(10.30 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Slyšíme také pěkná slova, pěkné sliby a bohužel slyšíme i velmi zřetelné pokusy o přivlastňování si zásluh tady v Poslanecké sněmovně, když je naprosto zřejmé, že to jediné, co Poslanecká sněmovna a vláda opravdu rychle udělaly, byla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která se konala 23. srpna, to znamená přibližně deset dní po povodních, a která schválila, jak si jistě všichni vzpomenete,4 mld. Kč zvláštních prostředků na hrazení škod.

Ano, projevila se solidarita našich občanů, fungoval integrovaný záchranný systém - mimochodem prosazený parlamentem, nikoli vládou po roce 1997; ano, také my děkujeme všem těm, kteří se podíleli a podílejí na odstraňování škod letošních povodní.

Dále se dovídáme, že vláda je plna úsilí, že připravuje dlouhodobou strategii.

A teď se zkusme podívat na druhou stranu věci, kterou určitě nejvíc sleduje postižený. Jaké peníze této skutečné pomoci k tomu postiženému dodnes od státu doputovaly. K postiženému doputovalo 30 tisíc sociální výpomoci. Myslím, že je všeobecně známo, že těchto 30 tisíc bylo vypláceno z rozpočtů obcí, a teprve dodatečně byly kompenzovány ze státního rozpočtu. Při troše dobré vůle se to tedy dá za peníze státu považovat, nicméně ve skutečnosti ta rychlá pomoc byla rychlou pomocí obcí. Druhými penězi, na které čekají postižení, ti, kteří ztratili střechu nad hlavou, je 150 tis. Kč na obstarání bydlení, na obstarání náhradního bydlení, té střechy nad hlavou.

A teď mi dovolte zveřejnit údaj z Jihočeského kraje, z kraje, který byl postižen jako první. Do tohoto kraje na úroveň krajského zastupitelstva dorazily tyto první skutečně státní peníze, které směřují k občanům, 11. října. To je, vážení přátelé, před týdnem. Porovnejte 11. října s vrcholem povodní, který byl přibližně 13. srpna - 13. srpen je od 11. října vzdálen téměř dva měsíce.

A tak mi dovolte z pohledu těch postižených říci jednoduchou a pravdivou větu: skutečné státní peníze téměř dva měsíce nepřišly od státu těm, kteří na ně čekají. Skoro bych si dovolil vyslovit hypotézu, že dnes, když se vláda a někteří další z vás snaží bít v prsa, jak to všechno dokonale funguje, s vysokou pravděpodobností tito postižení lidé tyto peníze stále nemají, protože tento týden o nich teprve jedná - a dříve o nich jednat nemohlo - jihočeské krajské zastupitelstvo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, styďme se trochu za to, co tady dneska posloucháme, a za to, jak to opravdu funguje. Postižení dodneška dostali od obcí 30 tis. Kč. Na všechno ostatní čekají. - Já tu nebudu mluvit o těch následujících penězích, mluvil jsem záměrně o těch prvních, aby bylo zřejmé, jak pokrytecká je zpráva vlády a jak pokrytecké je od některých z vás tohle jednání.

Já tímto děkuji postiženým za trpělivost, protože bez této trpělivosti by nás dávno odsud vyhnali. Děkuji vám. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi klubu ODS panu Vlastimilu Tlustému, a slovo má ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, dámy a pánové, vyjádřil bych se rád k finanční otázce. Byla řeč o penězích a o tom, jakým způsobem vláda rozhodovala, jaké prostředky použila, jakým způsobem tyto prostředky rozdělila, a to v období, které následovalo bezprostředně po ničivých povodních. Dovolte mi tedy, abych provedl stručnou rekapitulaci, a to nejprve pokud jde o finanční prostředky, o kterých se rozhodovalo na úrovni vlády a o kterých se rozhodovalo na úrovních státních fondů. Poté bych se velmi stručně zmínil o tom, jakým způsobem byly rozděleny finanční prostředky, které šly na úroveň obcí a na úroveň krajů.

Pokud jde o finanční prostředky, které celkově byly na úrovni vlády a na úrovni Státního fondu dopravy a Státního fondu bydlení v letoším roce vyčleněny na odstraňování bezprostředních následků povodní a popovodňovou pomoc, celkem jde o částku, která přesahuje 6 mld. Kč. Z toho částku 4,150 mld. Kč uvolnila vláda, a to jednak v rozsahu 1,150 mld. Kč jako úsporu, kterou vláda našla v rámci schváleného zákona o státním rozpočtu seškrtáním některých výdajových položek, a současně jde o částku 3 mld. Kč, kterou svým usnesením uvolnila Poslanecká sněmovna jako zdroj pro financování popovodňové obnovy a pomoci.

Pokud jde o zbylou část finančních prostředků, o částku 1 mld. Kč, uvolnil ji Státní fond dopravy. Tyto zdroje jednak v rozsahu půl miliardy korun nalezl Státní fond dopravy ve svém rozpočtu tím, že tyto prostředky vyčlenil z původně určených rozpočtových položek a priorit. Částka půl miliardy korun připutovala do fondu dopravy z Fondu národního majetku jako posílení, dodatečné posílení rozpočtu fondu dopravy v důsledku financování popovodňové obnovy. Čili fond dopravy uvolňuje částku 1 mld. Kč v letošním roce, fond bydlení ze svých vlastních zdrojů, aniž došlo k posílení prostředků z Fondu národního majetku či prostředků státního rozpočtu, uvolňuje na povodně částku 1 mld. Kč.

V sumě se dá tedy říci, že vláda a státní fondy v letošním roce uvolnily a uvolní na odstraňování popovodňových škod a popovodňovou pomoc částku minimálně v rozsahu 6,150 mld. Kč. Tato částka nezahrnuje případné změny v prioritách jednotlivých rozpočtových kapitol. Přesné číslo o tom, jakým způsobem v pravomoci jednotlivých kapitol došlo k přesměrování priorit v jednotlivých výdajích, budeme mít k dispozici poté, kdy bude zpracován státní závěrečný účet, který zhodnotí čerpání státního rozpočtu v roce 2002. Již v tuto chvíli lze říci, že je zřejmé, že pokud navrhneme nějaké změny v prioritách jednotlivých kapitol, ta částka rozhodně překročí částku 6,150 mld. Kč.

Pokud jde o to, jakým způsobem byly tyto prostředky postupně rozdělovány a uvolňovány, pro okamžité řešení prvotních nákladů bylo na základě usnesení vlády č. 808 z 21. srpna letošního roku uvolněno pro resorty 357 mil. Kč, pro kraje 340 mil. Kč, pro povodněmi nejvíce postižené obce 97 mil. Kč a na dávky sociální péče vyplácené obcemi 280 mil. Kč.

Schválením zákona č. 392/2002 Sb. došlo ke změně zákona o státním rozpočtu, a příslušná kapitola 398 Všeobecná pokladní správa byla navýšena o 3 mld. Kč formou vytvoření nového specifického ukazatele prostředky na odstranění povodňových škod vzniklých v roce 2002.

Jakým způsobem tyto finanční prostředky byly rozděleny? Jedna miliarda korun byla uvolněna pro kapitolu Ministerstva pro místní rozvoj na programy finanční podpory na výstavbu nájemních bytů a pomoc obcím při zajištění dočasného náhradního ubytování, na opravy bytového fondu poškozeného povodněmi v roce 2002, na poskytnutí nenávratné finanční pomoci v oblasti bydlení fyzickým osobám nebo obcím, na úhradu nákladů spojených s odstraněním stavby pro bydlení. Současně byla částka půl miliardy korun uvolněna pro program Ministerstva průmyslu a obchodu, který je zaměřen na pomoc firmám, podnikatelským subjektům postiženým povodněmi.

Zbylá částka 1,5 mld. Kč byla rozdělena následujícím způsobem. Pro územní samosprávné celky a okresní úřady byla uvolněna částka v rozsahu 600 mil. Kč, prostředky v rozsahu 20 mil. Kč byly uvolněny na projekt vyhodnocení katastrofální povodně v srpnu 2002.

Současně byly uvolněny první finanční prostředky v rámci schválených strategií obnovy jednotlivých krajů, které byly postiženy povodněmi. V souhrnu lze říci, že na profinancování prvotních nákladů spojených s těmito strategiemi byla uvolněna částka, která odpovídá zhruba 370 mil. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP