(9.10 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, na dnešní den má volební komise připraveny volby podle bodů 42 a 43. Jedná se o volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě - jedná se o druhé kolo volby - a dále volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Je to tak připraveno i v dnešní prezidiálce.

Chci jenom konstatovat, že navrhujeme , aby se tyto volby uskutečnily ve 12 hodin, a volební komise má provedení voleb technicky zajištěno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, prosím, ještě jednou to zopakujte, nezaregistrovala jsem přesně váš návrh.

 

Poslanec Pavel Hojda: Navrhuji, aby se volby se uskutečnily dnes ve 12 hodin, s tím, že máme technicky volby připraveny. Mohu již rovnou říci, že od 12 hodin do 12.15 budeme vydávat hlasovací lístky a za půl hodiny po skončení jejich vydávání jsme schopni vyhodnotit výsledky voleb.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, znamená to, že tento blok voleb proběhne a jejich zahájení se uskuteční dnes ve 12 hodin. Děkuji vám za přednesený návrh.

Nyní budeme pokračovat ve schváleném pořadu schůze.

 

Dalším bodem je

 

39.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu oznámení podle článku 22 písm. b)
Evropské úmluvy o státním občanství ze dne 6. listopadu 1997
/sněmovní tisk 32/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím, pane ministře.

Chci vám ještě sdělit, že pan poslanec Miroslav Kalousek má náhradní kartu č. 1 a paní poslankyně Hana Orgoníková náhradní kartu č. 10.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, vážený kolego, člene vlády. Předkládám vám návrh oznámení podle čl. 22 písm. b) Evropské úmluvy o státním občanství ze dne 6. listopadu 1997. Vláda toto projednala dne 19. června t. r. a uložila mně, abych v Poslanecké sněmovně i v Senátu Parlamentu České republiky tento návrh odůvodnil.

Oznámení, které tímto návrhem předkládáme Poslanecké sněmovně k projednání a schválení, se týká plnění branné povinnosti při vícerém státním občanství. Z tohoto důvodu je spolupředkladatelem této normy a tohoto návrhu také ministr obrany České republiky.

Úmluvu ratifikoval prezident republiky na podzim roku 2000 poté, co s ní vyslovily souhlas obě komory českého Parlamentu. K uložení ratifikačních listin České republiky k evropské úmluvě však nedošlo, neboť česká strana byla upozorněna, že neučinila oznámení podle právě zmiňovaného článku 22 písm. b) úmluvy. Česká strana nepovažovala toto oznámení vzhledem k nejasnosti textu za obligatorní, a tím vznikl problém, že musíme v tuto chvíli toto oznámení opět projednávat.

Zmiňovaný čl. 22 písm. b) citované úmluvy řeší případy, kdy má osoba více než jedno státní občanství, přičemž jeden ze smluvních států, jejichž je dotčená osoba občanem, vyžaduje povinnou vojenskou službu. Pokud taková osoba pobývá trvale do dosažení určitého věku na území toho státu, má se za to, že vůči druhému smluvnímu státu, jehož je rovněž občanem a který povinnou vojenskou službu vyžaduje, tuto svoji povinnost splnila.

Nicméně podle tohoto článku zmiňované úmluvy má být věková hranice rozhodná pro vznik právní fikce splnění branné povinnosti oznámena právě při uložení ratifikačních listin, a proto ani nedošlo k onomu uložení, protože tuto právní fikci nemáme my na české straně dotaženou do konce. Tím, co se nyní předkládá, se navrhuje vyřešit tuto vzniklou situaci. České právní předpisy takovou věkovou hranici přesně neupravují. Nicméně navrhuje se k tomuto využít určitá ustanovení branného zákona, o kterých se za chvíli zmíním.

Navrhujeme tedy tuto věkovou hranici stanovit na 35 let s tím, že při jejím stanovení bylo přihlédnuto ke zkušenosti a ke skutečnostem, že v souladu s § 29 odst. 3 branného zákona lze odvedencům, kteří z vlastní viny nenastoupili základní nebo náhradní vojenskou službu do 31. prosince roku, v němž dovršili věk 35 let, vykonání této služby prominout. Čili využili jsme tohoto ustanovení branného zákona k tomu, abychom vytvořili základ pro onu zmiňovanou právní fikci.

Úmluva bude po svém vstupu v platnost v souladu s článkem X. ústavy součástí českého právního řádu, to znamená, že stanoví-li mezinárodní smlouva v této oblasti něco jiného než zákon, bude se postupovat podle této mezinárodní smlouvy. Z tohoto důvodu tedy také není třeba, aby docházelo k novelizaci některých vnitrostátních předpisů, jako je branný zákon nebo případně nějaké jiná norma.

Vzhledem k uvedenému bych vás tedy, paní poslankyně a páni poslanci, požádal, abyste toto oznámení projednali a schválili, protože toto oznámení musí být projednáno a schváleno oběma komorami Parlamentu ČR a pak ještě ratifikováno prezidentem republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Stanislavu Grossovi. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení poslanec Jiří Karas. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Karas: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Prostudoval jsem vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu oznámení podle č. 22 písm. b) Evropské úmluvy o státním občanství ze dne 6. listopadu 1997. Nemám k tomuto návrhu žádných připomínek a dovoluji si doporučit ctěné sněmovně, aby postoupila tento návrh do druhého čtení, a doporučuji jej k projednání zahraničnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, za vaši zprávu. Zeptám se nyní, protože nemám žádnou písemnou přihlášku do obecné rozpravy, kterou zahajuji, zda chce někdo vystoupit k tomuto bodu. - Žádnou přihlášku nevidím, proto obecnou rozpravu končím.

Zeptám se, zda chcete, pane ministře nebo pane zpravodaji, pronést závěrečné slovo. Nevidím, že byste se chtěli ujmout slova. Proto se budeme nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru shodně s panem zpravodajem. Zeptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Proto přistoupíme k hlasování.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 116. Toto hlasování zahajuji a ptám se, kdo je pro přikázání návrhu zahraničnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování skončilo. Z přítomných 144 se pro návrh vyslovilo 112, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP