Neautorizováno !


 

(12.30 hodin)

(pokračuje Klanica)

Domnívám se, že tento stav by mohl v budoucnosti naši vědu silně ohrozit. Proto velmi vítám tento návrh, který tady přednáším. Doufám, že pochopíte, že je to investice velmi promyšlená, protože způsobí, že mladí vědečtí pracovníci budou moci v Akademii pracovat. Byl bych rád, kdybyste to vzali na vědomí. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych se zmínil o problému domů důchodců a ústavů sociální péče. Jak jistě víte, tak v současné době pro některé z nich, které mají to štěstí a jsou v programu náhrady restituovaných objektů, budou vybudovány nové budovy. Ty ostatní jsou někdy v situaci abych tak řekl minulého století. Jedním ze základních problémů jsou architektonické bariéry. Proto navrhuji do položky Ministerstva práce a sociálních věcí zařadit novou položku "odstraňování architektonických bariér v domovech důchodců a ústavech sociální péče" ve výši 200 mil. Kč.

Druhý problém se týká dětí v dětských domovech. Dětské domovy mají sice prostředky na sociální zabezpečení, ale evidentně zde mnohdy chybějí prostředky na podporu vzdělávání. Domnívám se, že je to velmi zásadní problém, protože vzdělávání je samozřejmě jedním ze základních problémů i sociální prevence. Proto navrhuji v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí zařadit novou položku s názvem "podpora vzdělávání dětí v dětských domovech" ve výši 10 mil. Kč.

V kapitole Ministerstva zdravotnictví bych zůstal věren svému přesvědčení, že hlavní těžiště práce Ministerstva zdravotnictví by mělo být v oblasti prevence. Víte, že při minulém rozpočtu jsem navrhl usnesení, které bylo přijato, to je, že z programu konsolidace bude především financována prevence ve zdravotnictví. Bohužel prostředky odešly opět především do nemocnic. Domnívám se, že protekly víceméně neefektivně. Proto navrhuji zařadit v kapitole Ministerstva zdravotnictví "zdravotnické programy" položku "programy onkologické prevence". Víme, že programů je celá řada. Navrhuji částku 20 mil. Kč.

O součet částek, které jsem zde navrhl, navrhuji snížit položku "realizace státních záruk", event. se nebráním tomu, aby pan ministr navrhl snížit kteroukoliv jinou položku o částku 230 mil. Kč.

Mám také pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru. Navrhuji, aby se zrušila položka 21/2 a položka 21/3 aby se zvýšila na 80 mil. Kč.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako poslední je přihlášena paní poslankyně Němcová, jestli nedorazil pan poslanec Mareš.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi vznést pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 376/8, který se týká pořadového čísla 34/7. K této položce navrhuji zvýšení uvedené částky o 30 mil. Kč, a to z kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva.

Dovolím si zdůvodnit tento můj návrh. Prostředky, které navrhuji zvýšit, se mají týkat rozestavěné velké investice, okresní nemocnice v Novém Městě na Moravě. Ze všech rozestavěných nemocnic v České republice je zhruba desítka s celkovým nákladem převyšujícím 0,5 mld. Kč. Mezi tyto nemocnice patří i novoměstská. U všech uvedených nemocnic probíhalo meziroční kontinuální financování tak, že nedošlo k odchylkám větším než 20 %, maximálně 25 %. Pouze u této jediné nemocnice došlo k naprosté anomálii a ke snížení původně navrhované částky na ani ne částku třetinovou. Dopady hospodářsko-ekonomické jsou zřejmě každému jasné. Chci v tuto chvíli ještě uvést to, že se jedná o jediné zdravotnické zařízení v jednom z největších okresů naší republiky, v němž je 192 obcí.

Chci také uvést, že tento návrh podpořil na svém jednání výbor pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Vážení poslanci, musím konstatovat, že nikdo další přihlášený není. Proto přijímám návrh na přerušení této rozpravy podle žádosti klubu ČSSD.

Vyhlašuji polední přestávku a současně konstatuji, že okamžitě, jak to bude technicky možné, dojde k zahájení schůze organizačního výboru. Předpokládám, že schůzi sněmovny můžeme zahájit ve 14 hodin, jak bylo plánováno.

 

(Jednání přerušeno ve 12.36 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP