Neautorizováno !


 

(11.20 hodin)

(pokračuje Zeman M.)

Dovolím si říci, i když vás mnohé rozhořčím, že nemám rád, když impotent píše učebnice erotiky. Jinými slovy, jestliže ti z pravicové části opozice vystupují jako znalci privatizace bankovního sektoru, tak bych se jich chtěl se zdvořilostí sobě vlastní zeptat? Pánové, a jakou banku jste vy ráčili laskavě zprivatizovat? Povedla se vám jedna. IPB. Zprivatizovali jste ji za 3 miliardy korun, přičemž jenom prodejem části průmyslového pivovarnického impéria do jižní Afriky získala Nomura jako privatizátor 6 miliard, čili částku dvojnásobně vyšší. Gratuluji vám k tomuto geniálnímu výsledku. Za vaší vlády tady zkrachovalo 12 bank. Ta pověstná komise pro bankovnictví, která byla zřízena v minulém parlamentu, nečinně a tupě přihlížela krachům jedné banky za druhou, aniž by dokázala jakkoliv zasáhnout. Proč tedy chcete znovu zřídit orgán, který už jednou dokonale a ve 12 případech za sebou prokázal svoji impotenci? Kolik případů ještě chcete? Třináctý, čtrnáctý, dvacátý první? Kolik případů ještě potřebujete, aby vám došlo, že racionálním řešením vůbec není komise pro bankovnictví, nehledě na to, že podobný orgán ve formě podvýboru má dnes rozpočtový výbor, a pokud tento podvýbor bude skutečně efektivně pracovat, tak žádnou bankovní komisi nepotřebujeme.

Vaši ekonomičtí experti a televizní klučíci, kteří se vydávají za ekonomické analytiky, nám říkali, že ČSOB zprivatizujeme za 20 miliard korun. My jsme ji zprivatizovali za 40 miliard korun, tedy za dvojnásobně vyšší cenu, ale žádný z těchto televizních klučíků se ani náznakem nezastyděl a nadále zaplevelují naše obrazovky svými cennými radami. Já odmítám přiznávat tyto rady, protože tito lidé jako odborníci naprosto selhali, ostatně proto, že nikdy odborníky nebyli. To je náš první výsledek. To je náš první argument pro to, že tuto privatizaci zřejmě umíme dělat.

Nyní přejděme k České spořitelně. Bylo vám tady zcela jasně řečeno, že Česká spořitelna - a já to mohu říci teprve po uzavření smlouvy, protože bych se neodvažoval říci to předtím - dala nebo Fond národního majetku nebo vláda exkluzivitu ústavu Die Erste z jednoho prostého a smutného důvodu. Byl to jediný uchazeč. Prosím vás pěkně, uvědomte si tento fakt. Byl to jediný uchazeč. Jinak exkluzivita nemá cenu. Jinak je žádoucí tendr, stejně tak jako tendr byl v případě ČSOB a jako bude v případě Komerční banky, kde je uchazečů podstatně více. Zeptejte se a zeptejte se i svých lidí a svých kolegů, proč byl na Českou spořitelnu jeden jediný uchazeč. Některé informace zde již zazněly ve vystoupení ministra financí. Byly to informace o ztrátách České spořitelny. Zeptejte se, pokud vás tento problém opravdu zajímá a nechcete se pouze předvádět, čím ve skutečnosti byly tyto ztráty způsobeny. Kdo tehdy prováděl operace na ruském kapitálovém trhu, které přišly tuto spořitelnu na 5 miliard korun ztráty? Kdo poskytoval v bankovním ústavu, který neměl zkušenosti s úvěrováním, politicky motivované úvěry krachujícím podnikům, kdo zvýšil podíl klasifikovaných úvěrů v portfoliu České spořitelny na téměř 40 %? Nebyli jste to náhodou vy nebo vaši spolupracovníci? Kdo tehdy z těch, kdo nám dnes otcovsky radí, jak máme privatizovat spořitelnu, bděl nad kapitálovou přiměřeností spořitelny, kdo bděl nad tím, aby tato spořitelna neposkytovala často podvodné nebo přinejmenším velmi pochybné úvěry? My jako tehdejší opoziční strana jsme to určitě nebyli.

Když se nám konečně podaří tento finanční ústav, zevnitř rozežraný červotočem jako staré dřevo, zprivatizovat za 19 miliard korun, tak vy, úspěšní privatizátoři, jak by se zdálo z vašich vystoupení, nám říkáte, že jsme jej měli zprivatizovat za 50. My bychom rádi, ale prosím vás, proboha, přečtěte si ekonomické analýzy domácí i zahraniční, které jednoznačně hodnotí tuto privatizaci jako úspěšnou. Zejména, a tím nechci nikoho urážet, nechť si je přečtou ti, jichž se ekonomické vzdělání poněkud nedotklo, třeba proto - a to je úctyhodné - že jsou odborníky v jiné profesi. Nenechte se omámit mýtem slov a čtěte skutečné experty, nikoliv televizní klučíky z ČT 1. V tomto smyslu se dozvíte, že mezinárodní investorská veřejnost hodnotí privatizaci České spořitelny jako velmi úspěšnou.

Chtěl bych této sněmovně připomenout, že jednání byla tvrdá, brutální, účastníci si opět občas vyhrožovali, jak už to v takových jednáních bývá, pan Treichel prohlásil v jedné fázi tohoto jednání - jste vyděrači, nikdy už nepřijedu do Prahy. Nakonec došlo ke zvýšení původně nabízené ceny o 6 miliard, ze 13 na 19 miliard, a došlo k rozšíření dalších dodatečných podmínek při privatizaci o tři věci, které bych vám rád připomenul.

Za prvé Die Erste poskytne 10 miliard dodatečného úvěrového rámce se zvýhodněnou úrokovou sazbou pro malé a střední podnikatele. Vy, kteří tady tak plamenně hájíte zájmy malých a středních podnikatelů, všimli jste si vůbec toho? Die Erste poskytne dalších dodatečných 10 miliard pro podporu bytové výstavby se zvýhodněnou úrokovou sazbou. Vy, kteří tak krásně mluvíte o tom, že by zde měla být - a já s vámi souhlasím - zrychlena výstavba bytů, zejména pro mladé začínající rodiny, všimli jste si toho? Die Erste poskytne jednu miliardu korun na sponzorování kulturních akcí. Vy, jimž se zalévají oči slzami nad tím, že naše kultura je podvyživená, všimli jste si toho? Die Erste poskytne jednu miliardu korun na rizikový kapitál. Vy, kteří podporujete mladé a dravé podnikání, a pevně doufám, že to není podnikání Kožených, Stehlíků, Soudků, Maroušků, Pastrňáků a dalších vašich bývalých hodnotových vzorů, všimli jste si toho? Toto je výsledek této konkrétní privatizace.

Zcela závěrem bych chtěl dodat, že s jedním a pouze jedním bodem navrženého usnesení, resp. pozměňovacích návrhů k tomuto usnesení, zplna a z hloubi srdce souhlasím. Ano, za privatizaci České spořitelny je odpovědná česká vláda, a nikoliv pouze ministr financí. Já přejímám tuto odpovědnost jménem vlády i jménem svým osobně. Domnívám se po tom všem, co jsem řekl, že toto hlasování, které nyní nastane, bude testem inteligence opozice, neboť opozice by si měla uvědomit, že nechce-li změnit ústavu, případně kompetenční zákon, pak do toho, jak vláda dělá privatizaci, teoreticky parlamentu nic není a byla naše dobrá vůle, že tato zpráva zde zazněla, protože nemáme před parlamentem co tajit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP