(14.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu zpravodaji Eduardu Vávrovi. Dovolím si přerušit tento bod z důvodu, o kterém jsem vás informovala, že byla sloučena rozprava k tomuto bodu a k bodu následujícímu.

 

Nyní zahájíme projednávání bodu

 

58.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání,
živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony,
/sněmovní tisk 200/ - první čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu pan Ing. Rusnok. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jiří Rusnok: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předložený návrh novely živnostenského zákona má za účel docílit provázání této normy se zákonem o uznávání odborné kvalifikace, a to tak, aby ho bylo možné používat v praxi i v oblasti živnostenského podnikání.

Dále tato vládní novela živnostenského zákona upravuje i přímou transpozici některých směrnic Evropského společenství, které se dotýkají zejména dokladů prokazujících plnění všeobecných a zvláštních podmínek provozování živností. Bude-li tato novela živnostenského zákona přijata, budou pak harmonizovány české živnostenskoprávní úpravy s legislativou Evropských společenství a budou stanoveny stejné podmínky pro vstup do podnikání v režimu živnostenského zákona jak pro občany České republiky, tak pro občany členských států Evropské unie.

Současně návrh obsahuje i právní úpravu povinností podnikatelů, kteří budou poskytovat služby na území České republiky po našem vstupu do EU. S přihlédnutím k mezinárodním smlouvám, jimiž jsou Evropské společenství a jeho členské státy vázány, dále tento vládní návrh navrhuje, aby ustanovení vztahující se na státní příslušníky těchto států, včetně právnických osob se sídlem na území těchto států, se vztahovala i na občany dalších smluvních států, a to smluvních států dohody o Evropském hospodářském prostoru a občany Švýcarské konfederace, včetně právnických osob se sídlem na území těchto států.

Kromě zmíněných podstatných, zejména harmonizačních změn návrh obsahuje některé další úpravy, které byly vyvolány nutností reagovat na novelizaci jiných právních norem, zejména obchodního zákoníku. Navrhuje se, aby zákon nabyl zásadně účinnosti dnem 1. listopadu 2003. s tím, že u vybraných ustanovení se účinnost odkládá až ke dni vstupu dohody o přistoupení České republiky k Evropské unii.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás požádal o propuštění vládní novely živnostenského zákona, zákona č. 455/1991 Sb., do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministru Jiřímu Rusnokovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Miloš Melčák. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládaná novela zákona 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, známá jako živnostenský zákon, je velmi důležitá zejména proto, že zákon o živnostenském podnikání ovlivňuje podstatným způsobem podnikání v naší republice. Zejména z pohledu toho, že se připravujeme na vstup do EU, je potřeba tento zákon postupně upravovat tak, aby podmínky pro podnikání nebyly nějakým způsobem narušeny v okamžiku vstupu do EU.

Pan ministr velmi podrobně zdůvodnil, čeho se tato novela týká. Nemám k tomu co dodat, jen to, že vás, vážené paní poslankyně a poslanci, žádám a doporučuji vám, abyste propustili tento vládní návrh do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám avizovanou sloučenou obecnou rozpravu jak k tisku 107, tak k tisku č. 200. Do obecné rozpravy mám zatím jedinou písemnou přihlášku, a to pana poslance Ladislava Býčka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych se paní předsedající omluvil, že jsem ji minule nařkl, že se nedívá na nás, ač jsme tam pohlední mužští. Omlouvám se za svou poznámku.

Dovolte mi, abych zaujal stanovisko nejprve k tisku č. 107, to je návrh zastupitelstva hl. m. Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb.

Domnívám se, že iniciativa zastupitelstva hl. m. Prahy je opodstatněná, že by se jistě k této problematice přidala i ostatní města, kde tento druh podnikání je jevem velmi nepříjemným a řekl bych až nebezpečným. Samozřejmě navrhované řešení však není úplné, protože nelze docílit, aby spolehlivě bylo ověření bydliště zástavníka. Druhý problém, který vidím a na který jsem byl upozorněn při přípravě k tomuto jednání ze strany policie, je, že mimo problémy se zástavní smlouvou je problém, když se vykupuje zboží za hotové peníze, neboť právě toto zboží pochází většinou z trestné činnosti. Tehdy totiž chybí jakákoliv evidence a údaje jak o zboží, tak i o zákazníkovi, který zboží prodává. Ve většině zastaváren se však všechny tři formy obchodní činnosti vyskytují současně, a to na základě živnostenského oprávnění jako živnost ohlašovací volná, takže ji nelze ze strany živnostenských úřadů omezovat ukládáním podmínek a kontrolní činnost je tak zaměřena pouze na dodržování živnostenského zákona, což neřeší danou problematiku. Chceme-li vyhovět požadavku u přímo nabízeného zboží, měli bychom i tento návrh v tomto smyslu dopracovat.

Neztotožňuji se se stanoviskem vlády, že je to záležitost nepřímé novely. A ujištění, že vláda předloží vlastní návrh - mohla to již učinit, když předkládala další návrh novely zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, podle tisku č. 200. Tady se vláda a předkladatel soustředili jen na řešení živnostenského zákona z důvodu harmonizace s právem EU.

Je účelné, a to je pozitivum, že řeší řadu dílčích problémů, které přinesla praxe po přijetí zákona č. 356/1999 Sb. Po zákonu č. 286/1995 Sb. se jednalo o druhou nejrozsáhlejší novelu živnostenského zákona. Skutečnost, že osm koncesovaných živností se přeřazuje do živností vázaných, uvítají jak živnostenské úřady - zjednoduší se proces při vydávání živnostenského oprávnění - tak i podnikatelé - rychlejší a snadnější vstup do podnikání.

Na druhou stranu se nově zavádí povinnost podnikatelů i odpovědných zástupců předložit doklad o tom, že osoba nemá nedoplatky na platbách pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP