvala naše známe bojovníky za svobodu slova, mám na mysli, a můžu být konkrétní a uvést je jmenovitě, paní kolegyni Marvanovou či pana kolegu Mlynáře, mrzí mě, že tu není, či pana kolegu Kühnla, aby pozorně poslouchali, k čemu můžeme dospět tím, o čem jsem tady mluvila, tím bonusem. Můžeme dospět k tomu, že zde mohou vzniknout další Peterové Arnettové. Myslím si, vážení kolegové, že jste určitě zaznamenali kauzu, která se v zahraničí nedávno odehrála. Je to kauza novináře, který referoval o válce v Iráku tak, že to příliš nekonvenovalo s Bílým domem. Tento novinář byl vyhozen z práce, byl vyhozen z NBC. Já bych se, vaším prostřednictvím, pane předsedající, chtěla zeptat, zda už má vládní koalice takovýto seznam novinářů, či potažmo sociální demokracie, protože mě napadají příklady - já si vzpomenu třeba na paní Sabinu Slonkovou, která píše tak, že to určitě radost v lůně sociální demokracie nečiní, a její kauza ještě nebyla dořešena. Teď mě napadá číslo dvě na tomto seznamu - pan kolega Mitrofanov, který píše tak, že určitě se na něho pan premiér neusmívá, a mohla bych tak pokračovat dál. A proto jsem vyzvala naše obránce svobody slova, aby uvažovali a hlavně sledovali, co se bude dít na tomto poli do budoucna. Já se vám přiznám, vážení kolegové, že se toho bojím.

Na závěr ještě jeden moment, který má souvztažnost a souvislost s problematikou, kterou probíráme, to jsou ony zmiňované arbitráže, kterých by mohlo být více. Mě osobně velmi mrzí, a několikrát jsem iniciovala na mediální komisi i u pana ministra kultury záležitost monopolizace distribuce tisku v České republice. Osobně si myslím, že vláda v této kauze nekoná. Vláda nechává vyhnívat tento problém. Vláda se stále zaštiťuje tím, že jde pouze a jenom o spor soukromých firem, že jde pouze a čistě jen o podnikání. Já bych chtěla varovat a vyzvat vládu, aby se začala tímto problémem zabývat, protože tato arbitráž, která může být vůči České republice opět uplatněna, by nás mohla stát 5 miliard korun.

Ráda bych slyšela odpověď na tyto vznesené otázky. Děkuji, pane předsedající, že je vyřídíte. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, ano, já je samozřejmě vyřídím, nicméně konstatuji, že projednáváme bod týkající se Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a jenom maximum tolerance mi zabránilo, abych vás na to v průběhu vaší řeči neupozornil.

Teď se hlásí pan ministr Sobotka, pan ministr Urban, ale pokud se nehlásí s technickými poznámkami, tak dám přednost panu poslanci Křečkovi. Před vámi, pane poslanče, byl pan ministr Urban s faktickou jako poslanec. Potom budete vy, pak vystoupí pan ministr Sobotka, potom je na řadě pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, já tady celý den velmi pečlivě poslouchám projevy všech poslankyň a poslanců a docela trpělivě jsem vydržel sedět na svém místě. Nicméně v okamžiku, kdy tady někdo, kdo zřetelně nerozumí sportu a nerozumí fotbalu, začal používat tento příměr k tomu, aby obhájil své názory, rozhodl jsem se vystoupit. Fotbal je krásná hra. Fotbal je fenomén. Prosím, nezneužívejte fotbal k tomu, abyste prosadili své názory, abyste prosadili svou věc. Prosím, neurážejte fotbalisty! (Bouřlivý ohlas v sále, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď bude hovořit pan poslanec Křeček a potom vystoupí pan ministr Sobotka, který využívá svého přednostního práva k vystoupení.

Paní a pánové, já bych vás chtěl poprosit o klid. Doufám, že vedení jednotlivých klubů mě slyšela.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kolegyně a kolegové, já nejsem fotbalista, takže bych se pokusil říci jednu právní věc. Mě fascinuje, že se o tom problému tady hovoří asi pátou nebo šestou hodinu a že ti, kteří se tou mediální politikou tak intenzivně zabývají, si nezjistili tak jednoduchou právní věc, ve které se nacházíme. Takže prosím vás - žádné odvolací řízení a žádný odvolací soud neprobíhá! Arbitráž se od soudu liší právě tím, že proti ní není odvolání. Na našem území se tomu říká rozhodčí soud, a jestli se některé firmy rozhodnou podřídit rozhodnutí rozhodčího soudu, tak se proti tomu nemůže nikdo odvolat. Jestliže se na mezinárodní úrovni dvě firmy rozhodnou podřídit mezinárodní arbitráži, berou dobrovolně na sebe závazek, že se proti tomu rozhodnutí neodvolají. Kdybychom se tomu nepodřídili, museli by nás žalovat. My jsme se tomu podřídili, je tu arbitráž. Čili žádný odvolací soud neprobíhá. Prosím vás, už to tady nikdo neříkejte, dáváte tím jen najevo, že vůbec nevíte, o čem se jedná. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Křečkovi. S faktickou poznámkou se přihlásil místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já se omlouvám za tu faktickou poznámku, ale potom mi, pane poslanče, prosím, prostřednictvím předsedajícího řekněte, komu jménem České republiky podalo Ministerstvo financí žalobu na mezitímní rozhodnutí švédské arbitráže. Řekněte mi, komu podalo žalobu, proč ji podalo a co vlastně probíhá, když neprobíhá řízení u odvolacího švédského soudu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Hovořit bude ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Připraví se pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Dámy a pánové, mě docela mrzí, že já jsem se zde pokusil uvést tři důvody, proč si myslím, že bychom měli odvolat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, a že se poslanci zejména ODS k těmto třem důvodům vůbec nevyjadřují a hovoří zde pouze o arbitráži s CME, což podle mého názoru je určitě podpůrné stanovisko, ale rozhodně to není ten klíčový důvod, proč bychom měli dnes odvolat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Myslím si, že existují minimálně tři důvody pro to, abychom to udělali, i kdyby žádná arbitráž s CME neprobíhala.

Chtěl bych ale paní poslankyni Dostálovou, která zde hovořila o tom, že tato platba je podmíněná, že jsme ještě nic nezaplatili, a o tom, že České republice nevznikají žádné náklady, upozornit, že konečný nález, který byl publikován a zveřejněn, je vykonatelný. To znamená, že řízení, které probíhá u švédského odvolacího soudu, nemá odkladný účinek. A protože tento konečný nález je vykonatelný, tak České republice ode dne zveřejnění tohoto konečného nálezu nabíhají úroky ve výši více než 2 miliony Kč denně. I za dnešní den naběhly úroky ve výši více než 2 miliony. To jsou náklady na straně České republiky.

Přirozeně vláda České republiky činí vše, aby Českou republiku z této nepříznivé situace dostala. To znamená, že kromě toho, že probíhá řízení u švédského odvolacího soudu, podařilo se nám dosáhnout dohody s CME o tom, že částka 10 miliard Kč bude složena na vázaný účet a poté od data, kdy tam budou složeny příslušné finanční prostředky, toto vysoké úročení bude zastaveno. Ale pokud by se vládě České republiky nepodařilo dosáhnout této dohody, tak každý den nadále budou nabíhat úroky ve výši více než 2 miliony Kč. Čili ta situace není tak idylická, jak ji zde líčila paní poslankyně Dostálová. Myslím si, že je potřeba, abychom si ty věci říkali tak, jak ve skutečnosti jsou.

Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bohuslavu Sobotkovi. Hovořit bude pan poslanec Ladislav Skopal. Pokud se nepřihlásí další poslanec nebo poslankyně, tak dám rád slovo zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a předsedovi této rady panu Martinovi Muchkovi. Teď hovoří pan poslanec Skopal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP