(17.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Chtěl bych se dohodnout se zástupci všech politických stran, aby případnou změnu v čl. 97 inicioval minimálně podvýbor nebo minimálně komise. Podotýkám, že výstup například z té dočasné komise by tu nebyl limitován nebo nebyl by dán až datem skončení práce dočasné komise, ale například už po její měsíční práci.

Opravdu a upřímně ale je mi jedno, jaký orgán sněmovny bude existovat. Přál bych si jen, aby už konečně byl.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. O slovo se nyní přihlásil pan poslanec Kubinyi.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, chci vás ujisti, že ústavy si vážím a myslím, že změna, že by to měla být komise, která bude -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče, já se opět pokusím zjednat klid v jednací místnosti, abyste nám mohl sdělit své poznámky v normální atmosféře.

Prosím.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji vám, paní místopředsedkyně.

Domnívám se, že změna názvu komise pro změnu ústavy na nějaké jiné znění, popřípadě zřízení podvýboru by bylo vhodné.

Chci ale upozornit na jednu věc. Zcela určitě by ústava jako první zákon republiky neměla být zcela neměnná, musí to být živý dokument, který odráží poměry ve státě. Myslím si, že my jako parlament, jako zvolení zástupci lidu v nejvyšším sboru republiky jsme povinni odrážet názory lidí, které nám tito lidé dávají. Jestliže tedy dlouhodobě ukazují průzkumy veřejného mínění, že zájem lidí na přímé demokracii je velký, pak se domnívám podobně, jak říkal můj předřečník pan kolega Filip, že by měla proběhnout nějaká analýza ústavy a mělo by se uvažovat, v jaké míře je možno zvětšit přímou demokracii v tomto státě. Já jsem o tom přesvědčen a moc se přimlouvám za to, aby tato komise nebo podvýbor nebo nějaký jiný orgán ve sněmovně vznikl, který se těmito otázkami bude zabývat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do všeobecné rozpravy? Není tomu tak - doufám, že jsem tentokrát nikoho nepřehlédla - a proto všeobecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan poslanec Karel Kühnl. Uděluji mu slovo a prosím o klid ve sněmovně.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji vám, paní předsedající.

Kolegyně a kolegové, já si dovolím přečíst vám návrh usnesení, o kterém bychom potom měli hlasovat. Usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna

1. zřizuje podle § 47 odst. 1 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, do 31. prosince 2004 dočasnou komisi Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky.

2. Určuje počet členů dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky na 11.

3. Stanoví, že uvedená komise bude ustavena podle zásady poměrného zastoupení."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Hlásí se někdo další do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo. Podrobnou rozpravu proto končím.

Usnesení, o němž budeme nyní hlasovat bylo přečteno. Budeme o něm hlasovat jako o celku, a to v hlasování pořadové číslo 403, které zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 403 se z 158 přítomných vyslovilo pro 82, proti 12. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že usnesení přijato bylo a komise byla zřízena.

 

Končím projednávání bodu 120.

Registruji přihlášku pana poslance Zgarby. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Paní místopředsedkyně, chtěl bych se omluvit kolegům, ale při hlasování číslo 397 jsem hlasoval "ano", ale ve sjetině mám "ne". Chtěl bych tedy tímto zpochybnit hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Můžete nám, pane poslanče, upřesnit, čeho se toto hlasování týkalo, abychom při opakovaném hlasování věděli, k čemu se vracíme?

 

Poslanec Petr Zgarba: Omlouvám se, nevím číslo příslušného tisku, paní předsedající, ale týkalo se to převodu majetku ze státu na odborové organizace.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Musím vás upozornit, pane poslanče, že vaše námitka přichází ve chvíli, kdy sněmovna vyslovila s tímto návrhem zákona souhlas.

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vzhledem k tomu, že došlo ke zpochybnění hlasování v jednom z pozměňovacích návrhů příslušného zákona, dávám návrh na revokaci závěrečného hlasování o tomto zákonu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Myslím, že takovouto revokaci může podat pouze někdo, kdo se mýlil ve svém hlasování při celku tohoto zákona, tedy při hlasování o zákoně jako celku, a to ten, kdo hlasoval pro.

Slovo má znovu pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Já jsem u tohoto čísla 397 hlasoval "ano", na sjetině mám křížek. Zpochybňuji proto také toto hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ne že byste nám to zjednodušili, vážení kolegové.

O slovo se přihlásil pan předseda Výborný. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, tuším, že zde dokonce zaznělo, že bychom mohli revokovat přijatý návrh zákona. Upozorňuji, že podle mého pevného přesvědčení to možné není. A protože není ani tak zajímavé mé přesvědčení, přečtu vám velmi krátký výňatek z nálezu Ústavního soudu, který byl publikován pod číslem 476 z roku 2002 Sbírky.

Ústavní soud dospěl k přesvědčení, že "jak z ústavního pořádku České republiky, tak z oblasti obyčejného práva - zákon č. 90/1995 Sb. - a z povahy věci lze vyvodit, že nenapadené vyhlášení výsledku hlasování o usnesení, jímž Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona jako s celkem souhlas, je věcnou i časovou hranicí, za níž již revokace tohoto usnesení a posléze nové projednání návrhu zákona, jehož se revokace týká, nejsou přípustné, a to - mimo důvody již vyložené - také proto, že v tomto novém projednání návrhu posuzovaného zákona nebyly splněny podmínky…" atd.

Říkám to, přestože jsem hluboce přesvědčen o tom, že jsme přijali návrh zákona protiústavní, na což jsem upozornil už ve druhém čtení - na problematičnost návrhu poslance Kohlíčka. Ale přestože považuji námi přijatý návrh zákona - proti němuž jsem hlasoval, nikoliv pro něj - za protiústavní, velmi silně brojím proti tomu, abychom se pokoušeli přijatý návrh zákona revokovat. Je to nesprávné, nebezpečné, a koneckonců existuje v Parlamentu České republiky i Senát, který nechť posoudí naše konání.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny pan poslanec Filip. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane místopředsedo vlády, páni ministři, paní a pánové, rozumím svatému nadšení, které tu panuje ve zpochybňování hlasování. Už jsem tu ale jednou říkal - a troufnu si to před takto zaplněnou sněmovnou zopakovat ještě jednou. Byl jsem ve věci zákona o Českých dráhách zmocněn předsedou Poslanecké sněmovny, abych zastupoval Poslaneckou sněmovnu před Ústavním soudem. Svědkem je mi paní vedoucí legislativního odboru doktorka Vomlelová a další, kteří tam byli se mnou. Nikdo nepamatuje za devět a půl roku existence Ústavního soudu, že by před Ústavním soudem bylo prováděno dokazování. Nedovedete si představit, jak jsem trpěl, když ústavní soudci mě zpovídali z toho, jakým způsobem se zpochybňuje hlasování u nás a jakým způsobem se zachází s jednacím řádem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP