(11.20 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Budeme pokračovat třetím čtením bodu

 

78.
Vládní návrh zákona o poskytování státní záruky České republiky
na zajištění úvěru určeného na financování nákupu železničních vozů,
poskytnutého společností EUROFIMA
/sněmovní tisk 66/ - třetí čtení

 

Prosím, aby přijal místo u stolku zpravodajů ministr dopravy Milan Šimonovský a zpravodaj rozpočtového výboru. Dávám slovo panu zpravodajovi. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, k hlasování jsou dvě usnesení, a to usnesení rozpočtového výboru a usnesení hospodářského výboru, přičemž usnesení hospodářského výboru je čistě doporučující sněmovně, aby vyslovila souhlas. Znamená to, že Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o poskytnutí státní záruky atd.

Rozpočtový výbor uvádí k tomuto souhlasnému stanovisku sněmovny dvě podmínky. Doporučuji, abychom nejdříve hlasovali o těchto dvou podmínkách zvlášť a potom hlasovali o souhlasu Poslanecké sněmovny s tímto vládním návrhem zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Exner se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče. Upozorňuji, že není rozprava, je to faktická poznámka.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, chci se vyjádřit k návrhu na postup k hlasování. Domnívám se, že není možné podle našich zákonů přijmout zákon s podmínkou, jak formuluje usnesení rozpočtového výboru. Bylo by snad možné tuto podmínku stanovit v nějakém doprovodném usnesení jako doporučení nebo žádost vládě, ale hlasování o návrhu usnesení tak, jak je předložen rozpočtovým výborem, je podle mého názoru nemožné.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Domnívám se, že pan poslanec Exner má pravdu. Chce se k tomu vyjádřit také pan zpravodaj.

 

Poslanec Martin Kocourek: Myslím, že usnesení rozpočtového výboru bylo špatně pochopeno. Bylo úkolem pana ministra před touto sněmovnou sdělit, že bude provedeno nové řádné výběrové řízení na tuto zakázku a že budoucí akciová společnost České dráhy zastaví státu část majetku odpovídající objemu poskytnuté státní záruky. Myslím, že toto rozpočtový výbor myslel, ale pan ministr nám to neslíbil. Proto se mění podle mého názoru také doporučující stanovisko rozpočtového výboru. Rozpočtový výbor doporučil vládě, aby zajistila, vláda zatím nereagovala. Z mého pohledu rozpočtový výbor v této chvíli nemůže doporučovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane zpravodaji, domnívám se, že v tomto momentu bez jednání rozpočtového výboru nemůžete měnit jeho stanovisko. Dávám slovo panu poslanci Miloslavu Výbornému.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, faktická poznámka. Pan poslanec Exner má samozřejmě pravdu, hlasovat o zákonu pod podmínkou je nepřípustné ústavně i podle našeho jednacího řádu.

Podle mne zpravodaj může kritizovat ministra, že se k ničemu nevyjádřil, ale není oprávněn vyložit usnesení rozpočtového výboru jinak než tak, jak zní. Pokud se rozpočtový výbor chce usnést jinak, ať se sejde a předloží nám jiné usnesení, ale nikoli slovy zpravodaje, který si myslí, že si rozpočtový výbor myslel něco jiného, než napsal.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Domnívám se, že se chce pan zpravodaj ujmout slova. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kocourek: V tuto chvíli je k hlasování jen usnesení, že Poslanecká sněmovna schvaluje, s tím, že se pan ministr nevyjádřil k podmínkám. Každý nechť se podle toho zařídí. Hlasování je o návrhu usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje vládní návrh zákona atd.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění úvěru určeného na financování nákupu železničních vozů, poskytnutého společností EUROFIMA, podle sněmovního tisku 66."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 166 z přítomných 182 poslanců 121 hlasovalo pro návrh, 43 proti. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím tento bod.

 

Vážené kolegyně a kolegové, jako další a poslední bod našeho dopoledního jednání, pokud se nerozhodneme, že budeme projednávat odpovědi na písemné interpelace, je bod

 

89.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 116/1990 Sb.,
o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 70/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně a poslanci, dovolte, abych ve druhém čtení uvedl vládní návrh novely zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor.

Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh zákona, který řešil jen dopad situace, kdy od 1. ledna 2003 přestávají existovat okresní úřady a kdy zákon č. 116/1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor počítal s určitou kompetencí národních výborů, posléze okresních úřadů např. k tomu, aby národní výbory a posléze okresní úřady dávaly souhlas k výpovědi z nájmu nebytových prostor u určitých institucí, které poskytovaly zdravotní, sociální služby, politické strany apod.

Nebudu hovořit příliš o podrobnostech vládního návrhu, protože byl na této schůzi představen v prvním čtení a ve druhém čtení projednal tento návrh zákona výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který se s tím problémem, kdy od 1. ledna 2003 nebudou existovat okresní úřady a je třeba nějak naložit s touto kompetencí, přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout pozměňovací návrh, který by tuto kompetenci národních výborů, dnes okresních úřadů, zrušil tím způsobem, že se toto ustanovení jeví jako přežité a že není třeba v současné době, aby okresní úřady, ve smyslu vládního návrhu pověřené obecní úřady, tuto kompetenci vykonávaly.

Tento výbor šel ještě dále a současně analogicky navrhuje zrušit kompetenci těchto orgánů, která se týká přikázání nájemce. Jistě o tom bude podrobněji hovořit zpravodaj výboru. Pouze avizuji, že tuto změnu považuji za změnu správným směrem a doporučuji ji podpořit.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP