(10.40 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. O slovo se hlásí pan poslanec Laštůvka.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Dámy a pánové, když jsme přistupovali k tomuto bodu a projednávali jsme ho včera na zahraničním výboru, předpokládal jsem, že debata může být poměrně rozsáhlá. Ale předpokládal jsem, že debata bude také dostatečně věcná a korektní.

Nechtěl jsem vůbec vystupovat k tomuto bodu. Zdálo se mi, že usnesení výboru branně bezpečnostního a zahraničního je více než přesvědčivé a věcná debata, která zejména v zahraničním výboru byla a poukazovala na problémy, které jsou s tímto řešením spojeny, byla dostatečně vyčerpávající a věcná, a zdálo se mi, že tím může skončit.

Ale v okamžiku, kdy slyším slova o dočasném pobytu, je mi líto, ale mám evokace na dočasný pobyt v jednotce nekonečna, a nikoliv v jednotce patnácti dnů. Prosím vás, nenuťte nás, abychom otevírali debatu tímhle směrem. Patřím mezi ty, a vy na levici i vy na pravici víte, že jsem velmi uměřený a umírněný a nemám žádnou zvláštní radost z této situace, v níž jsme. Nemám.

Prosím vás, odpovězte laskavě místo obstrukcí, které tady slyšíme ve směsi s věcnými připomínkami a věcnými námitkami, o nichž víme, co v této situaci má Česká republika, česká vláda činit. I návrh, který tady zazněl, který má racionální jádro - uzavřít na dva, na tři dny prostor nad Českou republikou - má samozřejmě drobné chybičky. Nejenom že vznikne nekonečný a neobyčejný chaos ve vzdušném prostoru Evropy, ale prosím vás, pokud odmítáte vzít na vědomí, že po 11. září - a bohužel stává se to klišé - svět čelí novým rizikům, novým problémům a hledá, jakým způsobem se proti nim bránit, a nemá je, tak prosím, odpovězte na otázku: Když uzavřeme nebe nad Českou republikou na dva tři dny a odmítneme jakékoliv možné řešení zásahu, ptám se, co v případě uzavřeného nebe a při překročení jakéhokoliv technického prostředku, letadla i civilního letadla, hranice českého prostoru budeme činit, pokud nebudeme mít dostatečné technické prostředky k tomu a odhodlání taky tomu zabránit. A jestliže hovoříme o námitkách směřujících proti stíhačkám, a určitě to řekne ministr obrany, tak je tady jeden faktor, který je třeba vzít beze zbytku na vědomí. Ta vizuální kontrola stíhačkou je daleko efektivnější a řekl bych odvracející určitá rizika omylů, nedorozumění, než jakákoliv raketa nebo jakýkoliv jiný technický prostředek.

Prosím pěkně, řešíme tímto zákonem konkrétní problém, konkrétní situaci, vraťme se k tomuto tématu. Pokud máme pocit debatovat širší problémy, které s tím jsou spojeny, protože všechno se vším samozřejmě souvisí, tak navrhuji, aby ti, kteří tuto potřebu mají, navrhli samostatný bod jednání na zahraničním výboru nebo na plénu této ctihodné sněmovny. Ale vraťme se, prosím, k tématu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Do obecné rozpravy se přihlásil poslanec Oldřich Němec.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolím si zcela volně navázat na pana kolegu Laštůvku. Musím říci, že s údivem zde pozoruji rozpravu ohledně vládního návrhu zákona o pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu organizace Severoatlantické smlouvy v Praze. Padají zde různé názory. Nicméně chci na tomto místě jasně připomenout, a pan ministr obrany Tvrdík to zde deklaroval dost zřetelně a je to ostatně uvedeno i v důvodové zprávě, že potřeba těchto mimořádných - opakuji - mimořádných bezpečnostních opatření je natolik nutná, že snad není ani na místě o tom vést nějakou rozsáhlou debatu.

Všichni dobře víme, že mezinárodní terorismus nabývá zcela nových rozměrů a že teroristické síly jsou schopny provést kdykoliv cokoliv. Důvodová zpráva jasně hovoří mimo jiné o tom, že pobyt ozbrojených sil Spojených států amerických je omezen jak časově, tak i limitem osob. Navíc bylo jasně deklarováno, že převážná část nákladů spojených s posílením bezpečnosti České republiky ponese americká strana.

Ptám se tedy těch, kteří mají některé nebo určité výhrady k tomuto návrhu zákona: Do jaké míry si můžeme dovolit ohrozit občany České republiky tím, že náš vzdušný prostor nebude dostatečně chráněn? Do jaké míry si můžeme dovolit nechat ohrozit konání summitu NATO a ohrozit tím naši společnou bezpečnost? Jak jinak než tímto způsobem se zaručíme jako stát za to, že náš vzdušný prostor nebude jakkoliv narušen? Dokáže si, dámy a pánové, vůbec někdo z vás, vážené kolegyně a kolegové vystupující s těmito kritickými výhradami, představit, co by případné narušení vzdušného prostoru a eventuální útok ať už na místa spojená přímo se summitem, či místa jiná mohlo způsobit a jaké by to mohlo mít v mezinárodním měřítku dopady? Já se obávám, že si to neuvědomujeme, anebo možná někteří z nás ne.

Chtěl bych zde zdůraznit ještě jeden fakt, že nikdo z nás kolegů poslanců nenese za naše spoluobčany takovou zodpovědnost, jakou nese v tomto mimořádném případě konání summitu NATO vláda České republiky, Ministerstvo obrany i sám ministr.

Vážené kolegyně a kolegové, jako občan České republiky říkám, že mi letadla ozbrojených sil Spojených států amerických na našem území pro naši společnou bezpečnost v tomto mimořádném případě za žádných okolností nevadí. Ba naopak. Až budeme mít někdy v budoucnu svoje vlastní spolehlivé letecké ozbrojené síly, jistě si vystačíme i s vlastními prostředky. Jako otec si přeji, aby všechny naše děti - a to bych zde chtěl zvláště zdůraznit - mohly v době konání summitu NATO klidně spát. Jako zástupce občanů v zákonodárném sboru cítím jednoznačně danou povinnost zvednout ruku pro takový návrh.

Vyzývám vás, vážení kolegové, abyste mého příkladu následovali a svým pozitivním stanoviskem ukázali všem občanům České republiky, že nám jde o maximální bezpečnost všech občanů, kteří budou v době summitu NATO na území naší republiky.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Nemám žádné přihlášky. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Dámy a pánové, jako by předřečníci reagovali na vystoupení členů poslaneckého klubu v tom smyslu, že my nechápeme složitost situace. Já vás ubezpečuji, že již 29. srpna letošního roku jsem zaslal dopis předsedovi vlády České republiky Vladimíru Špidlovi a na mnohé složitosti jsem podle mého názoru kultivovaně reagoval. Jestliže jsem se přihlásil do řádné diskuse, mám právo nyní ocitovat určitou pasáž z tohoto dopisu.

Cituji: Pozorně vnímám, že vláda nepodceňuje povodňové škody a začíná přehodnocovat pořadí svých priorit. Ministrem obrany ohlášený ústup vlády od nákupu nadzvukových letounů pro Armádu České republiky veřejnost nepochybně bude vítat s pochopením o to větším, oč více pochybovala o smyslu takové ohromné investice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP