PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1998

II. volební období

390

Návrh

poslanců Milady Emmerové a Jiřího Hofmana

na vydání

zákona

ze dne ..............1998

kterým se mění a doplňuje zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I.

Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém popjištění, ve znění zákona č. 134/1997 Sb. a zákona č. 289/1997 Sb. se mění a doplňuje takto:

1.V § 39 se za odstavec 1 vkládá nový odstavec 2, který zní:

" (2) Schopnost soustavné výdělečné činnosti je schopnost pojišťence vlastní prací dosáhnout výdělek odpovídající jeho tělesným, smyslovým a duševním schopnostem. " .

Dosavadní odstavec 2 se označuje jako odstavec 3.

2.V § 39 se za odstavec 3 vkládají nové odstavce 4 a 5, které znějí:

" (4) Pro stanovení procentní míry poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti je nutné určit zdravotní postižení, která jsou příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Je-li těchto zdravotních postižení více, jednotlivé hodnoty poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti se nesčítají. Při takovém souběhu onemocnění se určí, které zdravotní postižení je rozhodující příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu a procentní míra poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti se stanoví podle tohoto zdravotního postižení. Horní hranici míry poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti je však možno navýšit až o 20 procentních bodů.

(5) V případě, že příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pojištěnce je zdravotní pojištění, které s ohledem na jeho předchozí výdělečné činnosti, dosažené vzdělání, zkušenosti, znalosti a možnost rekvalifikace způsobuje pokles schopnosti soustavné výdělečné činnosti menší, než odpovídá dolní hranici míry poklesu této schopnosti, lze tuto dolní hranici snížit až o 10 procentních bodů." .

Dosavadní odstavec 3 se označuje jsko odstavec 6.

3.V § 39 odst. 6 se v první větě vypouštějí slova " Způsob posouzení a ".

4.V § 44 odst. 1 se ve druhé větě za slova " § 39 odst. 2 " doplňují slova, " , 3 a 4 ".

5.V § 44 odst. 1 se v poslední větě vypouštějí slova " Způsob posouzení a ".

Čl. II.

Přechodná ustanovení

Čl. III.

Zrušuje se § 6 odst. 1, 3, 4 a 5 vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí č. 284/1995 Sb., kterou se provádí zákon o důchodovém pojištění, ve znění vyhlášky č. 157/1997 Sb.

Čl. IV.

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

Přijetím zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění se zásadně změnily podmínky pro posuzování a přiznávání plných a částečných invalidních důchodů. Posuzovací hlediska jsou dána zákonem a vyhláškou č. 284/1995 Sb., kterou se provádí zákon o důchodovém pojištění, ve znění vyhlášky č. 157/1997 Sb.

Navrhovaná novela zákona si klade za cíl především zakomponovat celý postup do zákona o důchodovém pojištění. Seznam nemocí s uvedením míry poklesu soustavné výdělečné činnosti v % zůstává přílohou vyhlášky č. 284/1995 Sb. Dosavadní postup posuzování zůstává zachován s tou výhradou, že možné navýšení procentních bodů z 10 % by bylo změněno na 20 %. Celkový možný nárůst procentních bodů bude lépe odpovídat zdravotnímu stavu posuzovaného s ohledem na jeho pracovní výkonnost, a to především u případů, kde se jedná o souběh onemocnění. Nutnost tohoto opatření a začlenění celého metodického postupu posuzování invalidity s touto změnou do zákona, potvrzují i zkušenosti se změnou poměru částečných invalidních důchodů u mužů a 113 částečných invalidních důchodů u žen. V prvním čtvrtletí 1997 to již bylo na 100 plných invalidních důchodů 155 částečných invalidních důchodů u mužů a 200 částečných invalidních důchodů u žen. Přitom v roce 1995 poměr plných invalidních důchodů k částečným invalidním důchodům činil na 100 plných invalidních důchodů 32 částečných invalidních důchodů u mužů a 21 částečných invalidních důchodů u žen.

Návrh je v souladu s ústavním pořádkem České republiky, neboť neomezuje základní práva a svobody občanů. Návrh není v rozporu s právem Evropské unie.

Zvláštní část

K bodu 1 - 5 (§ 39 )

V souladu s logikou začlenění části metodického postupu stanovování plné invalidity do zákona v § 39 se vkládají nové odstavce 2, 4 a 5. Dosavadní odstavec 2 se označuje jako odstavec 3 a dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 6. V odstavci 6 se vypouštějí slova " způsob posouzení a ". Touto úpravou se docílí ucelené definice plného invalidního důchodu metodiky postupu stanovování invalidity.

K bodu 6 odstavec 1 (§ 44 )

Doplňuje se odkaz na odstavce 3 a 4 § 39. V odstavci 1 se vypouštějí slova " způsob posouzení a ".

Finanční dopad

Tato úprava povede k určitému přesunu a zvýšení množství vyplácených plných a částečných invalidních důchodů. Zároveň však lze očekávat snížení vyplácení podpor v nezaměstnanosti a sociálních dávek u osob zdravotně postižených. Vzhledem k očekávanému přesunu mezi prostředky důchodového pojištění a ušetřenými náklady na sociální dávky podpory v nezaměstnanosti je pro předkladatele obtížné finanční dopad přesně vyjádřit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP