(Jednání pokračovalo v 9.53 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tolerantnosti mně vlastní jsem prodloužil přestávku na poradu poslaneckého klubu ČSSD o jednu minutu. Prosím, abyste zaujali svá místa. Budeme pokračovat v projednávání bodu č. 9 schváleného pořadu schůze. Prosím chronické rušiče v čele s předsedou vlády, aby nám umožnili pokračovat v projednávání tohoto bodu.

Po této přestávce by mělo následovat hlasování o procedurálním návrhu paní kolegyně Talmanové, tedy přerušit a odročit projednávání tohoto bodu. Nicméně registruji přihlášku paní ministryně zdravotnictví, které uděluji slovo ještě před hlasováním.

 

Ministryně zdravotnictví Marie Součková: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, milí hosté, dovolte mi, abych zde stručně shrnula některé připomínky, které se objevily v rozpravě k návrhu zákona, který jsem předložila.

Musím říci, že z připomínek zcela jasně vyplynulo, že zákon je plně harmonizován se směrnicemi Evropské unie. K tomu nebyly žádné výtky, což mě těší. Další připomínky, které jsem vyslechla, je možno z větší či menší části akceptovat. Předpokládám, že k tomu bude diskuse.

Proto chci sdělit, že jako ministryně zdravotnictví, která předkládala návrh tohoto zákona, trvám na jeho přijetí s tím, že jsem ochotna akceptovat prodloužení lhůty projednávání o dvacet dnů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych vystoupil ještě v podrobné rozpravě s velmi krátkým názorem.

Procedurální návrh paní poslankyně Talmanové je alternativou vrácení k přepracování. Je to návrh, který vytvoří dostatečný - podle mého názoru nezbytný - časový prostor k tomu, aby zákon mohl být zpracován, tak jak již zde avizovala paní ministryně, s těmi úpravami, které jsou nezbytné a které jsou ve prospěch českých lékařů, lékárníků a stomatologů.

Žádám vás proto o podporu procedurálního návrhu paní poslankyně Talmanové. Ušetříme si tím, dámy a pánové, svůj vlastní čas, protože stejný zákon, se stejnými argumenty, tedy zkoordinování našich norem s legislativou Evropské unie a zplnoprávnění zdravotnických pracovníků v České republice v rámci Evropské unie, budeme projednávat ještě jednou. Bude to zákon o způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání zdravotních sester, porodních asistentek, klinických psychologů, logopedů, radiologických laborantů a desítek dalších profesí.

Dámy a pánové, není žádný důvod k tomu, abychom dělali rozdíl mezi lékařem a klinickým psychologem, mezi stomatologem a radiologickým laborantem. Oba jsou občané České republiky, oba mají plné právo vstoupit do prostředí Evropské unie, oba mají plné právo na to, aby jejich způsobilost byla harmonizována ve stejnou dobu. Tím, že přijmeme zákon o jedné skupině zdravotnických pracovníků dříve než zákon pro druhou skupinu zdravotnických pracovníků, tak těmto několika stům tisíců občanů České republiky ublížíme.

Prosím proto o podporu procedurálního návrhu kolegyně Lucie Talmanové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Potřebuji se ještě ujistit - to odročení je směřováno k předložení návrhu zákona o způsobilosti ostatních zdravotnických pracovníků? (Poslanec Cabrnoch: Ano.) Dobře. Vážené kolegyně a kolegové, přikročíme tedy k hlasování o procedurálním návrhu paní poslankyně Talmanové, tedy k návrhu přerušit projednávání tohoto bodu a odročit do předložení na návrhu zákona o způsobilosti "ostatních zdravotnických pracovníků". Tak zní návrh, o kterém rozhodneme v nadcházejícím hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 40 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 191 pro návrh 55, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat dále v obecné rozpravě. Kdo se do ní hlásí? Nikdo. Obecnou rozpravu končím.

Chci se zeptat paní ministryně a pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se závěrečným slovem. Paní ministryně nechce. Pan zpravodaj, myslím, by měl splnit svoji zpravodajskou povinnost.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážené kolegyně a kolegové, budu již stručný. Ve svém závěrečném slově chci zareagovat na jedno vystoupení, a to předsedkyně výboru pro sociální politiku a zdravotnictví paní poslankyně Emmerové.

Já velmi dobře rozumím tomu, že si paní předsedkyně přeje, abychom zákon přepracovali tak, aby byl co nejlepší, přičemž se obávám, že se poměrně dost značně musí vzdálit od předloženého návrhu. Věřím tomu a oceňuji, že paní předsedkyně spoléhá na to, že výbor pro sociální politiku je dobrým týmem, kompaktním týmem odborníků. Kdo jiný než on může zákon lépe tvořit?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP