(17.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Podpora Evropských společenství v rámci programu SAPARD je zaměřena na oblast sociální a ekonomické soudržnosti, zejména ve vztahu k politice rozvoje zemědělství a venkova. Základním programovým dokumentem České republiky pro program SAPARD je Plán rozvoje zemědělství a venkova České republiky na období 2000 až 2006, který byl vypracován Ministerstvem pro místní rozvoj ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a byl předložen Evropské komisi, jež ho schválila.

Dne 5. února 2001 byla podepsána Víceletá finanční dohoda mezi Českou republikou a Komisí Evropských společenství, která vstoupila v platnost dne 10. prosince 2001. 5. února 2001 byla podepsána i Roční finanční dohoda pro rok 2000. V dubnu roku 2002 se České republice podařilo splnit všechny náležitosti nutné k řádné implementaci programu SAPARD v České republice. Dne 15. dubna 2002 Evropská komise rozhodla o pověření řízení pomocí programu SAPARD v České republice, a to na agenturu SAPARD a národní fond. Bylo to rozhodnutí komise číslo 298/2002.

V souladu s článkem III víceleté finanční dohody se každý rok uzavírá roční finanční dohoda. Ta stanoví zejména finanční závazek společenství vůči České republice, dobu trvání tohoto závazku a případné změny víceleté finanční dohody. Finanční pomoc společenství je přirozeně spojena s požadavkem na spolufinancování programu ze strany České republiky.

Pokud jde o příjem žádostí programu SAPARD, mezi 15. dubnem a 15. květnem roku 2002 proběhla první vlna příjmů žádostí, ve které bylo zaevidováno celkem 881 žádostí. V červenci 2002 bylo podepsáno 465 smluv s úspěšnými žadateli. V době od 25. 9. do 6. 11. 2002 proběhla druhá vlna příjmů žádostí, ve které bylo přihlášeno cca 913 projektů. Smlouvy s úspěšnými žadateli budou podepisovány právě v tomto období roku 2003.

Pro příjem projektů předkládaných žadateli z povodní poškozených oblastí byla vyhlášena speciální povodňová vlna, a to od 2. prosince do 13. prosince 2002. V tomto období bylo celkem zaevidováno 190 žádostí.

Pokud jde o řešení mimořádných přírodních katastrof a program SAPARD, uvádím, že v důsledku srpnových povodní bylo připraveno zvýhodnění programu SAPARD pro žadatele z poškozených oblastí. Agentura doplnila své písemné postupy v rámci některých stávajících opatření pro případy mimořádných živelních událostí a ty byly 15. 10. 2002 odeslány Evropské komisi k posouzení. Řídící orgán pro program SAPARD předložil v této souvislosti návrh změn programového dokumentu pro případy mimořádných živelních událostí. Změny byly odsouhlaseny na čtvrtém zasedání Národního monitorovacího výboru pro SAPARD, které se uskutečnilo 23. 10. 2002 v Praze a následně na 167. zasedání výboru STAR, které se konalo 18. listopadu loňského roku, a to v Bruselu.

Pro příjem projektů předkládaných žadateli z povodní poškozených oblastí, jak už jsem se zmínil, byla vyhlášena speciální lhůta mezi 2. a 13. prosincem loňského roku.

Pro opatření upravená pro účely řešení mimořádné živelní události byla stanovena i zvláštní pravidla, zjednodušená administrativa, vyšší podíl financování ze strany státu a Evropské unie, zjednodušené výběrové řízení, zpětné uznávání přijatelných výdajů uskutečněných před podpisem smlouvy mezi agenturou SAPARD a konečným příjemcem. Pro účely financování projektů předkládaných v tzv. povodňové vlně byl proveden přesun finančních prostředků s alokací stanovených pro ta opatření, u nichž se předpokládá, že alokované prostředky nebude možné vyčerpat ve stanoveném termínu.

Z důvodu rozsáhlých loňských povodní byl mezi Českou republikou a Evropskou komisí vyjednán postup při řešení mimořádných živelních událostí. Do původního znění Roční finanční dohody pro rok 2001 byla tedy zahrnuta ustanovení, která by měla usnadnit odstraňování povodní způsobených škod.

Dále bych chtěl sdělit, že agentura SAPARD obdržela akreditaci pro další, osmé opatření z celkových devíti, definovaných v programovém dokumentu pro SAPARD, a to pro opatření pod číslem 2.3 - Metody zemědělské produkce určené k ochraně životního prostředí a k uchování krajiny. Kompetentní orgán akreditaci udělil 11. října 2002. Ve dnech 2. až 5. prosince loňského roku uskutečnili zástupci Evropské komise auditní misi v České republice za účelem ověření připravenosti na opatření 2.3. Rozhodnutí Evropské komise o převedení řízení pomoci se očekává v těchto dnech.

Současně bych chtěl sdělit, že agentura SAPARD požádala kompetentní orgán o zahájení akreditačního procesu pro poslední opatření, a to pro opatření 3.1 - Zlepšování profesního vzdělávání, a to 7. listopadu loňského roku. Akreditace byla vydána 15. ledna letošního roku. V druhé polovině února se uskutečnila auditní mise Evropské komise v České republice za účelem prověření připravenosti na toto opatření.

V listopadu 2002 Česká republika požádala Evropskou komisi o mimořádnou platbu v maximální možné výši, tj. o částku 5 497 951 eur z důvodu předpokládané vysoké potřeby finančních prostředků na počátku roku 2003. Požadované prostředky Česká republika obdržela v prosinci roku 2002. Prostředky poskytnuté České republice pro program SAPARD tak dosáhly celkové výše 49 procent z Roční finanční dohody pro rok 2000, což je maximální objem prostředků, který může být deponován na příslušném účtu České republiky pro financování programu SAPARD.

Pokud jde o pravidelnou žádost o platbu, v lednu roku 2003 byl na Evropskou komisi odeslán Výkaz výdajů agentury SAPARD od počátku realizace programu, tj. od 15. 4. 2002 do 31. 12. 2002, certifikovaný, se žádostí o platbu z rozpočtu Evropské unie, a to ve výši 1 620 000 eur. Pokud jde o certifikační orgán, ten zahájil v říjnu 2002 průběžné práce v rámci certifikace za rok 2002.

Pokud jde o prodloužení trvání závazků, prodloužení doby trvání závazků stanovené v Roční finanční dohodě z roku 2001 by mělo být v Bruselu rozhodnuto v těchto dnech. Evropská komise navrhla provedení změn v nařízení komise číslo 2222, po jejichž schválení by došlo k prodloužení závazků stanovených v ročních finančních dohodách.

Vzhledem k tomu, že roční finanční dohoda 2002 mezi Českou republikou a Evropskou komisí nebyla dosud podepsána, byla požádána komise o prodloužení zmíněných dohod již ve znění roční finanční dohody 2002. Pokud se nepodaří prodloužení roční finanční dohody 2001 do konce roku 2003, hrozí, že prostředky nebudou vyčerpány a projekty, na které agentura SAPARD uzavřela smlouvy, by pak musely být uhrazeny ze státního rozpočtu. Pro tento účel ovšem ve státním rozpočtu neexistuje příslušná rezerva.

V této době je v platnosti Roční finanční dohoda pro rok 2002, jak již bylo řečeno. Česká republika má dále k dispozici prostředky ve výši cca 83 tisíc eur jako úroky z prostředků SAPARD euroúčtu.

Tolik informace z mé strany. Vzhledem ke zmíněné kompetenci Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva zemědělství v této oblasti, dovoluji si dále odkázat na informace, které by mohli poskytnout páni kolegové.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi za jeho vystoupení. Zdá se, že to je všechno, co k této věci mohlo zaznít, takže rozpravu končím. Všechny výbory… Pan poslanec Exner se hlásil? Takže jsem ho přehlédl? Zdá se mně, že jsem se tam díval docela pozorně. Přesto, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, uvedl jste mě v omyl. Myslím si, že jste uzavřel rozpravu před vystoupením ministra.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano.

 

Poslanec Václav Exner: Proto jsem, bohužel, s určitým politováním litoval, že už nebudu moci reagovat. Nyní jste ji tedy uzavřel podruhé. Já se domnívám, že některé věci, bohužel, stále ještě nejsou objasněny. Jak to bude od roku 2002 dál? A tak dále. Uznávám ale, že rozprava je uzavřena a že teď už je potřeba jen hlasovat. Zbude asi na jiné fórum to, abychom si vyjasnili tyto věci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP