(19.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 22 z přítomných 193 poslanců pro hlasovalo 186, proti 2. Tento návrh byl přijat a tato usnesení s výjimkou onoho jednoho zůstávají platná.

 

Končím tento bod. Dalším bodem je bod číslo 4, kde se jedná o

 

4.
Návrh na zřízení stálých komisí Poslanecké sněmovny, stanovení počtu členů
a způsobu jejich ustavení nebo volby

 

Zopakuji, že v minulém volebním období zřídila Poslanecká sněmovna tyto stálé komise: je to stálá komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví, stálá komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny a stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky.

V souladu s § 47 jednacího řádu navrhuji Poslanecké sněmovně, aby i v tomto volebním období zřídila za prvé stálou komisi Poslanecké sněmovny pro bankovnictví a navrhuji stanovit počet jejích členů na 15. Navrhuji, abychom tuto komisi ustavili podle zásady poměrného zastoupení.

Za druhé stálou komisi Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Tady navrhuji stanovit počet jejích členů na 11 a navrhuji, abychom tuto komisi také ustavili podle zásady poměrného zastoupení.

Za třetí stálou komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky, kde navrhuji stanovit počet jejích členů na 17 a také navrhuji, abychom tuto komisi ustavili podle zásady poměrného zastoupení.

To jsou mé návrhy na zřízení stálých komisí. Ptám se zástupců poslaneckých klubů, zda mají připravené nějaké další návrhy.

Otevírám všeobecnou rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Čelišová.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovoluji si navrhnout zřízení stálé komise pro ženu, rodinu a rovné příležitosti. Jsem přesvědčena, že tato problematika si zaslouží pozornost celého parlamentu a konečně volební programy všech parlamentních stran se této problematice dosti výrazně věnovaly. V neposlední řadě bych chtěla poukázat i na to, že zkušenosti, které mají parlamenty zemí Evropské unie, ukazují, že je potřeba hledat cestu ke komunikaci mezi jednotlivými zeměmi v této oblasti, zvláště v oblasti rovných příležitostí.

Doporučuji počet členů této komise stanovit na 11. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Další návrhy na zřízení komisí pravděpodobně nejsou, takže všeobecnou rozpravu končím… Pardon, ještě někdo? Pan poslanec Kapoun. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedo a vládo, nemám nic proti komisi, ale jestliže v té komisi je název rovné příležitosti, tak bych rovné příležitosti viděl pro obě pohlaví. Navrhuji, aby to byla komise jen pro rodinu a rovné příležitosti. Vypustit z názvu ženu. (Rozruch v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V této chvíli se ptám, jestli jsou některé další návrhy na zřízení komisí. Pokud tomu tak není, končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k podrobné rozpravě, ve které bych vás požádal, abyste přednesli své návrhy. Pokud nepodáváte žádné návrhy… Hlásí se paní poslankyně Čelišová.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Myslím si, pane předsedo, že bych jen opakovala návrh toho, co jsem řekla, takže já zůstávám u toho…

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych požádal o zopakování toho návrhu.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Dobře. Žádám Poslaneckou sněmovnu o zřízení stálé komise pro ženu, rodinu a rovné příležitosti. Navrhuji stanovit počet členů na 11.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se poslance Kapouna, jestli uplatní svůj návrh.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Žádám, aby z názvu bylo vypuštěno slovo žena.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, já jsem nerozuměl. (Pobavení v sále.) Tu ženu vypustit, ano?

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Paní poslankyně Čelišová navrhla název této komise "pro ženu, rodinu a rovné příležitosti". Já navrhuji, aby se komise jmenovala "pro rodinu a rovné příležitosti".

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, teď jsem to pochopil. Pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedo, dámy a pánové, myslím, že můžeme zřídit libovolnou komisi, ale musíme se rozhodnout, kterou zřizujeme. My tady máme dva návrhy. Tu ženu z toho můžeme vypustit, můžeme tam dát i muže samozřejmě, prosím, ale chtěl bych, abychom si uvědomili, že jedna je navrhována "pro ženu, rodinu a…", zatímco druhá jen "pro rodinu a...". (Velké pobavení v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Návrh pana poslance Kapouna chápu jako pozměňovací návrh. Ještě bych se zeptal paní poslankyně Čelišové, jestli její návrh je, aby se tato komise volila systémem poměrným, anebo většinovým. Pardon, ustavovala se na základě poměrného systému. Dobře, děkuji. Paní ministryně Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, jsem přesvědčena o tom, že návrh na zřízení takovéto stálé komise, jak jej navrhla paní kolegyně Čelišová, je návrhem velmi užitečným, protože otázky rovných příležitostí jsou otázkami velmi vážnými, kterými je třeba se zabývat. Nicméně bych chtěla, aby návrh, který zde přednesl pan poslanec Kapoun, za prvé nezapadl a za druhé nebyl zesměšňován, protože ono samo o sobě, chceme-li hovořit o rovných příležitostech a do jednoho názvu komise vyčleníme ženy zvlášť, zavádí to skutečně faktickou nerovnost už v názvu takové komise, která by se měla takovouto problematikou zabývat.

Já bych považovala rovněž za skutečně korektní název komise, která by se chtěla zabývat rodinou a rovnými příležitostmi, název "stálá komise pro otázky rodiny a rovné příležitosti" či jak to formulovala paní poslankyně Čelišová, ale myslím si, že otázky související se ženami jsou plně obsaženy v názvu rovné příležitosti.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Protože nevidím žádné další návrhy, přikročíme k hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP