Neautorizováno !


 

(12.00 hodin)

(pokračuje Výborný)

A naopak posílit kapitolu Ministerstva kultury a zařadit tam novou položku - dokončení obnovy a rekonstrukce bývalé synagogy a bývalé židovské školy v Heřmanově Městci jako individuální dotaci ze státního rozpočtu, přičemž - a to nechávám spíše na zpravodaji, myslím, že je to jeho úkol - je pro mě otázkou, zda tam musí být napsáno, že to je v rámci Programu záchrany architektonického dědictví, to je programu 334 03, nebo nemusí. To já, pane zpravodaji, úplně přesně nevím, ale musí-li to být, tak ten návrh takto předkládám.

Děkuji vám za podporu, dámy a pánové.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Ježek, po něm poslanec Korbel.

 

Poslanec Josef Ježek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych i já předložil jeden malý pozměňovací návrh, který byl původně zařazen v onom balíku pozměňovacích návrhů, které vzešly z projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ale který bohužel v rámci projednávání v rozpočtovém výboru nebyl zařazen. Jedná se o pozměňovací návrh tohoto znění: navrhuji zařadit jako novou akci do kapitoly Ministerstva kultury, kapitálové výdaje, státní zámek Kuks, oprava střechy budov bývalého špitálu v částce 10 mil. Kč formou individuální dotace, a to z návrhu kapitoly Všeobecné pokladní správy, reforma veřejné správy.

Krátké zdůvodnění: Areál státního zámku Kuks je významnou stavební památkou, barokní perlou východních Čech, spjatou se jménem Matyáše Brauna, jehož alegorické sochy jsou v tomto státním zámku umístěny a jehož další výtvarná díla, jako např. Betlém, jsou umístěna v nedalekém lese. V současné době byl areál Betléma vybrán americkou organizací L. Found Monument do seznamu sta nejohroženějších památek světa a zdá se, že z tohoto fondu se podaří nějakým způsobem zajistit jisté finanční prostředky na zachování této významné památky. Bylo by svým způsobem nešťastné, kdybychom v tuto chvíli neměli dostatek finančních prostředků na záchranu vlastního areálu státního zámku Kuks.

Děkuji vám za pozornost a přimlouvám se za vaši podporu k tomuto návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Po poslanci Korbelovi vystoupí poslanec Sobotka.

 

Poslanec Ladislav Korbel: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych si také trošičku zalobboval. Abych zalobboval pro zhruba 10 mil. obyvatel této republiky. Jedná se o pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu roku 2000, tisk 376. Rád bych zvýšil položku kapitoly 312 - Ministerstvo financí, potažmo Generální ředitelství cel, o 225 mil. Jedná se o výstavbu a technickou úpravu hraničních přechodů na úkor kapitoly 327 - Ministerstvo dopravy a spojů - o 125 mil. a kapitoly 342 - Státní informační systém - o 100 mil. Dovolte mi, abych krátce zdůvodnil tento návrh.

Díky liberalizaci hospodářských vztahů jsme se dostali do situace, která nás řadí mezi země exotické z hlediska nelegálních dovozů. Celní ochrana naší republiky způsobila z větší míry postupnou likvidaci klasických českých výrobních závodů, tím nárůst nezaměstnaných a díky(?) špatné legislativě i malou daňovou výtěžnost. Protože jsme se nedokázali vypořádat s ochranou státní hranice, došlo ke snadnému vytvoření pašeráckých stezek drog a zbraní na naše území. Podle odborných odhadů přichází Česká republika ročně o částky řádově v desítkách miliard korun. Je reálné, že organizátoři podvodů si budou postupně vytvářet vliv i v nejvyšších státních orgánech, a zde se jedná o skutečné ohrožení naší republiky.

Návrh předkládám po zjištění, že vláda nepočítá s výdaji na vyřešení tohoto závažného problému. Považuji tyto výdaje za prioritní nad všemi a vyčítám této i předchozím vládám, že podobná opatření nebyla učiněna již dávno. Tento konkrétní návrh je součástí řady administrativních a legislativních opatření, která nastartují hospodářský růst České republiky. Tím se sníží nezaměstnanost, podpoří rozvoj podnikání a zvýší daňová výtěžnost.

Jedná se z větší části o technické zabezpečení východní hranice České republiky, kdy po rozdělení v roce 1993 na základě mezivládní dohody měly být vybudovány hraniční přechody. Bohužel Slovenská republika tyto dohody neplní a naše republika na to doplácí. Pokud budou převáženy přes státní hranice radioaktivní látky, nejsme schopni zjistit, jestli se toto vůbec děje, protože zde nemáme instalováno základní technické vybavení. Podobná situace je i v oblasti fyzické kontroly na státní hranici, kdy pašování probíhá souběžně s dovozem podhodnoceného zboží.

Další vynakládání miliard na opravu zničené silniční sítě z důvodu přetížení kamionů a přitom vybudování(nevybudování?) vah na celních přechodech v částce řádově pár desítek milionů je zarážející.

Předložený pozměňovací návrh je konkrétním krokem k nastartování hospodářského růstu České republiky a dovolím si říci, že jeho nepřijetí bude dost nezodpovědné. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Sobotka, po něm poslanec Plachý.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, v rámci svého pozměňujícího návrhu nebudu vyjadřovat nějaké dodatečné nároky na státní rozpočet, pouze bych chtěl změnit formulaci v rámci kapitoly VPS, a to v té části, která se týká běžných výdajů. V této části je uvedena položka dotace na podporu exportu České exportní banky ve výši 504 mil. Kč. Navrhuji, aby tato položka byla rozdělena, a to následovně: dotace na podporu exportu Česká exportní banka, a. s., 354 mil. Kč, druhá položka: dotace na navýšení základního jmění České exportní banky, a. s., 150 mil. Kč.

To je můj pozměňující návrh. Současně bych rád avizoval za klub sociální demokracie požadavek na patnáctiminutovou přestávku před ukončením podrobné rozpravy na poradu poslaneckého klubu sociální demokracie. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, doufám, že to nenavrhujete v tuto chvíli, já bych nechal vystoupit ještě posledních devět přihlášených.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pan předsedo, já jsem uvedl "před ukončením podrobné rozpravy".

 

Předseda PSP Václav Klaus: Hovoří poslanec Plachý, po něm poslankyně Horníková.

Oznamuji, že mám osm přihlášek, poté bychom přerušili toto projednávání na oběd.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji v kapitole Všeobecná pokladní správa v programu č. 398 090 vytvořit novou položku: rezerva na rekonstrukci nemocnice LDN Malý Val 1553 Kroměříž, ve výši 5 mil. Kč na rok 2000. O tuto výši navrhuji zkrátit položku 73 v tisku 376/8, která je určena jako navýšení na realizaci zákona o veřejném ochránci práv. Dovolte mi krátké odůvodnění.

Budova nemocnice LDN Malý Val v centru Kroměříže je původně majetkem Řádu sv. Vincence de Paul. Po roce 1948 musely sestry nemocnici i klášter opustit a budovu využíval okresní ústav národního zdraví. V roce 1990 byl řádu tento majetek vrácen ve velmi špatném stavu. Lůžkové oddělení je již dva roky prázdné, z hygienických důvodů se nesmí využívat a je v havarijním stavu. Sestry na vlastní náklad v letech 1996 až 1998 postavily moderní přístavbu za 97 mil. Kč s kapacitou 83 lůžek. Přes původní příslib státu nepřispěl stát ani korunou na tuto potřebnou stavbu. Dne 23. března 1998 proběhlo výběrové řízení na lůžka LDN. Závěrem výběrového řízení je potřeba 125 lůžek pro okres s umístěním v této nemocnici. Dnes chybí 40 lůžek a je třeba začít s rekonstrukcí. Řád sv. Vincence již vložil do nemocnice 97 mil. Kč. Ke spoluúčasti se přihlásily také obce okresu, které chtějí přispět podle počtu obyvatel ve výši 50 až 100 Kč na obyvatele.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP