(14.10 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi vystoupit jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany k návrhu pořadu této schůze.

Za prvé mi dovolte konstatovat, že byl při svolání této schůze porušen odst. 6 § 51 našeho jednacího řádu, ze kterého ocituji: "O svolání schůze sněmovny musí být poslanci vyrozuměni nejméně pět dnů předem." Doufám, že pan předseda se s tímto faktem nějak vypořádá.

Za druhé, a to považuji za mnohem významnější, mi dovolte konstatovat, že jsme udiveni tím, že z programu schůze, která včera začala, ale která nebyla dokončena, nebyl schválen její program, byl vybrán právě jenom jeden jediný bod, konkrétně odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jinými slovy, že vláda považuje v tuto chvíli za jediný důvod pro konání mimořádné schůze právě odvolání této rady a že nepovažuje za priority něco úplně jiného. Že není naším cílem jednat tu o tom, co zajímá každého občana České republiky, a to je válečný konflikt v Iráku a role České republiky v něm. Že tu nehovoříme o tom, co trápí každého občana, a to je růst nezaměstnanosti, rychlé zvyšování zadlužení České republiky.

Já myslím, že by občané měli zaregistrovat, že tato vládní koalice nepovažuje nic z toho, co jsem uvedl, za podstatné, a jediné důležité, co tady dnes musí být projednáno, a veřejnosti sděluji, že všechno ostatní bude projednáváno až příští týden, tu dnes budeme řešit odvolání rady, o níž podle mého názoru 99 % občanů České republiky ani neví, a dovolím si tvrdit, že podstatná část poslanců této sněmovny její úplný název neumí vyslovit.

(Potlesk v pravé části sněmovny.)

Nyní mi dovolte sdělit veřejnosti stanovisko našeho poslaneckého klubu, na základě kterého nebudeme podporovat program této výjimečné - v uvozovkách výjimečné - schůze a nebudeme také podporovat odvolání rady.

Přestože tuším, že komentáře řady médií ke stanovisku ODS už dávno jsou odeslány do redakcí, dovolte mi autenticky vyslovit naše stanovisko.

Po včerejším jednání nemůže poslanecký klub pochopit, proč nemůže tato vláda pochopit to, co chápe každé malé dítě: že totiž napřed se musí stát zločin, pak musí být nalezen vrah, viník, pak musí být odsouzen a pak musí být potrestán, případně popraven. Převedeno do řeči arbitráže mezi CME a Českou republikou: napřed musí být rozhodnuto, že Česká republika poškodila CME a v jakém rozsahu ji poškodila, pak musí být nalezen ten, kdo je za to v České republice zodpovědný - a myslím, že jich bude poměrně hodně. A k rozsahu podezřelých mi dovolte uvést Ministerstvo financí České republiky a vládu České republiky za to, jak tuto arbitráž vedli, a pak teprve viníci musí být odsouzeni a potrestáni.

Místo toho prosazuje tato vláda, aby se tady dnes konala slavnostní poprava podezřelého, aby byla odvolána rada, na kterou leckdo ukazuje prstem, a říká, že je jedním z podezřelých. Mimochodem - o tom já nepochybuji, ano, asi je jedním z podezřelých, ale takových podezřelých je tady mnohem více. Ale hlavně, před tou popravou by měly být ty kroky, které jsem uvedl.

A tady asi veřejnost udiví, že právě dnes a zítra se ve Stockholmu u soudu rozhoduje, zdali vůbec Česká republika CME poškodila a v jakém rozsahu.

Pokud tato sněmovna dnes udělá onu slavnostní popravu, a já nepochybuji o tom, že je k tomu vládní koalice odhodlána, měla by si být vědoma toho, že tím definitivně určí výsledek onoho stockholmského soudního procesu, ke kterému se mimochodem odvolal právě ministr financí této vlády. Jestli Česká republika sama slavnostně popraví podezřelého, v tomto soudním procesu Česká republika musí prohrát, protože prohraje na argumentu, že se sama přiznala a sama již určila zodpovědného a viníka. To nám tedy navrhuje tato vláda.

ODS navrhuje něco jiného, zcela normálního a zcela standardního. My jsme tady včera - zdůrazňuji včera, aby nebylo pochyb o tom, že jsme to udělali - navrhli zřízení vyšetřovací komise k arbitráži mezi CME a Českou republikou.

My se domníváme, že Česká republika má vyčkat výsledku onoho soudního sporu ve Stockholmu a má neprodleně zahájit hledání viníků v případě, že tento soudní spor prohrajeme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP