Neautorizováno !


 

(12.10 hodin)

(pokračuje Cisár)

Za § 4 přiřadit § 5 v tomto znění:

  1. Kraj a jím zřízené nebo založené organizační složky a právnické osoby mohou užívat znak a prapor kraje. Jiné subjekty mohou užívat znak kraje jen s jeho souhlasem. K užívání praporu kraje není nutný jeho souhlas.
  2. Kraji mohou být na jeho návrh znak a prapor kraje uděleny předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Kraj může navrhnout předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR změnu znaku a praporu kraje.
  3. K označení budov, v nichž mají sídlo orgány kraje, může kraj užívat vedle velkého státního znaku i znak kraje.
  4. Kraje mohou používat krajské razítko se znakem kraje. Znak kraje je vyobrazen uprostřed razítka a po obvodu razítka je uveden celý název kraje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Cisárovi. Slovo má paní poslankyně Zuzka Rujbrová, připraví se pan poslanec Jan Kostrhun.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, analogicky v zákoně o obcích, kdy jsem navrhla rozšíření pravomocí v rozhodování zastupitelstev oproti stávajícím radám, se domnívám, že by podobná úprava byla na místě i v zákoně o krajích, a k tisku 423 podávám pozměňující návrh, kdy navrhuji, aby § 36 zněl: "Zastupitelstvo má právo vyhradit si další pravomoci v samostatné působnosti."

§ 58 odst. 1, věta druhá - radě je svěřeno: pokračuje současný text. To je jeden návrh, o kterém navrhuji, aby bylo hlasováno dohromady.

Můj druhý návrh se týká ustanovení § 2, a to názvu, kterým má být označen starosta kraje, mám-li to tak nazvat, kde je v návrhu, který vzešel z projednání ve výboru doporučeno označení "hejtman kraje". Já se domnívám, že přestože tento název má určité historické souvislosti, tak že pro 21. století přece jenom "hejtman" je slovo, které není u nás příliš obvyklé, a navrhuji ve srovnání se stávající úpravou okresních úřadu nahradit slovo "hejtman" slovem "přednosta", a to tak, že v § 2 a dále v textu zákona všude, kde se tyto pojmy vyskytují - mám na mysli pojmy "hejtman kraje" a "hejtman" - byla tato slova nahrazena slovy "přednosta kraje". Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. Slovo má pan poslanec Kostrhun. Připraví se pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Jan Kostrhun: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové. Dovolte mi analogicky jako k tisku 422 přednést pozměňovací návrh i k tomuto parlamentnímu tisku 423. Zároveň mi dovolte, abych se omluvil panu ministru vnitra Grulichovi, že vstupuji do vyvážené stavby jeho zákona, ale není to žádný můj momentální nápad, je to prostě výsledek soustředěného argumentačního tlaku zástupců divadel, symfonických orchestrů, muzeí, galerií a veřejných knihoven, který vyústil v pozměňovací návrh, který si teď dovolím přednést.

Je to k § 1 odst. 3, který bude znít: "Kraj pečuje o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů, zabezpečuje vzdělávací a kulturní činnosti ve veřejném zájmu regionálního a nadregionálního významu včetně činností v zájmu zachování identity a rozvoje národnostních menšin, a to i prostřednictvím právnických osob jím nezřízených. Při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem, vyjádřený v zákonech a jiných právních předpisech".

A odst. 4 stejného § 1, kde navrhuji změnit konec věty na tento text - místo "nebo zvláštním zákonem" "nebo zvláštními zákony" a odkaz na poznámku č. 1 pod čarou pak v poznámce č. 1 doplnit citací: "zákon o ochraně sbírek muzejní povahy č. 71/1994".

A třetí můj pozměňovací návrh se týká § 40, kde za odrážku poskytování dotací obcím z rozpočtu kraje a kontrola jejich využití navrhuji doplnit odrážku ve znění: "poskytování příspěvku na činnost právnických osob i krajem nezřizovaných v rámci plnění úkolů ve smyslu ustanovení § 1 odst. 3 tohoto zákona".

Na závěr mi dovolte krátké odůvodnění. Domnívám se, že každodenní život nás v tom ubezpečuje, že stejně jako nemůžeme sejmout ze státu povinnost starat se o jistou kulturní hladinu, tak ji nemůžeme sejmout ani z korporací, kterými se nyní zabýváme, tedy  územními samosprávnými celky a obcemi. To je jedna věc.

Druhá věc je pojem "veřejný zájem", na který se tento zákon často odvolává. Není dosud definován v žádném zákonu, ač je obecně používán, a není zřejmé, jestli se podaří jeho zákonnou definici prosadit tak, aby se dala odvodit jeho aplikace v oblasti vzdělávání a kultury.

Vzhledem k tomu že po roce 1989 byly zrušeny některé zákony v oblasti kultury, které garantovaly veřejný zájem v určitých činnostech umění - zde mám na mysli zejména divadla a symfonické orchestry - a další oblasti nebyly právními předpisy upraveny nikdy, považuji za nezbytné, aby v tomto zákoně byl veřejný zájem pojmenován i v oblasti veřejných služeb v kultuře, a to zejména v případech, kdy zřizovatelem organizací provozujících kulturní činnosti regionálního a nadregionálního významu jsou obce nebo v tomto konkrétním případě kraje.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kostrhunovi. Slovo má pan poslanec Václav Exner, připraví se pan poslanec Václav Brousek.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, páni ministři, dámy a pánové, obecné poznámky, které jsem uvedl k tisku 422, se týkají i tisku 423. Pokud jde o gramatiku, rád bych upozornil zpravodaje na § 90 odst. 1, který nepochybně bude potřeba upravit.

K jednotlivým dílčím věcem jsem většinou přednesl zdůvodnění u tisku 422, protože jde o promítnutí stejných zásad i do tisku 423, nebudu již své pozměňovací návrhy ve všech případech podrobně zdůvodňovat.

Navrhuji v § 12 vypustit slova "čárka, stanoví-li tak mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena". V § 13 odst. 2 navrhuji za slovo "potřeby" doplnit slova: "bydlení, práce a zdraví". V tomto odstavci se jedná o to, co patří do samostatné působnosti kraje, a příkladmo se uvádí, kde má kraj zejména vytvářet podmínky pro rozvoj. Mezi tyto věci rozhodně patří také skutečnosti, které jsem uvedl.

V § 19, na konec odst. 3 navrhuji doplnit větu: "Přezkoumání hospodaření v takovém případě provede Ministerstvo financí." Důvod jsem uvedl v tisku 422.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP