Neautorizováno !


 

(15.00 hodin)

(pokračuje Grulich)

Přemýšlím, jestli je to u těchto politiků neschopnost číst, neschopnost pamatovat si, ignorance nebo zlovůle. Nechci je podezřívat z neschopnosti číst a z ignorance, nebylo by to dobré, ale ta zlovůle se v tom asi objevuje, protože kdyby si jen letmo přečetli koncepci, kdyby si jen letmo přečetli zákony, z nichž jsme z těch šesti už čtyři schválili a o dvou máme hlasovat, tak by samozřejmě věděli, že reforma se vedle ostatních cílů dělá proto, aby se občanský servis přiblížil občanům, aby se dostal do jejich dosahu, aby se občan svou aktivitou na svých záležitostech výrazněji mohl podílet, aby tato společnost konečně po deseti letech od listopadu 1989 začala být občansky otevřená, aby začala být plně demokratickou občanskou otevřenou společností.

Neslyšeli jste mě tady ještě argumentovat jako hlavním důvodem otázkou přijetí do Evropské unie, i když ani to není zanedbatelné. Našli bychom ale různé varianty. O tom se nemusíme přít. Jestliže ale chceme, aby náš vývoj po listopadu neustrnul, jsme povinni občanům přiblížit jejich správu a do správy věcí veřejných občany daleko více zaangažovat.

V dnešních novinách jsem si přečetl článek od nějakého autora, jak tisíce občanů budou jezdit do krajských měst. Teď to slyším z úst poslanců, kteří jsou v této sněmovně již osm let a kteří dobře vědí, že ústavní zákon byl přijat před dvěma roky, kteří dobře vědí, že tady léta pracovala komise pro reformu veřejné správy, která hledala cesty, metody a způsoby, jak tuto záležitost realizovat a řešit. Dnes mluví o zbrklosti a ukvapenosti, když předtím pro tuto záležitost se někteří z těchto poslanců snažili neudělat vůbec nic. V této situaci mi výroky o zbrklosti připadají skutečně více než neupřímné.

Máme před sebou dvojí poslední hlasování. Nikdo z nás si pravděpodobně nemyslí, že nás čeká lehká cesta. Legislativní základ je skutečně jen základ, na který budeme muset navěšovat další legislativu, ale který budeme muset podpořit velmi usilovnou a poctivou organizační prací, abychom zákony naplnili tak, aby byly ve prospěch občanů. To se nám však povede jen tehdy, když po přijetí zákonů budeme mít upřímnou snahu tyto zákony aplikovat a plně realizovat.

Hlasování v této sněmovně je většinové. Já bych chtěl všem poslancům připomenout, že ať pro zákon hlasují nebo nehlasují, je-li zákon přijat, je pro nás všechny závazný, a že nemáme alibi, že jsme pro ten nebo onen pozměňovací návrh nehlasovali nebo že jsme pro tento nebo onen zákon nehlasovali. Proto nás občané nevolili, abychom se alibisticky tvářili, že my nic, my muzikanti, my jsme právě tehdy nebyli ve škole. Ta zodpovědnost leží samozřejmě na nás na všech.

Čeká nás ještě dlouhá cesta, protože reforma veřejné správy není žádná jednorázová akce. Reforma veřejné správy je dlouhotrvající a prakticky trvalý proces. Jak tento proces budeme schopni zvládnout, jak pomůžeme krajským zastupitelům v počátečních dobách, to bude záležet na nás. Bude to záležet na naší politické, ale také poslanecké odpovědnosti, nemluvě o odpovědnosti občanské.

Já přeji nám všem dohromady, abychom na tuto odpovědnost nezapomněli. Buďme si vědomi, že nás nečeká lehké období, ale že se s ním vyrovnáme právě tehdy, když k němu budeme přistupovat se vší odpovědností a se vší poctivostí. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL pan kolega Kasal. (V sále se ozývá syčení.) Prosím o klid v sále!

 

Poslanec Jan Kasal: Děkuji za slovo. Mám chuť reagovat, ale počkám až za chvilku, až se tato zábava bude zase opakovat. Moc se na to těším.

Dámy a pánové, projednáváme soustavu zákonů - tak jak říkal pan ministr a asi ho nepřekvapím, když v této věci s ním budu vřele souhlasit - které znamenají odstartování určitého procesu, nikoliv jeho konec. Je to běh na dlouhou trať, takže ti, kteří mají k těmto zákonům výhrady, se určitě dočkají řady novel. Bez toho to totiž nepůjde.

Dovolte mi, abych zavzpomínal a vrátil se do roku 1990. V roce 1990 jsme jedním mávnutím v této sněmovně zrušili ONV a zrušili KNV v naději, že brzy bude vytvořena taková samospráva, kterou si občané zaslouží a kterou si budou přát. (Potlesk z levé strany sálu.) Ano, kolegové z KSČM, kteří tleskají, si určitě vzpomenou, proč jsme KNV - z dnešního pohledu naivně - rušili. Bylo to v naději, že staré struktury, které tam byly usazeny, se rozpustí. Opak byl pravdou. Znamenalo to zakonzervování v různých dekoncentrátech detašovaných pracovišť a podobných institucí.

V roce 1992, kolegové a kolegyně z ODS, celá řada z vás hlasovala pro ústavu. Proč jste hlasovali pro ústavu, proč jste hlasovali pro ty články, které předjímají vznik krajského uspořádání? Tehdy se to jmenovalo vyšší územně samosprávné celky. Bylo to nepoctivé tehdy, nebo dnes?

Byl jsem u řady jednání na Úřadu vlády, kdy předseda ODS Václav Klaus jakožto premiér svolával různé diskusní kroužky, kdy se ladily názory mezi Ministerstvem vnitra a úřadem, který vedl pan Kalvoda. Neochota dojít k řešení znamenala přesouvání tohoto problému z jednoho volebního období do druhého a do třetího.

Pan Vidím říká, že za všechno může Klaus. Ne, přátelé, nemůže za všechno Klaus. (Potlesk z pravé strany sálu.) Tady bych s vámi nesouhlasil, ale jeho neochota v této věci konat byla velmi nakažlivá, takže - nemůže za to Klaus, ale může za to ODS, tím jsem si jist. (Smích v sále.) Zároveň jsem si jist, že zdaleka ne všichni poslanci ODS - kteří se tak mile na mne usmívají a já jim za to děkuji - jsou toho názoru, který by znamenal, že krajské uspořádání je naprostá hloupost, která škodí občanům. Určitě se mezi vámi, dámy a pánové, najdou tací, kteří jsou přesvědčeni o prospěšnosti krajského zřízení.

To, co jsme tady slyšeli z úst místopředsedy klubu ODS pana Nečase o odpovědnosti a o tom, že nám to bude spočítáno, já beru. Já jsem šel do voleb s tím, že program KDU-ČSL je mi blízký také proto, že usiluje o to, aby pravomoci z centra se přesunuly poněkud dolů, aby byly kontrolovatelnější lidmi. To, že vy se toho bojíte, dámy a pánové, je váš problém. Neberte poslancům, kteří kandidovali s tímto programem, jejich odpovědnost a jejich snahu naplnit volební program. Nevykládejte to jako slabost a já nevím, co všechno jsme tady z úst pana poslance Nečase slyšeli.

Paní a pánové, je pravdou, že ty zákony jsou obtížné, je pravdou, že kvalita zákonů, tak jak přišly z vlády, znamenala bohužel mnoho práce pro výbor pro veřejnou správu. Já si myslím, že především kolegům z tohoto výboru patří velké poděkování, protože to opravdu odpracovali.

Je pravdou, že tato sněmovna dnes stojí před určitým historickým rozhodnutím. Já věřím, že její rozhodnutí bude opravdu odpovědné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP