(17.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 401 a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 401 skončilo. Přítomno bylo 161 poslanců, pro se vyslovilo 118, proti 19. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Gratuluji panu navrhovateli, děkuji panu zpravodaji a prosím, aby nám znovu uvedl svůj procedurální návrh pan poslanec Milan Urban. Zároveň prosím o klid v jednací síni.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Omlouvám se vám za svoji horlivost.

Přednesu ještě jednou procedurální návrh, aby body 153 a 154 byly pevně zařazeny jako první a druhý bod na čtvrtek na 9 hodin - zítra.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 402. Zahajuji toto hlasování a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 402 z přítomných 160 poslanců bylo pro 86, proti 57. Návrh byl přijat. Body 153 a 154 jsme přeřadili jako první a druhý bod zítřejšího jednání Poslanecké sněmovny.

 

Budeme pokračovat dalším bodem schváleného pořadu schůze. Před námi je dnes ještě možnost hlasovat o jednom třetím čtení, a to o bodu 147. Hlasovali jsme o tom, že ještě neuplynula lhůta, ve které je možno tento bod projednávat, uběhne až v 17:40 hodin. Proto budeme nyní pokračovat bodem 120, po něm bude následovat bod 131, 132, 134 atd.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu

 

120.
Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny
pro změnu Ústavy České republiky

 

Návrh usnesení k tomuto bodu byl rozdán na lavice. Prosím, aby za navrhovatele tento návrh odůvodnil pan poslanec Karel Kühnl. (Velký hluk v jednací síni.) Zároveň ještě jednou důrazně žádám o klid v jednací síni.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, bod 120 je uveden v programu pod názvem Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro změnu Ústavy České republiky. Tento bod byl zařazen po dohodě všech poslaneckých klubů.

(Stále velký hluk ve sněmovně.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid v jednací síni. Promiňte, pane poslanče, opravdu zde není slyšet, neslyší stenografové, neslyší pan navrhovatel, neslyší jednotliví poslanci, neslyší členové vlády, ale přesto už nevím, jak vás zastavit. Prosím o klid v jednací síni! Prosím pana poslance Martínka, aby své věci šli řešit mimo tuto síň a umožnili nám pokračovat v jednání.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji, paní předsedající. Do této chvíle jsem slyšel skoro všechny poslance, kromě sám sebe, a nijak se to nelepší… Ale přesto zkusím pokračovat.

Bod 120 byl tedy zařazen po dohodě všech poslaneckých klubů. Základem této dohody je vědomí, že Ústava ČR je v platnosti deset let a několik týdnů a že se sice v této době velmi dobře osvědčila, ale přece jenom po deseti letech je legitimní uvažovat o tom, zda některé části ústavy, některé ústavněprávní instituty nevyžadují nebo nepotřebují nějaký druh reformy.

Usnesení, které máte rozdáno, vychází z celkové dohody mezi poslaneckými kluby a také vedením Poslanecké sněmovny. Formálně ho předložím v podrobné rozpravě, ale chtěl bych pár slov na odůvodnění říci již teď.

Podle tohoto návrhu usnesení se zřizuje dočasná komise, a to komise s názvem dočasná komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky. Vypustili jsme tedy slovo "změna Ústavy České republiky", protože si myslíme, že zaměření této komise by mělo být širší a mělo by také zvážit, zda vůbec je potřeba - (Stále veliký hluk v sále).

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče. Ještě jednou se pokusím zjednat klid. Pana ministra Škromacha bych chtěla požádat a ostatní kolegy, aby šli problém, který mají, řešit mimo jednací síň. Prosím pana poslance Grebeníčka o klid.

Teď přesně dvě vteřiny bude ticho. Pane poslanče, můžete pokračovat.

 

Poslanec Karel Kühnl: Tedy ono širší zaměření dočasné komise Poslanecké sněmovny je neseno tím, že by se nemělo nezbytně jednat o komisi pro změnu ústavy, ale také o komisi, která bude zkoumat, zda a do jaké míry vůbec česká ústava změnu potřebuje. Proto tedy komise pro otázky Ústavy České republiky. Je to vlastně komise, která je svým způsobem obdobná již existující komisi Senátu.

I na tom, že to má být komise dočasná, byla všeobecná shoda. Shoda je i na datu 31. prosince 2004, které umožňuje dostatečně dlouhou dobu na zpracování všech námětů, ale zároveň také ještě dostatečně dlouhou zbývající dobu do konce volebního období současné Poslanecké sněmovny, tak aby případné změny mohly být přijaty.

Po diskusích mezi zástupci poslaneckých klubů se navrhuje počet členů komise pro otázky ústavy na jedenáct, protože všichni jsme byli toho názoru, že počet členů má být co nejmenší, aby to byla komise, která skutečně bude odborně pracovat a ne příliš široce a bezcílně diskutovat. Zároveň v bodu III. usnesení, které bude navrženo, se stanoví, že komise bude ustavena podle zásady poměrného zastoupení.

Domnívám se, že v současné době všechny úvahy o případných úpravách ústavy jsou úvahy, které zasluhují důkladné a komplexní posouzení v celém kontextu ústavy. Něco takového je možné, pouze shromáždí-li se všechny náměty, návrhy a myšlenky v tomto směru v jednom bodě. Tímto bodem bude právě tato dočasná komise Poslanecké sněmovny. Tato komise by víceméně konsenzuálním způsobem měla dojít k závěrům, které budou přepsány do konkrétních návrhů na úpravy ústavy, a to tak, aby - jak jsem již řekl - ještě před koncem současného volebního období této Poslanecké sněmovny mohly být tyto změny přijaty.

V návrhu se nenavrhuje nějaké přesnější vymezení úkolů této komise právě proto, že se domnívám, a nejenom já, že tímto úkolem je být komisí pro otázky ústavy. Jakékoliv užší vymezování by vlastně zužovalo rozměr této komise, a není tedy na místě. Podle § 47 odst. 1 jednacího řádu Poslanecká sněmovna může, ale nemusí úkol nějak přísněji vymezit.

Paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za uvedení tohoto návrhu, pane poslanče. Prosím, aby jste si sedl ke stolku zpravodajů a sledoval rozpravu.

Zahajuji všeobecnou rozpravu. K tomuto bodu nemám žádnou písemnou přihlášku. Registruji přihlášku pana poslance Svatomíra Recmana a uděluji mu slovo. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP