Neautorizováno !


 

(17.20 hodin)

(pokračuje Gross)

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 431/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Hlásí se někdo do ní? Nehlásí se do ní nikdo, rozpravu uzavírám.

Přeje si pan ministr závěrečné slovo? Ano.

Prosím o klid. Pane ministře, než vás pustím k řečništi - kolegyně a kolegové, bylo by dobré, abychom se naučili vzájemně se poslouchat. Prosím o klid v jednacím sále, jak v levé části, tak i v části pravé. Ono to nezabírá, použiji zvonec. (Předsedající zvoní na zvonec.)

 

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové. Dovolte mi, abych úvodem k třetímu čtení poděkoval za váš aktivní přístup při projednávání tohoto vládního návrhu zákona. V průběhu druhého čtení bylo uplatněno k tomuto návrhu zákona několik pozměňovacích návrhů. Dovolte, abych se v krátkosti z pohledu předkladatele vyjádřil v pořadí, tak jak jsou ve zmíněném poslaneckém tisku uvedeny.

Pod písmenem A je uveden komplexní pozměňovací návrh, jehož cílem je promítnout do příslušných ustanovení předkládaného návrhu zákona změnu preskripce a výdeje přípravku s obsahem flunitrazepamu, přípravek Rohypnol, to je zařadit tento přípravek mezi omamné a psychotropní látky a tím omezit jeho výdej pouze na recepty označené modrým pruhem. K tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu zaujímá předkladatel negativní stanovisko z následujících důvodů.

Především tak radiální zásah do preskripce Rohypnol tablety, to je předepisování na recept s modrým pruhem, by vedl bohužel i k omezení dostupnosti tohoto přípravku pro legální cílovou skupinu pacientů. Omezení preskripce na modrý pruh by v praxi vedlo k okamžitému útlumu jeho předepisování vůbec, protože praktičtí lékaři, jak známo, i z administrativních důvodů tyto recepty používají jen velmi neradi. Z podkladů vyplývá, že tento přípravek je předepisován nejčastěji ve věkových skupinách seniorů, u nichž riziko zneužívání prakticky nehrozí. V současné době není na trhu k dispozici přípravek, který by při obdobném účinku byl i cenově dostupný právě pro tuto skupinu pacientů, kteří navíc na změnu zavedené terapie reagují značně nedůvěřivě. Rovněž odborníci České lékařské komory, se kterými byl tento problém konzultován, vidí jako jediné opravdu účinné řešení, jak zamezit zneužívání flunitrazepamu, postupný útlum výroby zmiňovaného přípravku a jeho náhradu přípravkem srovnatelným co do účinku i ceny, který však nebude návykový.

Pod písmenem B jsou obsaženy pozměňovací návrhy pana poslance Krásy, jejichž cílem je stanovení hmotnosti hranice obsahu pseudoefedrinu v jednotce lékové formy a tím zavést odlišný režim pro zacházení s těmito léčivými přípravky. S navrženými pozměňovacími návrhy uvedenými pod písmenem B lze souhlasit.

Pod písmenem C jsou uvedeny pozměňovací návrhy paní poslankyně Jirousové. Týkají se zpřísnění kritérií pro vydání povolení k zacházení s návykovými látkami. K tomu za předkladatele uvádím vládní návrh zákona pro výkon tohoto ustanovení článku 45 Evropské dohody o přidružení České republiky k Evropským společenstvím, kde se Česká republika zavázala poskytovat od vstupu této dohody v platnost pro podnikání společností a státních občanů společenství zacházení neméně příznivé, než jaké je poskytováno vlastním občanům a společnostem. Vzhledem k tomu, že tato dohoda je již pro Českou republiku závazná a není tudíž vázána až na vstup České republiky do ES, není proto možné v souvislosti s touto dohodou vázat zrovnoprávnění subjektů ES až na vstup České republiky do Evropského společenství. Týká se podmínky trvalého pobytu nebo sídla na území České republiky. V tomto smyslu se k návrhu vyjádřil odbor kompatibility vlády. Z uvedených důvodů nedoporučujeme v této části s poslaneckým návrhem vyslovit souhlas. Totéž lze zjednodušeně říci o bodech 2, 3 a 4, kde také z těchto důvodů vyslovujeme nesouhlas s návrhem paní poslankyně dr. Jirousové.

S pozměňovacími návrhy k písmenům D a E souhlasím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu ministru Fišerovi. Nyní prosím paní zpravodajku kolegyni Talmanovou, aby se ujala slova a na závěr svého vystoupení, pokud nevyužije možnosti závěrečného vystoupení také na jeho začátku, přednesla návrh procedury. Prosím paní kolegyně. A prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, svého závěrečného slova nevyužiji a dovolím si vám rovnou navrhnout proceduru, postup, jak budeme hlasovat o předložených pozměňovacích návrzích, tak jak jsou obsaženy v tisku 431/2. Navrhuji, abychom jako o prvním návrhu hlasovali o návrhu pod písmenem D, neboť je to pozměňovací návrh k návrhu A1, a tento by potom v případě kladného hlasování byl nehlasovatelný; dále o pozměňovacích návrzích tak, jak jdou za sebou - A, B, C a E, přičemž o pozměňovacím návrhu pod písmenem B navrhuji hlasovat jako o celku, neb body 1 a 2 spolu bezprostředně souvisejí, u písmene C po bodech a u písmene E opět jako o celku, neboť se jedná o legislativně technické pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji za návrh procedury. Táži se, zda je připomínka k této proceduře. Není. Nechám hlasovat o takto navržené proceduře, jak ji paní zpravodajka přednesla.

 

Hlasování číslo 829 rozhoduje o této proceduře. Kdo je pro? Kdo je proti?

Návrh procedury byl schválen, z přítomných 161 pro 129, nikdo proti.

 

Prosím, paní zpravodajko, abyste v tomto duchu předkládala jednotlivé návrhy.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Navrhuji, abychom hlasovali o pozměňujícím návrhu pod písmenem D.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Stanoviska?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Zpravodaj negativní, pan ministr souhlasné.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hlasování číslo 830 je o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Návrh byl přijat, z přítomných 160 pro 87, proti 44.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: V tomto případě je tedy nehlasovatelný návrh A1 a navrhuji o návrhu A2. Stanovisko zpravodaje kladné, stanovisko pana ministra taktéž kladné.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: 831 je číslo hlasování, které rozhoduje o tomto návrhu. Kdo je pro? Kdo je proti?

Návrh byl přijat, z přítomných 160 pro 124, proti 21.

 

Prosím další návrh.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Dále navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem D, a to současně bod 1 i 2.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Stanovisko pana ministra i vaše?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Stanovisko zpravodaje kladné, stanovisko ministra taktéž kladné.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Na žádost z pléna jsem vás odhlásil, prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 832 budeme rozhodovat o pozměňovacích návrzích B1 a 2. Stanoviska jsou kladná.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Návrh byl přijat, z přítomných 151 pro 138, proti 5.

 

Prosím další návrh.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Nyní navrhuji hlasovat o bodech -

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní kolegyně, pardon, já vás přeruším. Kolegové, toto opravdu není možné. Myslím, že mám dostatek tolerance, ale občas ten hluk z nejmenované části sněmovny je dost zvláštní. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem C, a to po bodech. Nejprve k bodu 1.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Stanoviska?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Stanovisko zpravodaje záporné, pana ministra taktéž.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: 833 je číslo hlasování, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo je pro? Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat, z přítomných 152 pro 25, proti 123.

 

Prosím další návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP