(15.40 hodin)
(pokračuje Kocourek)

A podle teorie veřejné volby je totiž poměrně snadné prosadit zvyšování vládních výdajů a jejich deficitní financování v rámci většinového hlasování, ale není už tak snadné je prosadit proti ústavnímu zákonu či ústavní většinou hlasů. I tento teoretický pohled na veřejné finance náš návrh plně reflektuje, a proto jej předkládáme i jako zákon ústavní.

Tolik tedy k hlavním důvodům a motivacím, které nás vedly k předložení tohoto ústavního zákona o rozpočtové kázni.

Závěrem bych chtěl, vážené poslankyně a vážení poslanci, připomenout, že ambicemi našeho návrhu je tedy jednak vytvoření dostatečného prostoru pro zásadní otevřenou a veřejnou diskusi na téma "situace vývoje a výhledu našich veřejných financí". Náš návrh zároveň plně reflektuje a odpovídá všem přístupům k problému veřejných financí Evropské unie, stejně jako je opřen o kvalitní teoretický podklad obsažený v ekonomické teorii. Proto tedy navrhujeme tento zákon o rozpočtové kázni, proto jsme do něj zapracovali pouze parametry uznávané v zemích Evropské unie a proto jsme jej pojali jako zákon ústavní.

A úplným závěrem bych chtěl říci, že náš návrh jsme také pojímali pouze věcně a snažili jsme se jej maximálně oprostit od jakékoliv ideologie. Jsme totiž bytostně přesvědčeni o tom, že zákon tohoto typu nezbytně potřebujeme, neboť stále pevně věříme, že jednou ze stěžejních podmínek prosperity České republiky jsou právě zdravé veřejné finance. A o prosperitu České republiky by nám všem mělo v první řadě vždycky jít. Proto zde před vámi stojíme, nabízíme k diskusi jeden z možných prvních receptů a zároveň můžeme i deklarovat, že poslanecký klub ODS je na téma veřejných financí připraven k diskusi, stejně jako ke společnému hledání schůdných řešení. Věříme, že prostor pro tolik potřebnou diskusi vytvoří i poslanci ostatních poslaneckých klubů v této sněmovně a že námi předložený návrh propustí do dalšího čtení.

Vážené kolegyně a kolegové, věřím, že jsem dostatečně objasnil důvody a motivace k předložení tohoto návrhu zákona. Věřím tomu, že kdo chtěl poslouchat a slyšel naše důvody, pochopí, proč jsme tento zákon předkládali. Kdo nechtěl slyšet, vždy si vymyslí nějaký argument, aby slyšet nemusel. Ale bohužel, to je problém, který nás trápí v současné době v podobě nezdravých veřejných financí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů panu poslanci Martinu Kocourkovi a ptám se pana zpravodaje, jestli má zájem o závěrečné slovo. Je tomu tak. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové. V rozpravě, která zde byla uskutečněna, a myslím si, že byla velice živá, vystoupilo osm poslanců. A je třeba říci, že jednota v názorech zde nebyla. Ale protože se blížíme k době, kdy budeme zahajovat interpelace, budu se snažit být velice stručný.

Přesto bych chtěl odpovědět na otázku, kterou tady řekl ve svém úvodním slově pan poslanec Tlustý. Abychom si odpověděli na to, zda jsou veřejné finance v našem státě zdravé či nezdravé. Já se dokonce domnívám, že ani jeden z poslanců, kteří zde vystupovali s protichůdnými názory na konečné řešení či na schválení tohoto návrhu ústavního zákona, neřekl, že se jedná v našem státě o finance zdravé. Problém je asi v tom, že tento zákon není řešením na ozdravění této situace. A zde bych chtěl souhlasit s názorem, který zde řekl pan ministr Sobotka, že budeme mít možnost v nejkratší době se vyjádřit k tomu, co by mělo být tímto řešením, a to je reforma veřejných rozpočtů. A já se už na tuto debatu těším, protože si myslím, že tak jak jsme všichni zajedno, že naše finance jsou nezdravé, budeme mít na navrhovaná opatření úplně diametrálně rozdílné názory. Ale nechme to tedy k diskusi další.

(Velký hluk v jednací síni.) Pane řídící, mohu pokračovat?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, pokusím se uklidnit sněmovnu. Požádal bych kolegy ze všech politických stran, aby se uklidnili a nechali zpravodaje domluvit, protože by bylo důležité, abychom si uvědomili, jaké návrhy budeme mít k hlasování.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Chtěl bych shrnout diskusi. Vystoupilo v ní, jak jsem již řekl, osm poslanců, z toho jeden dvakrát, a v podstatě čtyři poslanci navrhli zamítnout tento návrh, jeden poslanec pak ještě přednesl podmíněný návrh na vrácení předkladatelům k přepracování.

Pane předsedající, doporučoval bych proto, abychom hlasovali o návrhu na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Pokusím se přivolat všechny poslance, kteří mají zájem o vyjádření svého názoru na předložený návrh ústavního zákona podle tisku 115, aby se dostavili do jednacího sálu.

Konstatuji, že je zřejmé, že návrh, který podával kolega Recman, byl podmíněný. Čili prvním návrhem k hlasování bude návrh na zamítnutí.

Ještě předtím, než se ostatní kolegové dostaví do jednacího sálu, vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci svými hlasovacími kartami, abychom zjistili přesný počet poslanců přítomných ve sněmovně.

 

Věřím, že v této chvíli již mohu zahájit hlasování. Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí návrhu poslanců Václava Klause, Martina Kocourka a Vlastimila Tlustého na vydání ústavního zákona o rozpočtové kázni České republiky podle tisku 115.

Zahájil jsem hlasování číslo 66 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 66 z přítomných 165 pro bylo 114, proti 49. Návrh byl přijat. Návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni České republiky byl zamítnut v prvním čtení.

 

Děkuji navrhovatelům, děkuji zpravodaji za sledování průběhu rozpravy a bod 36 končím.

 

Máme 13 minut do 16. hodiny. Hlásí se ještě pan poslanec Miroslav Svoboda s procedurálním návrhem, který mi hlásil, že bude chtít procedurální návrh podat. Prosím, pane poslanče, máte slovo. A prosím sněmovnu o klid.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, chtěl bych v tuto chvíli předložit procedurální návrh, který se týká mé zítřejší nepřítomnosti jako zpravodaje k bodu 48, tisku 158. Podávám návrh, aby byl pevně zařazen tento bod na úterý 25. února jako bod č. 2. Jak jsem již řekl, z důvodu mé nepřítomnosti v zítřejším dnu, kdy je velká pravděpodobnost, že tento bod bude zařazen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Slyšeli jste procedurální návrh, o kterém nechám hlasovat bez rozpravy. Jde o to, že zpravodaj k tomuto tisku bude zítra řádně omluven ze schůze Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP