Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1998

2. volební období

395

INTERPELACE

poslance Miroslava Grebeníčka

na ministra zemědělství Josefa Luxe

ve věci podezření na poškození zájmů státu a zneužití postavení a funkcí ze strany I. náměstka ministra zemědělství a místopředsedy prezidia Pozemkového fondu Ing. Karla Burdy

a odpověď ministra zemědělství Josefa Luxe na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka na ministra zemědělství Josefa Luxe a odpověď ministra zemědělství Josefa Luxe na tuto interpelaci. Pan poslanec Miroslav Grebeníček požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne ........ února 1998

Miloš Zeman v. r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 447

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

ing. Miloš Zeman

 
9. 10. 1997


Vážený pane předsedo,

obracím se Vaším prostřednictvím přiloženou písemnou interpelací dle jednacího řádu na místopředsedu vlády a ministra zemědělství.

Děkuji.



Místopředseda vlády a ministr zemědělství České republiky

ing. Josef Lux

 9. 10. 1997


Věc: Interpelace k podezření na poškození zájmů státu a zneužití postavení a funkcí ze strany prvního náměstka ministra zemědělství a místopředsedy prezidia Pozemkového fondu ing. Karla Burdy

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás dle § 110 a § 112 jednacího řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky s písemnou interpelací.

Podle údajů zveřejněných v týdeníku Respekt (č. 40 29. 9. - 5. 10. 1997 str.5) první náměstek ministra zemědělství a místopředseda prezidia Pozemkového fondu Karel Burda se osobně zasadil o prodej pozemku o rozloze 12 761 m čtverečních v Praze Modřanech družstvu Stavbař za nápadně výhodnou cenu 18 Kč za metr. Tato cena je údajně stokrát nižší, než cena okolních pozemků. Tímto prodejem za podivnou cenu měl utrpět Pozemkový fond újmu 21 miliónů Kč.

Podle údajů týdeníku Respekt je Karel Burda členem bytového družstva Stavbař a je veden v členské evidenci jako nájemce bytu tohoto družstva.

Pane ministře, žádám Vás o odpověď na následující otázky:

Je pravda, že se Váš náměstek ing. Karel Burda za okolností, které jsou zveřejněny v týdeníku Respekt, osobně angažoval ve věci prodeje výše uvedeného pozemku?

Upozornil ing. Burda, že v této věci vystupuje jako osoba spojená s družstvem Stavbař?

Považujete postup ing. Burdy za správný?

Jaká opatření přijmete vůči svému náměstkovi, pokud došlo ke konfliktu zájmů a postupu poškozujícímu zájem státu?

Podáte na svého náměstka případně podle závěrů šetření trestní oznámení?

Jaká opatření přijmete k tomu, abyste podobným postupům svých podřízených zabránil?







Ing. Josef Lux

místopředseda vlády ČR

a

ministr zemědělství

 V Praze dne 4. 11. 97
 Č. j. 4263/97-1000

Vážený pane poslanče,

odpovídám na Vaši interpelaci, ve věci podezření na poškození zájmu státu a zneužití postavení a funkcí ze strany 1. náměstka ministra zemědělství a výživy a místopředsedy prezidia Pozemkového fondu ČR ing. Karla Burdy, evidovanou pod č. 447.

Otázky oprávněnosti prodeje pozemků o rozloze 12 761 m2 v k. ú. Praha - Modřany Stavebnímu bytovému družstvu Stavbař byly projednávány na prezidiu Pozemkového fondu ČR dne 9. 10. 1997.

Ing. Burda, místopředseda prezidia Pozemkového fondu ČR na tomto zasedání požádal Dozorčí radu Pozemkového fondu ČR, která podle zákona o Pozemkovém fondu dozírá na činnost a hospodaření Pozemkového fondu jeho prezidia a výkonného výboru, o prošetření celého případu.

Tento případ projednala Dozorčí rada Pozemkového fondu ČR na svém mimořádném zasedání dne 23. 10. 1997 a výsledek šetření bude ještě předmětem jednání prezidia Pozemkového fondu ČR. Podle výsledku šetření a jeho projednání Vám podám podrobnou zprávu.

S pozdravem



Vážený pan

Doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

poslanec

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Sněmovní 4

118 26 Praha 1

Na vědomí:

Vážený pan

Ing. Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu ČR


Související odkazy