(10.50 hodin)

Poslanec Ladislav Skopal: Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy, které byly v rozpravě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já nechám hlasovat o usnesení jako celku.

Zahájil jsem hlasování číslo 345. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Ze 171 pro návrh 119, proti 5. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodajovi i panu ministrovi. Nyní přikročíme k projednávání bodu č. 119. Ještě předtím má slovo předseda poslaneckého klubu KSČM kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Pane předsedající, paní a pánové. Neodpustím si krátkou poznámku k tomu, co tady teď proběhlo. Většina řečníků dávala najevo, že je jim blízká, nebo jim alespoň není zcela cizí, myšlenka a rčení "kdo rychle dává, dvakrát dává". Chci vyjádřit politování, že hlasováním o posledním návrhu kolegyně Brynychové dala sněmovna najevo pravý opak. Děkuji vám. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dalším bodem je bod číslo

 

119.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 539/1992 Sb., o puncovnictví
a zkoušení drahých kovů (puncovní zákon), ve znění zákona č. 19/1993 Sb.,
/sněmovní tisk 133/ - třetí čtení

 

Upozorňuji, že se jedná o třetí čtení. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok, zpravodaj hospodářského výboru kolega Miloš Melčák. Sděluji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 133/2.

Otevírám rozpravu v rámci třetího čtení, do které mám písemnou přihlášku pana kolegy Melčáka. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, podle § 95 odst. 2 v jednacím řádu Poslanecké sněmovny navrhuji úpravu vyplývající z přednesených pozměňovacích návrhů. Pozměňovací návrh, který jsem přednesl ve druhém čtení a který je ve sněmovním tisku 133/2 označen jako B1 a kterým navrhuji zařadit do § 11 nový odstavec 4, bude v případě jeho schválení zapotřebí logicky zařadit do struktury novely tak, aby byla dodržena číselná posloupnost novelizovaných paragrafů. To ovšem znamená jeho zařazení nikoli jako novelizačního bodu 91, nýbrž jako bodu 22. Tím dojde ke změně číslování následujících novelizačních paragrafů, které pak musí být promítnuto i do čl. 4 zabývajícího se účinností, neboť návrh předpokládá dělenou účinnost novely, a to ke dni 1. ledna 2004, 1. července 2004 a ke dni data vstupu - Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu tedy končím.

Dám možnost vystoupit se závěrečným slovem panu ministrovi.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jiří Rusnok: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych pouze sdělit, že souhlasím s navrženými pozměňovacími návrhy, které jsou obsaženy ve sněmovním tisku, ať už pocházejí z hospodářského výboru, nebo od pana poslance Melčáka. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím pana zpravodaje, aby přistoupil k řečništi, přednesl nám návrh procedury a posléze jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, domnívám se, že procedura může být poměrně jednoduchá. Domnívám se, že nejprve je potřeba rozhodnout společným hlasováním o bodech B1 a B2. Pokud se v tomto případě vyslovíme kladně, stane se potom nehlasovatelný - aspoň podle mého názoru - bod A6. Pokud budeme hlasovat kladně, druhým hlasováním by bylo společné hlasování o bodech A1 až A5 a A7 až A20. Pokud ovšem bude hlasování v bodech B1 a B2 negativní, bude možné hlasovat v jednom hlasování o celém bodu A, tzn. A1 až A20. Při kladném hlasování o bodu B bude potom vhodné z legislativních důvodů se s tímto návrhem, který jsem přednesl ve třetím čtení, kladně vypořádat. Čtvrtým hlasováním bude hlasování o usnesení, zda sněmovna vyslovuje s návrhem zákona souhlas.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, rozumíme si tak, že pozměňovací návrhy pod písm. B hlasujeme dohromady proti pozměňovacímu návrhu A6.

 

Poslanec Miloš Melčák: Pane předsedající, ty dva návrhy spolu souvisejí, protože ten druhý bod návrhu B2 se v podstatě týká jenom platnosti od data vstupu do Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Rozumíme si velmi přesně.

Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písm. B. Prosím stanoviska. (Ministr Rusnok doporučuje, zpravodaj doporučuje.)

Na žádost pana kolegy Vymětala jsem vás odhlásil. Přikročíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 346. Kdo je pro pozměňovací návrh pod písm. B? Kdo je proti?

Ze 158 pro návrh 119, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích A1 až A5 a A7 až A20 v jednom hlasování. Pan ministr souhlasí. Pan zpravodaj? (Zpravodaj souhlasí s doporučuje.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 347. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 161 pro návrh 160, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní budeme hlasovat schválení legislativně technických úprav pozměňovacího návrhu pod písm. B.

Zahájil jsem hlasování číslo 348. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 163 pro návrh 161, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 539/1992 Sb., o puncovnictví a zkoušení drahých kovů (puncovní zákon), ve znění zákona č. 19/1993 Sb., podle sněmovního tisku 133, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 349. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 162 pro návrh 156, proti jeden. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP