Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1998

II. volební období

Návrh

USNESENÍ

Poslanecké sněmovny

k vládnímu návrhu na ukončení platnosti některých dvoustranných smluv uzavřených Československou socialistickou republikou

Poslanecká sněmovna

souhlasí s ukončením platnosti následujících smluv:

1. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidově demokratickou republikou ze dne 14. září 1981

2. Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Korejskou lidově demokratickou republikou o přátelství a spolupráci ze dne 11. září 1988

3. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Laoskou lidově demokratickou republikou ze dne 17. února 1980

4. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Mongolskou lidovou republikou ze dne 18. června 1973

5. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou ze dne 14. února 1980

6. Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Rakouskou republikou o postupu při šetření událostí na společných státních hranicích ze dne 21. prosince 1973.

Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1998

II. volební období

415

Vládní návrh

zákon

ze dne .............................1998,

kterým se předkládají Parlamentu České republiky některé dvoustranné smlouvy uzavřené Československou socialistickou republikou k vyslovení souhlasu s ukončením jejich platnosti

Předkládací zpráva pro Parlament České republiky

k návrhu na ukončení platnosti dvoustranných smluv o přátelství a spolupráci ČSSR s Jemenskou lidově demokratickou republikou, s Korejskou lidově demokratickou republikou, s Laoskou lidově demokratickou republikou, s Mongolskou lidovou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou a smlouvy ČSSR s Rakouskou republikou o postupu při šetření událostí na společných státních hranicích

Česká republika se přijetím Deklarace České národní rady ze dne 17. prosince 1992 a dalšími akty přihlásila ke všem mezinárodněprávním závazkům po bývalé čs. federaci. Zásady postupu při jednání o sukcesi do mezinárodních smluv uzavřených čs. federací byly stanoveny usnesením vlády České republiky č. 83 ze dne 24. února 1993. Vzhledem k tomu, že Česká republika se přihlásila ke všem právům a závazkům vyplývajícím ze smluv uzavřených čs. federací, je nezbytné v případě ukončení platnosti některých smluv postupovat podle příslušných ústavních a dalších předpisů. S ukončením platnosti takových smluv musí tedy vyslovit souhlas orgán, s jehož souhlasem byla smlouva uzavřena . Při schvalování výsledků sukcesních jednání s Jemenem, Laosem, Severní Koreou, Rakouskem a Vietnamem vláda vyjádřila souhlas s tím, aby z úsporných důvodů návrhy na ukončení platnosti prezidentských smluv byly vládě a parlamentu předloženy odděleně v jednom materiálu.

K jednotlivým smlouvám, jejichž platnost se navrhuje ukončit, se uvádí následující:

1. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Jemenskou lidově demokratickou republikou ze dne 14. září 1981

Strany Smlouvy kromě obvyklých rámcových ustanovení o spolupráci v preambuli vyjadřují podporu boji proti imperialismu, hegemonismu, kolonialismu, neokolonialismu, sionismu a rasismu ve všech jeho formách a projevech a v článku 8 konstatují, že budou pokračovat v aktivním boji proti agresivní politice světového imperialismu a hegemonismu, za definitivní odstranění kolonialismu, sionismu a rasismu ve všech jeho formách.

Vzhledem k těmto pro ČR nepřijatelným ideologickým aspektům Smlouvy se obě strany při expertních jednáních o sukcesi do smluv dohodly na ukončení její platnosti. Platnost Smlouvy je třeba formálně ukončit, protože Jemenská republika se při svém vzniku zavázala respektovat všechny smlouvy uzavřené JLDR. V platnosti byla ponechána Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Jemenskou arabskou republikou z 2. dubna 1964, která odpovídá zahraniční politice obou stran a je v souladu s mezinárodním právem.

2. Smlouva mezi ČSSR a Korejskou lidově demokratickou republikou o přátelství a spolupráci ze dne 11. září 1988.

Smlouva kromě standardních ustanovení obsahuje řadu pro ČR nepřijatelných ideologických prvků. Tak například v preambuli Smlouvy se konstatuje, že mezi oběma státy existuje přátelství a jednota, založená na zásadách marxismu-leninismu a socialistického internacionalismu.... Podle článku 4 smluvní strany budou aktivně usilovat o upevňování jednoty a solidarity socialistických zemí a mezinárodního komunistického a dělnického hnutí. Proto česká strana při expertním jednání navrhla ukončení platnosti této Smlouvy . Korejská strana navrhovala ponechání Smlouvy v platnosti do uzavření nové, avšak po opětovném přezkoumání se ztotožnila s návrhem ČR na ukončení její platnosti.

3. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Laoskou lidově demokratickou republikou ze dne 17. února 1980

V preambuli Smlouvy se mimo jiné uvádí, že přátelství a vzájemná spolupráce se zakládá na zásadách marxismu-leninismu a socialistického internacionalismu, a že vzájemné vztahy přátelství se vytvořily ve společném boji proti imperialismu a reakci a v procesu budování socialismu. Tyto ideologické prvky se promítají i do operativních částí Smlouvy. Se zřetelem k těmto nepřijatelným ustanovením česká strana při expertních jednáních navrhla ukončení platnosti Smlouvy, s čímž laoská strana vyjádřila souhlas.

4. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Mongolskou lidovou republikou ze dne 18. června 1973

Podle ustanovení v preambuli Smlouvy, přátelské vztahy mezi oběma zeměmi jsou založené na zásadách marxismu-leninismu a socialistického internacionalismu. Strany Smlouvy uznávají, že vzájemná podpora , upevňování a ochrana socialistických vymožeností, jakož i upevňování jednoty a semknutosti světového socialistického společenství, jsou společnou internacionální povinností socialistických zemí. Tyto a obdobné nepřijatelné ideologické aspekty jsou obsaženy i v některých konkrétních ustanoveních Smlouvy. Při expertních jednáních se obě strany shodly na nutnosti ukončit její platnost.

5. Smlouva o přátelství a spolupráci mezi ČSSR a Vietnamskou socialistickou republikou ze dne 14, února 1980

V preambuli této Smlouvy se kromě dalšího konstatuje, že obě strany vycházejí při všestranné spolupráci a vzájemné pomoci ze zásad marxismu-leninismu a socialistického internacionalismu. Potvrzují, že vzájemná pomoc při rozvoji a ochraně socialistických vymožeností je internacionální povinností obou zemí. Tyto ideologické teze se prolínají i operativní částí Smlouvy. Při expertním jednání se strany dohodly na ukončení její platnosti.

6) Smlouva mezi ČSSR a Rakouskou republikou o postupu při šetření událostí na společných státních hranicích ze dne 21. prosince 1973

ČSSR a Rakouská republika uzavřely Smlouvu o postupu při šetření událostí na společných státních hranicích s cílem šetřit a podle možností i předcházet událostem na společných státních hranicích, jakož i zjišťovat škody z těchto událostí plynoucí. Předmětem této Smlouvy je upravit postup společné 8-členné Československo-rakouské komise (po čtyřech členech z každého smluvního státu) pro šetření událostí na společných státních hranicích. Pod pojmem "události" se podle Smlouvy rozumí incidenty na společných státních hranicích, jakož i škody, které by mohly vzniknout působením z výsostného území jednoho smluvního státu na výsostném území druhého smluvního státu.

Komise, včetně expertů a pomocných sil je oprávněna při plnění svých úkolů vstupovat na výsostné území druhého smluvního státu i mimo hraniční přechody a to za přítomnosti pohraničního orgánu druhého smluvního státu. Komise má usilovat, aby vzniklá škoda byla vyřízena smírnou cestou.

Členové Komise, experti a pomocné síly požívají plné imunity v souvislosti s plněním úkolů vyplývajících z této Smlouvy. Toto se nevztahuje na případy, kdy budou přistiženi při spáchání úmyslného trestního činu, za který lze uložit trest odnětí svobody vyšší než 5 let. Předměty nutné pro výkon úkolů podle této smlouvy, jakož i předměty nutné pro osobní potřebu nesmějí být zabaveny. V případě vzniku škody na zdraví nebo majetku v souvislosti s plněním úkolů poskytne náhradu plné škody oprávněnému smluvní stát, který poškozeného vyslal, pokud škoda nebyla zaviněna poškozeným úmyslně nebo hrubou nedbalostí. Strana, která poskytla náhradu má nárok na refundaci plnění od druhé smluvní strany. Materiál potřebný k plnění úkolů za předpokladu, že po skončení těchto úkolů bude vyvezen zpět, jakož i věci osobní potřeby jsou osvobozeny od všech celních poplatků.

Tato tzv. "incidenční smlouva" se změnou politických podmínek, otevřením hranic a rozvojem přeshraniční spolupráce stala nepotřebnou a již několik let se neprovádí, resp. současná praxe šetření hraničních událostí se tímto dokumentem neřídí. Proto se obě strany při expertním jednání o sukcesi do smluv dohodly na ukončení její platnosti.

Jelikož v případě pěti smluv o přátelství a spolupráci se jedná o smlouvy politického charakteru a v případě smlouvy o postupu při šetření událostí na společných státních hranicích o smlouvu, k jejímuž provedení by bylo třeba zákona, tj. smlouvy prezidentské, které vyžadovaly k uzavření souhlas Parlamentu a ratifikaci prezidentem republiky, je třeba, aby s ukončením jejich platnosti vyjádřily souhlas tytéž orgány.

Ukončení platnosti předmětných smluv je v souladu se zahraničněpolitickými zájmy a právním řádem ČR, s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva a se závazky převzatými v rámci jiných smluv.

V Praze dne 21. ledna 1998

Předseda vlády

Josef Tošovský, v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP