Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1998

2. volební období

 

141

 

USNESENÍ

hospodářského výboru

z 39. schůze

dne 29. dubna 1998

 

k vládnímu návrhu, kterým se předkládá PSP ČR k vyslovení souhlasu návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce... - tisk 338

 

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu po vyslechnutí výkladu zástupce ministrestva práce a sociálních věcí, zpravodajské zprávy poslance V. Exnera, obecné a podrobné rozpravě:

 

I. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit tisk 338 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů

 

1. v § 3 zákona v odst. 2 se doplňuje písm. c) ve znění:

"c) na technická zařízení stanovená k posuzování shody podle zvláštního zákona před jejich uvedením na trh,2)"

 

2) § 12 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů

 

2. v § 4 zákona písm. b) zní:

"b) vyjadřují se k projektovým dokumentacím staveb vybraných podle zásad stanovených Českým úřadem bezpečnosti práce, zda splňují požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,"

 

3. v § 4 zákona písm. c) zní:

"c) uplatňují při povolování a kolaudaci staveb požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,"

 

4. v § 4 vládního návrhu zákona písm. d) zní:

"d) rozhodují o odnětí oprávnění organizacím a podnikajícím fyzickým osobám k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,"

 

5. v § 4 zákona písm. e)

se za slovo "opravám" doplňuje slovo ", montážím."

 

6. v § 4 vládního návrhu zákona se doplňuje písm. g) ve znění:

"g) poskytují bezplatně poradenství zaměstnavatelům a pracovníkům, jak vyhovět předpisům k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení."

 

7. v § 6a zákona odst. 1 písm. b) zní:

"b) provádějí prohlídky, kterými osvědčují, zda vyhrazená technická zařízení a materiály, použité k jejich zhotovení splňují požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti technických zařízení; ve stanovených případech při prohlídkách potvrzují úspěšné výsledky zkoušek vyhrazených technických zařízení,"

 

8. v § 6a vládního návrhu zákona odst. 1 písm. c) zní:

"c) prověřují odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení a vydávají jim oprávnění,"

 

9. v § 6a zákona odst. 1 písm. d)

se za slovo "opravám" doplňuje slovo ",montážím"

 

10. v § 6a zákona odst. 1 se vypouští písm. e)

 

11. v § 6a zákona odst. 2 zní:

"(2) Pověření pracovníci organizace státního odborného dozoru jsou oprávněni vstupovat do prostorů organizací a provozních prostor podnikajících fyzických osob za účelem provedení dozoru a k jeho provedení vyžadovat potřebné doklady, informace a vytvoření podmínek."

 

12. v § 6a zákona odst. 3 zní:

"(3) Organizace státního odborného dozoru provádějí činnosti podle odst. 1 za poplatky stanovené obecně závazným právním předpisem vydaným Ministerstvem práce a sociálních věcí po dohodě s Ministerstvem financí."

 

a poznámka 4) pod čarou se ruší

 

13. v § 6c vládního návrhu zákona odst. 1 písm. b) zní:

"b) mohou vyrábět, opravovat, montovat, provádět revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnit nádoby plyny, jen pokud jsou odborně způsobilé a mají oprávnění (§ 6a odst. 1 písm. c)),"

 

14. v § 6c vládního návrhu zákona odst. 1 se v písm. c)

se za slovo "opravy" doplňuje slovo ", montáž"

 

15. v § 6c vládního návrhu zákona odst. 3 písm. e)

se slova "opravy, včetně montáže" nahradí slovy "opravy,montáž"

 

16. v § 7b vládního návrhu zákona odst. 1 písm. b) zní:

"b) stanoví bližší podmínky kladené na vyhrazená technická zařízení, pokud jde o úroveň jejich bezpečnosti, umístění, montáž, opravy, provoz, prohlídky, revize, zkoušky a průvodní a provozní dokumentaci,"

 

17. v § 7b vládního návrhu zákona odst. 2 zní:

"(2) Oprávnění Ministerstva práce a sociálních věcí stanovit ve vyhláškách podle odst. 1 bližší podmínky kladené na bezpečnost vyhrazených technických zařízení podle § 6b do jejich uvedení na trh lze použít, jen pokud pro ně není vydáno nařízení vlády k provedení zvláštního zákona7)".

 

K čl. II vládního návrhu zákona

 

18. v § 8a zákona odst. 3 písm. b) zní:

"b) mohou vyrábět, opravovat, montovat, provádět revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnit nádoby na plyny, jen pokud jsou odborně způsobilé a mají oprávnění (§ 8 odst. 6 písm. b)) ".

 

19. v § 8a zákona odst. 3 písm. c)

se za slovo "opravy" doplní slovo ", montáže".

 

20. v § 8a zákona odst. 5 písm. e)

se slova "opravy, včetně montáže" nahrazují slovy "opravy, montáž".

 

21. v § 8a zákona odst. 6 zní:

"(6) Orgány státní báňské správy

 

a) prověřují odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení a vydávají jim oprávnění,

 

b) prověřují odbornou způsobilost fyzických osob ke zkouškám, revizím, opravám, montážím nebo k obsluze vyhrazených technických zařízení a vydávají jim o tom osvědčení,

 

c) rozhodují o odnětí oprávnění organizacím a podnikajícím fyzickým osobám k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení a k plnění nádob plyny a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,

 

d) rozhodují o odnětí osvědčení fyzických osob ke zkouškám, revizím, montážím, opravám nebo obsluze vyhrazených technických zařízení v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení.".

 

22. v § 8a zákona odst. 8 písm. b) zní :

"b) stanoví bližší podmínky kladené na vyhrazená technická zařízení, pokud jde o úroveň jejich bezpečnosti, umístění, montáž, opravy, provoz, prohlídky, revize, zkoušky a průvodní a provozní dokumentaci,"

 

23. v § 8a zákona odst. 9 zní:

"(9) Oprávnění Českého báňského úřadu stanovit ve vyhláškách podle odst. 8 bližší podmínky kladené na bezpečnost vyhrazených technických zařízení podle odst. 1 do jejich uvedení na trh lze použít, jen pokud pro ně není vydáno nařízení vlády k provedení zvláštního zákona 26)."

 

24.v § 41 zákona odst. 1 se doplňuje písm. i) ve znění:

"i) poskytují bezplatně poradenství organizacím a pracovníkům, jak vyhovět předpisům k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení,".

 

K čl. III vládního návrhu zákona

 

25. k bodu 2

v příloze č. 2 skupině 202 text ve sloupci označeném 1 zní:

"Montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny a výroba vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení."

 

K čl. IV vládního návrhu zákona

 

26. v bodech 3 a 4

se text "Výroba, montáž, opravy, údržba a revize vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny" nahrazuje textem "Montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny a výroba vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení."

 

27. bod 8 se vypouští.

 

K čl. V vládního návrhu zákona

 

        1. článek V vládního návrhu zákona zní:

"zrušují se

a) ustanovení § 133 odst. 8 věta třetí zákoníku práce č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů",

 

"b) vyhláška ČÚBP a ČBÚ č. 59/1983 Sb., kterou se stanoví některé požadavky organizací k zajištění bezpečnosti práce u dovážených technických zařízení",

 

"c) vyhláška ČÚBP 143/1979 Sb., o výběru prototypů strojů a zařízení pro posuzování z hlediska požadavků bezpečnosti práce a technických zařízení.".

 

II. Zmocňuje předsedu výboru předložit toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

Ing. Zdeněk Švrček

Ing. Václav Exner

ověřovatel

zpravodaj

 

Ing. Josef Holub

předseda výboru

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP