Neautorizováno !


 

(14.30 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, můj návrh se týká obdobných zákonů, o kterých mluvil pan poslanec Beneš. S většinou důvodů, které řekl, souhlasím. Nicméně je zde jedna věc, která je nesmírně důležitá a která mě vede k tomu, abych navrhl jiný termín projednávání tohoto komplexu zákonů, a to na pátek 25. 2. jako 1. až 6. bod programu.

Důvod, který mě k tomuto návrhu vede, je, že se jedná opravdu o velmi složitou materii a předpokládám určité pozměňovací návrhy, jejichž zpracování si vyžádá určitý čas, protože mohou mít vzájemné souvislosti v jednotlivých zákonech. Proto je nezbytné, aby druhé čtení proběhlo tento týden, aby byl dostatek času na přípravu třetího čtení.

Proto si dovoluji shrnout svůj návrh. Navrhuji body pod pořadovými čísly současného návrhu pořadu 6, 7, 8, 9, 10 a 25 dát jako první až šestý bod na pátek 25. února. Jedná se o sněmovní tisky 422, 423, 424, 425, 426344. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Další je pan poslanec Miloslav Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych požádal o zařazení nového bodu programu této naší plenární schůze, a to na základě usnesení stálé komise PSP ČR pro sdělovací prostředky zařadit bod "Usnesení Poslanecké sněmovny k České televizi". Navrhuji tento bod zařadit před bod 134. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Pane předsedo, navrhuji, aby bod 42 našeho návrhu pořadu byl předřazen, a to tak, že by byl zařazen za bod č. 39. Body 40, 41 a 42 tvoří vzájemně propojený celek. Jedná se o návrhy zákonů o soudech, o soudcích a o ústavní novelu, která oba návrhy podmiňuje. Zdá se mi proto správné, aby tato ústavní novela, která je navrhována pod bodem 42, byla předřazena a byla projednávána jako první, čili stala by se bodem č. 40 tohoto návrhu programu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych navrhl zařazení nového bodu. Řeknu to v modifikacích, pokud by se tím vláda nechtěla zabývat. Bod by se jmenoval "Zpráva vlády k výkonu vlastnických práv státu ve finančních institucích se zaměřením na Komerční banku a Českou pojišťovnu".

Modifikace - pokud by k tomu vláda nechtěla zaujmout stanovisko, bylo by to "Stanovisko ministra financí a ministra vnitra k výkonu vlastnických práv státu ve finančních institucích se zaměřením na Komerční banku a Českou pojišťovnu".

Pokud je mi známo, od poloviny ledna a zejména od 7. 2. běží určité procesy u orgánů činných v trestním řízení a myslím si, že i na Ministerstvu financí, které se týkají toho, jakým způsobem vláda, resp. stát vykonává svá vlastnická práva v Komerční bance a jakým způsobem má dojít k dalším posunům majetku mezi státem, případně jinými akcionáři České pojišťovny. Jsem přesvědčen o tom, že by si Poslanecká sněmovna zasloužila informaci o těchto záležitostech.

Navrhuji projednat jako první bod jednání 2. března. Vede mě k tomu to, že tyto transakce probíhají v současné době a je tady nebezpečí z prodlení, kdybychom to zařadili jen jako bod programu a neproběhlo by to na této schůzi.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych vás chtěl požádat o souhlas s návrhem na zařazení nového bodu na program 22. schůze Poslanecké sněmovny, a to bodu s názvem "Zřízení stálé komise PSP ČR pro bankovnictví". Navrhuji, aby tento bod byl zařazen jako nový bod 100, to je po projednání státního rozpočtu a dalšího souvisejícího zákona ve třetím čtení. Myslím si, že diskuse k tomuto mnou navrženému bodu by neměla ovlivňovat diskusi o rozpočtu, ale peníze používané na pomoc bankám, přidělené na tuto pomoc ze strany vlády, přece jen s rozpočtem tak trochu souvisejí.

Dovolte mi krátké odůvodnění. Chtěl bych připomenout, že na začátku volebního období této sněmovny jsme již jednou návrh na vytvoření stálé komise pro bankovnictví projednávali - mimochodem, myslím, že takováto komise existovala v minulých volebních obdobích vždy. Tento návrh nebyl tehdy přijat, protože snad nebyla tak silně pociťována potřeba existence této stálé komise. Od té doby se ale ukázalo, že problémy bank s nedobytnými úvěry se nezmenšily, ale naopak zvětšily, stávají se veřejně viditelnými právě v procesu přípravy bank na privatizaci. Ukazuje se také, že banky se musejí potýkat s následky málo kvalifikovaných nebo dokonce vysloveně podezřelých minulých rozhodnutí, která ústí v mnohamiliardové ztráty z některých obchodních transakcí, nebo alespoň nebezpečí takové ztráty.

Vláda také zároveň rozhoduje o desítkách miliard věnovaných na vyčištění bilancí privatizovaných bank. Vláda používá státní peněžní ústav Konsolidační banku jako jakousi nekontrolovanou a nekontrolovatelnou cestu k nakládání se všemi finančními odpady. Já si myslím, že to všechno je dostatečný důvod k tomu, abychom si řekli, že jsme možná na začátku tohoto volebního období udělali určitou chybu, když jsme se jako Poslanecká sněmovna svým vlastním rozhodnutím připravili o možnost parlamentní kontroly nebo hlubokého parlamentního vhledu do tak důležité oblasti, jakou je bankovnictví.

Já si ale myslím, že není velkou hanbou chybu udělat. Na pováženou by bylo chybu opakovat. Proto jménem poslaneckých klubů Unie svobody a KDU-ČSL podávám návrh na zařazení tohoto nového bodu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má pan poslanec Chobot.

 

Poslanec František Chobot: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, na základě doporučení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí navrhuji přeložení projednávání bodů č. 14 a č. 110 na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Jedná se o sněmovní tisk 440 - vládní návrh zákona o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů. Důvodem je nedoprojednání této předlohy ve výboru, který navrhuje jeho přeložení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má pan poslanec Jan Grůza.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, dovolte mi, abych se vyjádřil k bodům 19 a 115 návrhu pořadu schůze. V souladu s § 86 odst. 6 zákona o jednacím řádu za skupinu navrhovatelů beru zpět návrh zákona, kterým se mění zákon ČNR č. 587/929 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP