(9.40 hodin)
(pokračuje Tvrdík)

Dostali jsme se v Alianci do pozice průkopníka. Co nyní testuje na své kůži Česká republika, je velmi důležitým poučením pro všechny další alianční země, zejména ty, které budou za několik dní přizvány k členství v této organizaci. Jednoznačně se ukazuje nutnost přehodnocení některých aliančních postupů. Za to se budu následně po summitu, až se situace vrátí k běžnému životu, velmi významně zasazovat.

Jedním z ustanovení navrhovaného zákona je otázka delegování odpovědnosti za použití síly. Při této příležitosti se při jednání ve výborech spustila diskuse, zda se osobně nebojím takovéto odpovědnosti. Mohu vám upřímně říci, že si tuto odpovědnost uvědomuji dnes a denně, nejen při krátkém období summitu. Z titulu své funkce ji mám 365 dní v roce 24 hodin denně. A není lehké nést tuto odpovědnost při vědomí, že prostředky pro její vykonávání jsou velmi omezené. Proto se jí nemohu obávat ani já při vědomí toho, že ji já a celá vláda budeme nést po krátké období před velkou částí světa.

Chci vás na závěr poprosit o toto. V situaci, kdy po bitvě je každý generálem, to poslední, co by České republice nyní pomohlo, by byla nějaká otevřená politická rozmíška související se summitem. Prosím vás tudíž jménem vlády, aby po věcné a konstruktivní diskusi byl vládou předložený návrh přijat.

Chtěl bych na úplný závěr vyjádřit poděkování oběma gesčním výborům, kde sice diskuse nebyla snadná, ale dospěli jsme k závěrům, které jsou pro mne osobně povzbudivé a vedou mě k přesvědčení, že i plénum Poslanecké sněmovny projeví vysokou míru nadhledu a odpovědnosti a návrh schválí. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře.

Jen bych sdělil, že poslanec Vlastimil Ostrý se omlouvá z dnešního jednání z vážných rodinných důvodů, jak jsem zjistil.

Nyní není rozprava (k hlásícímu se poslanci Vymětalovi), takže vám nemohu udělit slovo, pane poslanče. (Poslanec Vymětal naznačuje procedurální návrh.)

V tom případě vám slovo uděluji, prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Vážený pane předsedo, děkuji za slovo.

Vážené dámy a pánové, já rozumím tomu, že ministr má právo vystoupit kdykoliv k čemukoliv, a respektuji jeho právo, že mimo pořad odůvodnil návrh zákona v bodě, který není otevřen.

My máme otevřen, pane předsedo, bod "návrh usnesení Poslanecké sněmovny k vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk na území České republiky". Návrh tohoto usnesení předkládá nám zahraniční výbor. Očekávám tedy, že úvodní slovo k tomuto návrhu přednese předkladatel, to znamená zástupce zahraničního výboru. Pan ministr Tvrdík není ani členem zahraničního výboru, ani jeho zpravodajem, takže toto nemohl učinit.

Očekávám proto, že v bodu 2, až bude otevřen, uslyším úvodní slovo k návrhu zákona.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já děkuji za toto upozornění. Řeknu jen ještě, že pan poslanec Vidím má kartu č. 10.

Zopakuji, že v tuto chvíli projednáváme bod "Návrh na vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk na území České republiky", a poprosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. V tomto okamžiku však nevystupuji jako zpravodaj výboru k návrhu vládního zákona, ale jako navrhovatel bodu 1 pořadu dnešní schůze, tedy k onomu bodu, který se nazývá "usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu k vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk na území České republiky".

Pan ministr ve svém vystoupení uvedl vládní návrh zákona, který bude projednáván bezprostředně poté a ke kterému stejně jako k tomuto návrhu usnesení byla sloučena rozprava. Proto se domnívám, že vskutku není nezbytné, aby pan ministr svoji předkladatelskou zprávu za pár minut opakoval znovu.

Bod, který jsem navrhl zařadit a který sněmovna také zařadila, jsem předložil na základě rozhodnutí výboru pro obranu a bezpečnost a stejně tak i výboru zahraničního z čistě legislativních důvodů. Ústava České republiky totiž, jak jsem ostatně už ve svém zdůvodnění při navrhování tohoto bodu uvedl, uvádí povinnost Poslanecké sněmovny přijmout samostatné usnesení v případě, že Česká republika chce vyslovit souhlas s pobytem cizích vojsk na území naší republiky.

Pane předsedo, já bych vás poprosil, abyste zkusil mírně ztišit hluk v sále.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Zjišťuji, že se to právě děje, děkuji vám, páni kolegové.

Prosím, pane poslanče, můžete pokračovat.

 

Poslanec Jan Vidím: Báječně, děkuji vám také pěkně, pane předsedo.

Toto usnesení je pak přijímáno jiným kvorem, než je přijímán běžný zákon, tedy nadpoloviční většinou všech poslanců, nikoliv pouze nadpoloviční většinou poslanců přítomných. Proto výbor pro obranu a bezpečnost a také výbor zahraniční doporučily vyjmout z vládního návrhu zákona § 2, který se zabývá souhlasem s pobytem cizích vojsk na území České republiky, a navrhují z nich učinit samostatné usnesení, které vám nyní přečtu.

Čili tento návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s pobytem ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době od 15. do 30. listopadu 2002 s tím, že celkový počet příslušníků ozbrojených sil Spojených států amerických v žádném okamžiku nepřekročí 250 osob."

To je tedy předkladatelská zpráva, pane předsedo. Protože k tomu bodu nebyl určen žádný zpravodaj, zřejmě první, kdo vystoupí v rozpravě, by se jím mohl případně stát. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji panu navrhovateli. Ještě se vyjádří zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s pobytem ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době od 15. do 30. 11. s tím, že celkový počet příslušníků ozbrojených sil Spojených států amerických v žádném okamžiku nepřekročí 250 osob.

Zahraniční výbor postupoval v podstatě stejně nebo podobně jako výbor pro obranu a bezpečnost, a rozdělil problematiku na dvě části, na souhlas s pobytem ozbrojených sil a na ostatní části předloženého návrhu zákona.

Zahraniční výbor přijal také dvě usnesení, z nichž první jsem vám přečetl. Nevím, jestli ke druhému usnesení ještě budeme mít samostatnou zpravodajskou zprávu, nicméně v návrhu zákona je zapotřebí vypustit § 2, který právě mluví o souhlasu s pobytem ozbrojených sil, protože to je řešeno samostatným usnesením. Je pak také třeba přečíslovat zbývající paragrafy a změnit návrh zákona. To jsou úpravy, které plynou už z postupu, který jsme při schvalování této otázky zvolili.

Co se týče usnesení k zákonu, zahraniční výbor doporučil, aby byl tento zákon přijat, přičemž kromě dvou již uvedených bodů doporučuje upravit § 4 odst. 4, kde běží o pověření člověka, který za Českou republiku bude oprávněn požádat o silový zásah nebo s ním souhlasit. Pro tohoto člověka je zapotřebí také stanovit zástupce.

Zákon uvažuje s tím, že tohoto zástupce jmenuje vláda. Zahraniční výbor na základě poměrně dlouhé diskuse doporučil, aby zde došlo ke změně a aby svého zástupce jmenoval ministr sám. Je to proto, že i v případě nějakých zvláštních situací nastupují pravidla platná v armádě, a sled zástupců je definován.

Tolik tedy ke zpravodajské zprávě za výbor zahraniční.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji panu poslanci Holáňovi, který, jak předpokládám, bude fungovat jako zpravodaj k tomuto bodu.

Nyní dávám slovo panu poslanci Exnerovi.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, mám procedurální poznámku. Minimálně členové našeho klubu nedostali ani jedno z usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, které jste signalizoval jako rozdané. Prosím, aby to bylo napraveno a abyste zvážil, zda nepřerušíme schůzi do doby, než dostaneme příslušná usnesení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Hlásí se pan poslanec Vidím, prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, dámy a pánové, nevím, v čem mohla vzniknout ona technická komplikace, že usnesení výboru pro obranu a bezpečnost nebylo dosud rozdáno. Nevím také, zda skutečně rozdáno nebylo, ale výbor je projednal a schválil včera dopoledne, čili nic nebrání tomu, abychom věc projednávali, přičemž navíc usnesení výboru pro obranu a bezpečnost je prakticky totožné s usnesením zahraničního výboru č. 24 a to máte na stolech zcela bezpečně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP