PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

 

Poslanecká sněmovna

 

1998

 

II. volební období

338/3

 

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb.,

o státním odborném dozoru nad bezpečností práce,

ve znění pozdějších předpisů,

zákon České národní rady č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti,

výbušninách a o státní báňské správě,

ve znění pozdějších předpisů,

zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání

(živnostenský zákon),

ve znění pozdějších předpisů,

a zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce,

ve znění pozdějších předpisů

(tisk 338)

 

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb.,

o státním odborném dozoru nad bezpečností práce,

ve znění pozdějších předpisů,

zákon České národní rady č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti,

výbušninách a o státní báňské správě,

ve znění pozdějších předpisů,

zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání

(živnostenský zákon),

veznění pozdějších předpisů,

a zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce,

ve znění pozdějších předpisů

 

A. Pozměňovací návrhy z usnesení hospodářského výboru č. 141 ze dne 29. dubna 1998 (tisk 338/2)

 

1. V § 3 zákona v odst. 2 se doplňuje písm. c) ve znění:

"c) na technická zařízení stanovená k posuzování shody podle zvláštního zákona před jejich uvedením na trh,2)"

 

___________________

2) § 12 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů.

 

2. V § 4 zákona písm. b) zní:

"b) vyjadřují se k projektovým dokumentacím staveb vybraných podle zásad stanovených Českým úřadem bezpečnosti práce, zda splňují požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,"

 

3. V § 4 zákona písm. c) zní:

"c) uplatňují při povolování a kolaudaci staveb požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,"

 

4. V § 4 vládního návrhu zákona písm. d) zní:

"d) rozhodují o odnětí oprávnění organizacím a podnikajícím fyzickým osobám k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,"

 

5. V § 4 zákona písm. e) se za slovo "opravám" doplňuje slovo ", montážím".

 

6. V § 4 zákona se doplňuje písm. g) ve znění:

"g) poskytují bezplatně poradenství zaměstnavatelům a pracovníkům, jak vyhovět předpisům k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení.".

 

7. V § 6a zákona odst. 1 písm. b) zní:

"b) provádějí prohlídky, kterými osvědčují, zda vyhrazená technická zařízení a materiály, použité k jejich zhotovení splňují požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti technických zařízení; ve stanovených případech při prohlídkách potvrzují úspěšné výsledky zkoušek vyhrazených technických zařízení,".

 

8. V § 6a vládního návrhu zákona odst. 1 písm. c) zní:

"c) prověřují odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení a vydávají jim oprávnění,".

 

9. V § 6a zákona odst. 1 písm. d) se za slovo "opravám" doplňuje slovo ",montážím".

 

10. V § 6a zákona odst. 1 se vypouští písm. e).

 

11. V § 6a zákona odst. 2 zní:

"(2) Pověření pracovníci organizace státního odborného dozoru jsou oprávněni vstupovat do prostorů organizací a provozních prostor podnikajících fyzických osob za účelem provedení dozoru a k jeho provedení vyžadovat potřebné doklady, informace a vytvoření podmínek.".

 

12. V § 6a zákona odst. 3 zní:

"(3) Organizace státního odborného dozoru provádějí činnosti podle odst. 1 za poplatky stanovené obecně závazným právním předpisem vydaným Ministerstvem práce a sociálních věcí po dohodě s Ministerstvem financí."; poznámka pod čarou č. 4 se ruší.

 

13. V § 6c vládního návrhu zákona odst. 1 písm. b) zní:

"b) mohou vyrábět, opravovat, montovat, provádět revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnit nádoby plyny, jen pokud jsou odborně způsobilé a mají oprávnění /§ 6a odst. 1 písm. c)/,".

 

14. V § 6c vládního návrhu zákona odst. 1 se v písm. c) se za slovo "opravy" doplňuje slovo ", montáž".

 

15. V § 6c vládního návrhu zákona odst. 3 písm. e) se slova "opravy, včetně montáže" nahradí slovy "opravy,montáž".

 

16. V § 7b vládního návrhu zákona odst. 1 písm. b) zní:

"b) stanoví bližší podmínky kladené na vyhrazená technická zařízení, pokud jde o úroveň jejich bezpečnosti, umístění, montáž, opravy, provoz, prohlídky, revize, zkoušky a průvodní a provozní dokumentaci,".

 

17. v § 7b vládního návrhu zákona odst. 2 zní:

"(2) Oprávnění Ministerstva práce a sociálních věcí stanovit ve vyhláškách podle odst. 1 bližší podmínky kladené na bezpečnost vyhrazených technických zařízení podle § 6b do jejich uvedení na trh lze použít, jen pokud pro ně není vydáno nařízení vlády k provedení zvláštního zákona.7)".

 

K čl. II vládního návrhu zákona

 

18. V § 8a zákona odst. 3 písm. b) zní:

"b) mohou vyrábět, opravovat, montovat, provádět revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnit nádoby plyny, jen pokud jsou odborně způsobilé a mají oprávnění /§ 8 odst. 6 písm. b)/,".

 

19. V § 8a zákona odst. 3 písm. c) se za slovo "opravy" doplní slovo ", montáže".

 

20. V § 8a zákona odst. 5 písm. e) se slova "opravy, včetně montáže" nahrazují slovy "opravy, montáž".

 

21. V § 8a zákona odst. 6 zní:

"(6) Orgány státní báňské správy

a) prověřují odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k montáži opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení a vydávají jim oprávnění,

 

b) prověřují odbornou způsobilost fyzických osob ke zkouškám, revizím, opravám, montážím nebo k obsluze vyhrazených technických zařízení a vydávají jim o tom osvědčení,

 

c) rozhodují o odnětí oprávnění organizacím a podnikajícím fyzickým osobám k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,

 

d) rozhodují o odnětí osvědčení fyzických osob ke zkouškám, revizím, montážím, opravám nebo obsluze vyhrazených technických zařízení v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení.".

 

22. V § 8a zákona odst. 8 písm. b) zní :

"b) stanoví bližší podmínky kladené na vyhrazená technická zařízení, pokud jde o úroveň jejich bezpečnosti, umístění, montáž, opravy, provoz, prohlídky, revize, zkoušky a průvodní a provozní dokumentaci,".

 

23. V § 8a zákona odst. 9 zní:

"(9) Oprávnění Českého báňského úřadu stanovit ve vyhláškách podle odst. 8 bližší podmínky kladené na bezpečnost vyhrazených technických zařízení podle odstavce 1 do jejich uvedení na trh lze použít, jen pokud pro ně není vydáno nařízení vlády k provedení zvláštního zákona.26)".

 

24. V § 41 zákona odst. 1 se doplňuje písm. i) ve znění:

"i) poskytují bezplatně poradenství organizacím a pracovníkům, jak vyhovět předpisům k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,".

 

K čl. III vládního návrhu zákona

 

25. K bodu 2

V příloze č. 2 skupině 202 text ve sloupci označeném 1 zní:

"Montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny a výroba vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení.".

 

K čl. IV vládního návrhu zákona

 

26. V bodech 3 a 4 se text "Výroba, montáž, opravy, údržba a revize vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny" nahrazuje textem "Montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny a výroba vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení.".

 

27. Bod 8 se vypouští.

 

K čl. V vládního návrhu zákona

 

28. Článek V vládního návrhu zákona zní:

"Zrušují se

a) ustanovení § 133 odst. 8 věta třetí zákoníku práce č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů,

 

b) vyhláška ČÚBP a ČBÚ č. 59/1983 Sb., kterou se stanoví některé povinnosti organizací k zajištění bezpečnosti práce u dovážených technických zařízení,

 

c) vyhláška ČÚBP č. 143/1979 Sb., o výběru prototypů strojů a zařízení pro posuzování z hlediska požadavků bezpečnosti práce a technických zařízení.".

 

 

B. Pozměňovací návrhy z usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 140 ze dne 5. května 1998 (tisk 338/1)

 

1. V čl. I vložit nový bod 3, který zní:

"3. § 6a odst. 1 písm. b) zní:

b) provádějí prohlídky, řídí a vyhodnocují zkoušky, kterými osvědčují, zda vyhrazená technická zařízení a materiály použité k jejich zhotovení splňují požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti technických zařízení, ve stanovených případech při prohlídkách a zkouškách vyhodnocují a potvrzují úspěšné výsledky zkoušek vyhrazených technických zařízení,";

 

Ostatní body se přečíslují.;

 

- v čl. I

 

Dosavadní bod 3 označit jako bod 4 a nahradit novým zněním:

"4. § 6a odst. 1 písm. c) zní:

c) prověřují odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení, a v jaderné energetice zařízení zabezpečující ovládání a ochranu vyhrazených tlakových zařízení a činnosti havarijních systémů a systémů dochlazování reaktorů, a vydávají jim oprávnění,"";

 

- v čl. VI

Čl. VI nahradit novým zněním:

 

"Čl. VI

 

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1999.".

 

 

C. Pozměňovací návrhy podané poslancem Karlem Nejezchlebem při druhém čtení dne 13. května 1998

 

1. § 4 písm. d) zní:

"d) rozhodují o odnětí oprávnění organizacím a podnikajícím fyzickým osobám k výrobě, montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení a k plnění nádob plyny v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,".

 

2. § 6c odst. 1 písm. b) zní:

"b) mohou montovat, opravovat, provádět revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnit nádoby plyny, vyrábět vyhrazená tlaková a zdvihací zařízení a v jaderné energetice zařízení zabezpečující ovládání a ochranu vyhrazených tlakových zařízení a činnosti havarijních systémů a systémů dochlazování reaktorů jen pokud jsou odborně způsobilé a mají oprávnění /§ 6 odst. 1 písm. c/,".

 

3. K usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví - § 6a odst. 1 písm. b) zní:

"b) provádějí prohlídky, řídí a vyhodnocují zkoušky, kterými osvědčují, zda vyhrazená technická zařízení a materiály, použité k jejich zhotovení, splňují požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti technických zařízení; ve stanovených případech potvrzují úspěšné výsledky zkoušek,".

 

 

D. Pozměňovací návrhy podané poslancem Tomášem Teplíkem při druhém čtení dne 13. května 1998

 

1. § 6c odst. 3 písm. e) zní:

"e) osvědčení podle § 6a odst. 1 písm. d), provádí-li revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení, opravy včetně montáže vyhrazených plynových zařízení 1. třídy.".

2. § 6c odst. 4 vypustit.

 

3. Pokud nebude návrh pod bodem 2 přijat, pak v § 6c odst. 4 číslovku 5 nahradit číslovkou 10.

 

 

E. Pozměňovací návrhy podané poslancem Václavem Exnerem při druhém čtení dne 13. května 1998

 

 

1. K bodu 12 usnesení hospodářského výboru - § 6a odst. 3 zákona č. 174/1968 Sb.zní:

"(3) Organizace státního odborného dozoru provádějí činnosti podle odst. 1 za úhrady stanovené vyhláškou vydanou Ministerstvem práce a sociálních věcí po dohodě s Ministerstvem financí.".

 

2. K bodu 18 usnesení hospodářského výboru - § 8a odst. 3 zákona č. 61/1988 Sb.

text v závorce zní: "/odst. 6 písm. a)/,".

 

3. K bodu 21 usnesení hospodářského výboru - v § 8a odst. 6 písm. a) vypustit slova "a podnikajících fyzických osob"; v § 8a odst. 6 písm. c) vypustit slova "a podnikajícím fyzickým osobám".

 

4. K bodu 23 usnesení hospodářského výboru - § 8a odst. 9 nahradit slova "odstavce 1" slovy "odstavců 1 a 2".

 

5. K bodu 27 (správně má být 28) usnesení hospodářského výboru - článek V zní:

 

"Čl. V

 

Zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 88/1968 Sb., zákona č. 153/1969 Sb., zákona č. 100/1970 Sb., zákona č. 146/1971 Sb., zákona č. 20/1975 Sb., zákona č. 72/1982 Sb., zákona č. 111/1984 Sb., zákona č. 22/1985 Sb., zákona č. 52/1987 Sb., zákona č. 98/1987 Sb., zákona č. 188/1988 Sb., zákona č. 3/1991 Sb., zákona č. 297/1991 Sb., zákona č. 231/1992 Sb., zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 590/1992 Sb., zákona č. 37/1993 Sb., zákona č. 74/1994 Sb., zákona č. 118/1995 Sb., zákona č. 220/1995 Sb., zákona č. 287/1995 Sb. a zákona č. 138/1996 Sb., se mění takto:

 

V § 133 odst. 8 se věta třetí zrušuje.".

 

Za článek V vložit nový článek VI, který zní:

 

"Čl. VI

 

Zrušuje se:

1. Vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 59/1983 Sb., kterou se stanoví některé povinnosti organizací k zajištění bezpečnosti práce u dovážených technických zařízení.

 

2. Vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce č. 143/1979 Sb., o výrobě prototypů strojů a zařízení pro posuzování z hlediska požadavků bezpečnosti práce a technických zařízení.".

 

Dosavadní čl. VI se označuje jako čl. VII.

 

F. Pozměňovací návrhy podané poslancem Pavlem Bratinkou při druhém čtení dne 13. května 1998

 

K bodu 5 návrhu zákona -§ 7b odst. 2 zní:

"(2) Pokud se uvádí na trh výrobek podle zvláštního zákona a v souladu s tímto zvláštním zákonem je vydáno nařízení vlády, kterým se stanoví technické požadavky, a tento výrobek je také vyhrazeným technickým zařízením podle ustanovení § 6b odst. 1 tohoto zákona, potom pro konstrukci, výrobu, montáž, opravy, provádění, údržby, prohlídky, revize, zkoušky a technickou a provozní dokumentaci jsou stanoveny podmínky vyhláškami podle § 7b odst. 1 tohoto zákona a podmínky pro uvedení na trh nařízením vlády k provedení zvláštního zákona.".

 

G. Pozměňovací návrhy podané poslancem Zdeňkem Škromachem při druhém čtení dne 13. května 1998

 

Novelizace zákoníku práce (čl. V návrhu zákona)

 

1. V § 19 odst. 1 a 2 znějí:

"(1) Příslušný odborový orgán spolurozhoduje se zaměstnavatelem o stanovení přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb, sociálního nebo obdobného fondu13) a o jeho čerpání.

 

(2) Zaměstnavatel poskytuje bezplatně pro nezbytnou provozní činnost odborové organizaci v přiměřeném rozsahu místnost (místnosti) s přiměřeným vybavením a službami.

 

___________________

13) § 9 zákona č. 11/1990 Sb., o státním podniku, vyhláška Federálního ministerstva financí č. 310/1995 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, § 6 odst. 9 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.".

 

2. V § 60a

a) odst. 1 zní:

"(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 46 odst. 1 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, náleží při skončení pracovního poměru odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.".

 

b) za odstavec 1 se vkládá nový odstavec 2, který zní:

"(2) V kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu lze odstupné podle odstavce 1 zvýšit nad hranici stanovenou v předchozím odstavci, popř. stanovit podmínky, za kterých zvýšené odstupné přísluší.".

 

Dosavadní odstavec 2 se označuje jako odstavec 3 a dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 4.

 

3. a) § 60b se vypouští,

 

b) v případě, že tento návrh nebude schválen (vypustit § 60b) a bude schválena změna uvedená pod bodem 2 (nový text § 60a odst. 1), potom navrhuji, aby § 60b odst. 1 zněl:

"(1) Pokud zaměstnanec po skončení pracovního poměru nastoupí opět do zaměstnání u dosavadního zaměstnavatele před uplynutím doby 3 měsíců, je povinen tomuto zaměstnavateli vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část.".

 

4. a) V § 102 odst. 1 a 2 znějí:

"(1) Základní výměra dovolené činí 4 týdny.

 

(2) Dovolená o výměře 5 týdnů přísluší zaměstnanci, který do konce kalendářního roku dovrší alespoň 15 let pracovního poměru po 18. roce věku.".

 

b) V § 102 odst. 5 zní:

"(5) Dovolená učitelů, včetně ředitelů škol a jejich zástupců,17) učitelů mateřských škol včetně ředitelů těchto škol a jejich zástupců, vychovatelů i mistrů odborné výchovy činí osm týdnů v kalendářním roce.

 

___________________

17) § 2 odst. 1 zákona č. 29/1984 Sb., o soustavě základních a středních škol (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 172/1990 Sb., o vysokých školách.".

 

H. Pozměňovací návrhy podané poslancem Ivanem Langrem při druhém čtení dne 13. května 1998

 

V § 6a zákona za odstavec 4 vložit nový odstavec 5, který zní:

"(5) Organizace státního odborného dozoru mohou vykonávat v rámci své působnosti výkon autorizované osoby pro vyhrazená technická zařízení uvedená v § 3 odst. 1.".

 

 

V Praze dne 14. května 1998

 

Ing. Zdeněk Škromach v. r.

zpravodaj výboru pro sociální politiku

a zdravotnictví

 

RNDr. Václav Exner, CSc. v. r.

zpravodaj hospodářského výboru

 

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP