(10.20 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Protože my se tváříme, jako by existovalo několik struktur, ale je i cílem všech podnikat, podnikat svobodně, podnikat v prostředí, kde se domůžou práva, podnikat velmi jednoduše, to znamená, ne že budou čekat na založení firmy půl roku, třičtvrtě roku, ale že ji založí do měsíce. Že živnostenské oprávnění získají velmi rychle, do týdne, do několika dnů. A že některé ty kroky, které oni musí absolvovat a jsou de facto byrokratické, tak že těch kroků bude pokud možno co nejméně. To na straně jedné.

Na straně druhé, a vždy jsem to také opakoval, to souvisí s daňovou soustavou, s daňovou reformou. A já pevně věřím, že se k tomu v tomto období dostaneme, že tyto záležitosti budeme diskutovat, abychom vytvořili takové podmínky, že se můžeme zbavit zákona o investičních pobídkách například. A byl bych velmi rád, abychom se de facto mohli zbavit nebo zrušit i to, že tu Ministerstvo průmyslu, tu Ministerstvo pro místní rozvoj, tu třeba samozřejmě i Ministerstvo zemědělství nebude nuceno, nebude muset investovat neboli pomáhat podnikatelům, že podnikatelé budou skutečně konkurovat si mezi sebou. Budou mít prostředí, které pro zákazníka - to já myslím, že je velmi důležité - také bude velmi dobré.

Rozumím tomu a často slýchám, že Evropská unie nás k tomu tlačí. Budeme-li členy Evropské unie, snažme se prosadit, aby v Evropské unii platilo to, že existuje svobodný trh a že ingerence státu, státních institucí do prostředí podnikatelského je nevhodná. Takže to je ten rozdíl mezi Evropou a Spojenými státy americkými či Kanadou.

Můj závěr nebo mé přesvědčení je o tom, že já bych velmi nerad zvyšoval ingerenci státu a logicky potom, to co říkal pak i kolega Karel Vymětal, kontrolu toho, co se vydává, protože to s sebou jedno nese druhé. A já bych rád vytvořil prostředí a rád bych se zúčastnil debaty o tom, jak minimalizovat ingerenci státu tam, kde si myslím, že není potřebná.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Vojířovi. Žádám, aby se nyní slova ujal poslední písemně přihlášený pan poslanec Eduard Vávra. Uděluji vám slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, děkuji za slova mému předřečníkovi panu kolegovi Vojířovi, protože něco podobného ve stručnosti chci také říct.

V posledních letech při projednávání zpráv o vývoji malého a středního podnikání byl zákon o podpoře malého a středního podnikání a jeho využití kritizován, a to i z lavic dnes již poslanců dnešní koaliční vlády. I dnes bych mohl podobnou kritiku vznést, ale domnívám se, že nejlepší spravedlivou podporou pro malé a střední podniky, a nejenom pro ně, by byla možnost nemít žádný zákon na toto téma. Dopadem dnešního zákona je jenom jeho deklarace. Nejvhodnější by bylo nechat pracovat podniky ve stabilním nediskriminačním prostředí a zjednodušit legislativu týkající se našich podnikatelů. Výsledkem by byl co nejmenší zásah do chodu podniků a klid pro jejich podnikání. Kontroly, které by byly nutné ve zjednodušené legislativě, by měly co nejméně zasahovat do jejich plynulého chodu.

Dnes se o tyto podpory starají Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo práce a sociálních věcí, a to v takzvané aktivní politice zaměstnanosti. Přesto se koncem letošního roku nejenom přiblížíme deseti procentům nezaměstnaných. Správnou podporou by bylo snížení daní, zrychlení odpisu hmotného majetku, zlepšení přístupu k úvěrům, zvýhodnění exportujících podniků, zkrátka vyrovnání se zahraničním investorům, kteří využívají velkých výhod investičních pobídek. Je jasné, že v oblastech dlouhodobé přestavby a transformace bude pomoc státu nutná, ale domnívám se, že ostatní podpory bychom mohli ponechat na nově zřízených krajích v rámci jejich regionální politiky.

Zkrátka můj návrh zní asi takto: vytvořme stabilní rovnocenné prostředí jak pro zahraniční podnikatele, tak i pro naše bez byrokratických zásahů a to se jistě projeví na příjmové stránce státního rozpočtu a vyplatí se to. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Byla to poslední písemná přihláška. Zaregistrovala jsem dvě přihlášky z místa. První pan poslanec Karel Vymětal, druhý pan poslanec Ladislav Býček.

Prosím Karla Vymětala, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já bych, dámy a pánové, chtěl reagovat na to, co říkali zde kolegové z Občanské demokratické strany. Napsal jsem si to, abych to nepopletl. Oni by chtěli vytvořit prostředí, aby si všichni podnikatelé mohli svobodně konkurovat ve stabilním prostředí. Myslím si, že to byl obsah těch dvou vystoupení.

Ale nezlobte se na mě, já samozřejmě teoreticky rozumím tomuto názoru, ale prakticky si to nedovedu vůbec představit. Prostě malý podnikatel nemá stejné postavení na trhu jako velký podnikatel. Nemá ho, nebude ho mít a nikde ho nemá. To prostě není možné. Samozřejmě jeho síla je daleko větší, toho velkého podniku, podle velikosti a ekonomické síly. Je schopen ovládat malé a střední podnikatele. A to my žádným zákonem nemůžeme změnit. Prostě my zákonem to změníme - to je nemožné, samozřejmě.

Na druhé straně musím říct, že v současné době máme podnikatelské prostředí takové, že malí a střední podnikatelé jsou vůči velkým diskriminováni. Ne že by se to srovnávalo, naopak. A je to zápor na investičních pobídkách, které obsahují i daňové úlevy pro velké podniky, pro velké investory, a my jsme se marně snažili, aby malí a střední podnikatelé dostali podobné podmínky. O tom jsme se přece tady bavili. Takže jakási snaha o to srovnání zde je, nicméně ta podpora, aby to postavení těch velkých a malých se narovnalo, se nemůže minout mimo podporu státu, protože jinak to postavení bude vždycky nerovné. A já si myslím, že to nechceme. Teoretizovat můžeme, ale žijeme v podnikatelském prostředí a mezi podnikateli.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Oznámila jsem, že nyní vystoupí pan poslanec Ladislav Býček. Prosím, uděluji vám slovo, pane poslanče. Dalším přihlášeným je pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegyně, chtěl bych se přidat ke kritice pana poslance Plachého směrem k Ministerstvu průmyslu a obchodu a jmenovitě i CzechInvestu ve věci průmyslových zón. Samozřejmě moje výhrada je z jiného pohledu než výhrada, která tady byla řečena ústy pana kolegy Vojíře. U mě nejde o výhradu proti programu podpory, ale jde mi především o to, že ti, kteří jsou určeni realizovat některé úkoly k podpoře malého a středního podnikání, tak dokonale nečiní. A vede mě především k tomu ta skutečnost, že kritizované věci ve zprávě se jakoby opakovaly i v reálu roku 2002. A ta kontrolní zpráva, o níž tady kolega Plachý hovořil, je jasným dokladem, jako by ty problémy ze zprávy byly založeny ve stylu práce obou institucí, tedy jak Ministerstva průmyslu a obchodu, tak i CzechInvestu.

Přetrvávání problému je v tom, a já jsem zde již při programovém prohlášení na to reagoval, to je problém, který je sice nad rámec té záležitosti podpory malého a středního podnikání, to je ten problém Černovické terasy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP