Neautorizováno !


 

(18.00 hodin)

(pokračuje Lobkowicz)

Odstavec 2: "Provozovatelé pevných veřejných telefonních sítí ve svých sítích zajistí od 1. ledna 2002 přenositelnost telefonních čísel podle číslovacího plánu tak, aby účastníci veřejné telefonní služby, kteří o to požádají, si mohli ponechat své účastnické číslo, jestliže se rozhodnou změnit provozovatele veřejné pevné telefonní sítě nebo provozovatele veřejné digitální sítě ISDN nebo poskytovatele veřejné telefonní služby, své zeměpisné umístění nebo službu."

To je můj pozměňovací návrh. Pevně věřím, že přijetí některé nové varianty § 78 napomůže skutečné liberalizaci tohoto skutečně důležitého odvětví.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Lobkowicovi. Slovo má pan poslanec Tlustý, připraví se pan poslanec Švrček.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, dámy a pánové, chci přednést komplexní pozměňovací návrh, kterým se pokouším přispět ke škále variant, které směřují k uspokojivému řešení problému, který je nazýván někdy jako volba operátora, někdy jako sdílení sítě.

Tento pozměňovací návrh je založen na zcela jiné filozofii, než je ta obsažená ve vládní předloze. Ve vládní předloze je totiž v § 78 stanovena jakási ochranná lhůta, po které může docházet k tomuto vztahu, kdy na síti jednoho provozovatele by bylo umožněno poskytování služeb jiným provozovatelem. Můj pozměňovací návrh vychází z obecného právního přístupu k situaci, kdy jeden soukromý vlastník je ve veřejném zájmu zákonem nucen strpět aktivity jiného vlastníka nebo podnikatele. Toto, jak známo, je možné, je-li to ve veřejném zájmu, nicméně musí být za náhradu. Můj pozměňovací návrh využívá toho, že podobná nucená dohoda za náhradu v zákoně již obsažena je, konkrétně v § 38, a to pro případ formálně jiný - podle mého názoru věcně velmi blízký, a to je případ propojování několika sítí. Proto můj pozměňovací návrh je tvořen několika zásahy, na jejichž konci by byla stejná úprava sdílení sítí, jako je ono propojování sítí. To znamená, že na základě žádosti nového operátora by buď došlo k dohodě, tzn. k uzavření smlouvy mezi stávajícím operátorem a novým operátorem, nebo nedošlo-li by k takové dohodě, rozhodl by o její podobě nebo o výsledku úřad.

Nyní mi dovolte, abych přednesl přesné znění tohoto návrhu. V § 38 odst. 1 by se před závorku za slova "k jimi provozované síti" vložila slova "nebo její sdílení". V odst. 2 téhož § 38 by se za první větu vložila nová věta, která zní: "Přístup k síti se uskuteční na náklady žadatele a za úplatu." Pak by následovala věta třetí, začínající slovy "Propojení sítí se zajišťuje…" atd. V § 78 by se odst. 3 v současné podobě vypustil a vložil by se nový odst. 3. Byl by tedy jeho obsah nahrazen zněním, které přečtu.

Odst. 3 § 78: "Při plnění povinností podle odst. 1 se postupuje podle ustanovení § 38 a § 41. Při plnění povinností podle odst. 2 se postupuje podle uzavřené smlouvy dle § 38 odst. 3, nebo podle rozhodnutí úřadu."

V § 96 bod 7 písm. d ) se doplňuje takto: na konci písmene d) za slovy "za propojení" se doplňují slova "a přístup k síti". Takže celé písmeno d) zní: "rozhoduje o sporech v oblasti cen za propojení a přístup k síti".

Tento pozměňovací návrh se snaží odstranit podle mého názoru zbytečnou diskusi po oné ochranné lhůtě, protože je jasné, že v některých individuálních případech stav sítě umožňuje uzavření dohody nebo rozhodnutí úřadu o takovémto sdílení, zatímco v jiných lokalitách nikoliv. Tento pozměňovací návrh by umožňoval, aby tyto situace byly řešeny okamžitě, a to individuálně na základě konkrétní situace, a to buď onou dohodou mezi operátory, nebo rozhodnutím příslušného úřadu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Tlustému. Slovo má pan poslanec Švrček, připraví se pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Dámy a pánové, i já jsem ještě slíbil v některých jednáních, která proběhla ještě v nedávné době, pokusit se zformulovat a do zákona navrhnout znění některých ustanovení, která už nebylo možno pro množství návrhů podat v hospodářském výboru tak, aby byla připravena dobře k hlasování. Nekamenujte mě prosím, zopakoval bych prosbu z hospodářského výboru - nestřílejte na zpravodaje, dělá co může.

K § 2 - domnívám se, že je potřeba doplnit některé definice, které zákon sice používá, nicméně v zákoně nejsou:

Nový odst. 14, který zní: "Veřejnou mobilní komunikační sítí se rozumí veřejná komunikační síť, jejíž koncová zařízení mají pevnou, v čase se neměnící geografickou polohu."

Nový odst. 2, který zní: "Koncovým zařízením se rozumí telekomunikační zařízení nebo soubor telekomunikačních zařízení připojené ke koncovému bodu telekomunikační sítě a zajišťující funkce nezbytné k tomu, aby uživatelé mohli komunikovat prostřednictvím této sítě."

Nový odst. 20, který zní: "Neveřejnou komunikační sítí se rozumí telekomunikační síť, která je využívána pro vlastní potřebu zřizovatele nebo při poskytování telekomunikační sítě uzavřené skupině uživatelů. Pokud je taková síť připojena k veřejné telekomunikační síti, považuje se jako celek za koncové zařízení."

Nový odst. 21, který zní: "Zřizovatelem telekomunikační sítě se rozumí fyzická nebo právnická osoba, která zřídila a vlastní telekomunikační síť nebo je vlastníkem telekomunikační sítě."

Nový odst. 22, který zní: "Poskytovatelem telekomunikační služby je fyzická nebo právnická osoba, která nabízí a zajišťuje telekomunikační službu s využitím telekomunikační sítě za podmínek stanovených tímto zákonem."

Já bych zde chtěl říci, že samozřejmě všechny pozměňovací návrhy, které přečtu, předpokládají přečíslování paragrafů, popř. odstavců, a rád bych, aby toto bylo bráno jako generelní pro celý můj soubor pozměňovacích návrhů.

Nevím nyní, jestli jsem četl nový odst. 23, raději to zopakuji znovu: "Provozovatelem telekomunikační sítě se rozumí fyzická nebo právnická osoba, která nabízí a zajišťuje provoz sítě za podmínek stanovených tímto zákonem."

K § 18 odst. 3, tj. doplnění změny, která už je v usnesení hospodářského výboru - na konci věty tečku nahradit čárkou a doplnit slova "povoleno vyrovnání v případě, vstoupí-li do likvidace." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP