(Jednání pokračovalo v 16.31 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně a kolegové, posaďte se, abychom mohli zahájit přerušené jednání 9. schůze.

V pauze se vládním návrhem opatření souvisejících se situací týkající se Irácké republiky výbor pro obranu a bezpečnost a také výbor zahraniční. Písemná podoba usnesení zahraničního výboru v této chvíli vzniká a bude hotova v průběhu 15 až 20 minut.

Poprosil bych nyní, aby se ujal slova předseda výboru pro obranu a bezpečnost poslanec Jan Vidím - kterého bohužel nevidím. (Veselost ve sněmovně.) - Pardon, omlouvám se, už ho vidím.

Prosím tedy, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji vám pěkně, pane předsedo, tuhle větu slýchám od první třídy základní školy, takže jste mě ničím nepřekvapil.

Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost z jeho 10. schůze k vládnímu návrhu opatření souvisejících se situací týkající se Irácké republiky, sněmovní tisk 173.

Po odůvodnění ministra obrany Ing. Jaroslava Tvrdíka, ministra zahraničí pana Svobody, po zpravodajské zprávě poslance Vidíma a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu vyslovit souhlas

1. s pobytem ozbrojených sil států zúčastněných v případném souboru mezinárodních opatření k vynucení splnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN, souvisejících s odzbrojením Irácké republiky, na území České republiky ode dne vyslovení souhlasu Parlamentem ČR do 31. prosince letošního roku, s tím, že celkový počet příslušníků těchto ozbrojených sil v žádném okamžiku nepřekročí 500 osob.

2. Vyslovit souhlas s posílením odřadu radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR (dále jen odřad) vyslaného do operace Trvalá svoboda na základě usnesení vlády ze dne 11. září 2002 č. 866 na prapor…

(Řečník se obrací na předsedajícího s žádostí o zjednání klidu ve sněmovně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegyně a kolegové, tady se zřejmě nedá vystupovat ani pracovat, vezměte ohled na zpravodaje, prosím o klid.

Můžete mluvit dále, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji, pane předsedo.

…na prapor radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR (dále jen prapor) v počtu do 400 osob do 31. prosince 2003.

3. Vyslovit souhlas s rozšířením oblasti možného působení praporu na území všech států specifikovaných pro působení odřadu v operaci Trvalá svoboda o území Státu Izrael a Turecké republiky za podmínky jejich žádosti nebo souhlasu.

4. Vyslovit souhlas se zapojením praporu do případného souboru mezinárodních opatření k vynucení splnění příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN souvisejících s odzbrojením Irácké republiky, zejména č. 678 a 687 z roku 1990 a 1991 minulého století a č. 1441 z roku 2002, na území Iráku za podmínky existence mandátu OSN. - A konečně

5. vyslovit souhlas se zapojením praporu do záchranných a humanitárních prací v případě použití nebo důvodného podezření z použití zbraní hromadného ničení proti civilnímu obyvatelstvu nebo koaličním jednotkám nebo k likvidaci následků katastrof v oblasti působení praporu.

II. Dále výbor pro obranu a bezpečnost žádá předsedu vlády České republiky, aby umožnil předsedovi výboru pro obranu a bezpečnost účastnit se jednání Bezpečnostní rady státu po dobu trvání irácké krize.

III. Žádá ministra obrany České republiky, aby prostřednictvím předsedy výboru informoval výbor o jakémkoli přesunu praporu radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR či jeho části a o jakémkoli mandátu OSN pro soubor mezinárodních opatření, kterým se míní splnění příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN souvisejících s odzbrojováním Irácké republiky.

IV. Na závěr mě výbor pověřil seznámit s tímto stanoviskem Poslaneckou sněmovnu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane zpravodaji.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru poslanec Vilém Holáň a také nás informoval o průběhu a výsledcích jednání výboru zahraničního.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor také zasedal ve vymezené době a dopracoval se k usnesení, které je velmi podobné jako usnesení výboru pro obranu a bezpečnost. Protože ho ale nemáte ještě v lavicích, budu zřejmě nucen ho přečíst.

"Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

I. Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas

a) s pobytem ozbrojených sil států zúčastněných v případném souboru mezinárodních opatření k vynucení splnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN souvisejících s odzbrojením Irácké republiky na území České republiky ode dne vyslovení souhlasu Parlamentem ČR do 31. prosince 2003 s tím, že celkový počet příslušníků těchto ozbrojených sil v žádném okamžiku nepřekročí 500 osob,

b) s posílením odřadu radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR (dále jen odřad) vyslaného do operace Trvalá svoboda na základě usnesení vlády ze dne 11. září 2002, č. 866, na prapor radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR (dále jen prapor) v počtu do 400 osob do 31. prosince 2003,

c) s rozšířením oblasti možného působení praporu na území všech států specifikovaných pro působení odřadu v operaci Trvalá svoboda o území Státu Izrael a Turecké republiky za podmínky jejich žádosti nebo souhlasu,

d) se zapojením praporu do případného souboru mezinárodních opatření k vynucení splnění příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN souvisejících s odzbrojením Irácké republiky, zejména č. 678 z roku 1990, 687 z roku 1991 a č. 1441 z roku 2002, na území Iráku za podmínky existence mandátu OSN, a konečně

e) se zapojením praporu do záchranných a humanitárních prací v případě použití nebo důvodného podezření z použití zbraní hromadného ničení proti civilnímu obyvatelstvu nebo koaličním jednotkám nebo k likvidaci následků katastrof v oblasti působení praporu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP