Zvláštní část

Čl. I

K bodu l

V § 3 odst. l se zavádí pro právnické osoby legislativní zkratka "organizace".

K bodu 2 a 3

V § 6a odst. 1 písm. c) se stanoví kompetence organizací státního odborného dozoru prověřovat odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k plnění nádob plyny. Tuto činnost prováděly organizace státního odborného dozoru dosud na základě podzákonných norem, společné vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 21/1979 Sb., ve znění vyhl. č. 554/1990 Sb. Zároveň se rozšiřuje pravomoc inspektorátů bezpečnosti práce k rozhodování o odejmutí oprávnění organizacím a podnikajícím fyzickým osobám k plnění nádob plyny v případě zjištěného porušení předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení.

K bodu 4

V § 6b se charakterizují vyhrazená technická zařízení a stanoví se jejich základní výčet. Navrhovaná úprava vychází z praxe členských zemí EU, kdy zařízením se zvýšenou mírou ohrožení zdraví, bezpečnosti osob a majetku je věnována zvýšená pozornost při uvádění do provozu a provozování. Pro takováto zařízení platí v jednotlivých členských státech zvláštní předpisy, které vytvářejí systémový rámec zajištění jejich bezpečnosti.

V §6 c se stanoví povinnosti pro organizace a podnikající fyzické osoby při uvádění vyhrazených technických zařízení do provozu a jejich provozování (prohlídky, revize a zkoušky) a stanoví se požadavek odborné způsobilosti k činnostem v souvislosti s vyhrazenými technickými zařízeními a to jak organizací, tak fyzických osob, včetně podnikajících.

K bodu 5

V § 7b se Ministerstvo práce a sociálních věcí opravňuje stanovit vyhláškou, která technická zařízení se považují za vyhrazená s určením jejich zařazení do tříd, popřípadě skupin, stanovit vyhláškou bližší podmínky kladené na bezpečnost vyhrazených technických zařízení a vyhláškou blíže vymezit odbornou způsobilost organizací a fyzických osob včetně podnikajících. Zároveň se vypouštějí ta zmocňovací ustanovení MPSV, která se netýkají vyhrazených technických zařízení a jsou obsažena též v zákoníku práce. Posledně jmenovaná zmocňovací ustanovení zůstanou nadále zachována jen v zákoníku práce.

Nově stanovené oprávnění Ministerstva práce a sociálních věcí stanovit ve vyhláškách bližší podmínky kladené na bezpečnost vyhrazených technických zařízení při jejich uvádění na trh lze použít jen tehdy, není-li vydáno k provedení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, nařízení vlády. Cílem navrhované úpravy je zabránit dvojí popř. rozporné úpravě požadavků na věci uváděné na trh, které jsou výrobkem a vyhrazeným technickým zařízením zároveň.

Čl. II

K bodu 1

Vypuštění odstavce 4 z § 8 se navrhuje v souvislosti s duplicitou, ke které by došlo přijetím navržené změny zákona. V souvislosti s nově navrhovaným ustanovením § 8a odst. 8, kterým je Český báňský úřad zmocněn upravit vyhláškou vyhrazená technická zařízení, stanovit bližší podmínky jejich bezpečnosti a právní předpoklady na odbornou způsobilost organizací a fyzických osob, se ruší dosavadní zmocnění uvedené v § 8 odst. 5 písm. b).

K bodu 2

Důvody této navrhované právní úpravy jsou shodné s odůvodněním k návrhu čl. I bod.2. Odlišná je úprava pouze v tom, že v působnosti státní báňské správy nejsou vyhrazená technická zařízení v jaderné energetice. Nově se stanoví oprávnění orgánů státní báňské správy prověřovat odbornou způsobilost organizací a fyzických osob a vydávat jim oprávnění a osvědčení. Toto oprávnění je doposud upraveno vyhláškami.

Čl. III

K bodu 1 až 3

Navrhovaná novela zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce a zákona České národní rady č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a státní báňské správě se zásadně promítá do stávajících živností vázaných skupin 202 a 205. V souladu s jednotnou regulací, kterou novela shora uvedených zákonů navrhuje, se sjednocují živnosti týkající se vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny do jediné vázané živnosti, u níž bude rozsah živnostenského oprávnění specifikován oprávněním organizace státního odborného dozoru nebo orgánu státní báňské správy. Současně se zjednodušují podmínky pro další činnosti z oblasti výroby, instalace a oprav elektrických strojů a přístrojů a elektronických zařízení, které se převádějí ze živností vázaných do živností řemeslných. Projektování elektrických zařízení (pokud není součástí projektové činnosti ve výstavbě - ohlašovací živnost vázaná, skupina 213, obor projektová činnost ve výstavbě) přechází do živností volných. Původních sedm vázaných živností navrhovaný zákon redukuje na jednu živnost vázanou.

Čl. IV

K bodu 1 a 2

Navrhuje se tříleté přechodné období, ve kterém organizace a podnikající fyzické osoby, které mají oprávnění od orgánů či organizací státního odborného dozoru nebo orgánů státní báňské správy z doby před 1. lednem 1993, mohou vykonávat činnosti v souvislosti s vyhrazenými technickými zařízeními na základě původně získaných oprávnění. Platnost oprávnění vydaných po 31. prosinci 1992 se navrhuje časově neomezovat.

Přechodné tříleté období se navrhuje též pro platnost osvědčení vydaných orgány a organizacemi státního odborného dozoru nebo orgány státní báňské správy fyzickým osobám před nabytím účinnosti zákona.

K bodům 3 až 8

Navrhuje se zachovat platnost živnostenských oprávnění, dosud vydaných k provozování živností týkajících se vyhrazených technických zařízení s tím, že do 18 měsíců živnostenské úřady vydají nové živnostenské listy podle nové právní úpravy.

U živností, které původně byly živnostmi ohlašovacími volnými, a novelou se navrhuje nově je zařadit do živností vázaných (výroba vyhrazených plynových zařízení a výroba vyhrazených elektrických zařízení), se stanoví přechodné období 6 měsíců,ve kterém zůstávají v platnosti jejich dosavadní živnostenská oprávnění. Ve stanovené lhůtě si podnikatelé mohou zajistit nová oprávnění od organizací státního odborného dozoru nebo orgánů státní báňské správy prokazující jejich odbornou způsobilost a doložit je živnostenským úřadům tak, aby jim mohly být vydány živnostenské listy podle nové právní úpravy.

Čl. V

Návrh na vypuštění zmocnění Ministerstva práce a sociálních věcí určovat vyhláškou, která technická zařízení se považují za vyhrazená, je jen legislativně technickou úpravou odstraňující duplicitu v právním řádu.

Čl. VI

Navrhuje se stanovení minimální tříměsíční legisvakanční lhůty, aby organizace a fyzické osoby, včetně podnikajících, měly dostatečný časový prostor na získání oprávnění či osvědčení o odborné způsobilosti v těch případech, kde je tento požadavek navrhovanou zákonnou úpravou stanoven nově.

V Praze dne 1. října 1997

Předseda vlády

Klaus v. r.

Ministr práce a sociálních věcí

Volák v. r.

ZÁKONÍK PRÁCE č. 65/1965 Sb.,

ze dne 16. června 1965

ve znění zákona č. 88/1968 Sb., zákona č. 153/1969 Sb., zákona č. 100/1970 Sb., zákona č. 20/1975 Sb., zákona č. 72/1982 Sb., zákona č. 111/1984 Sb., zákona č. 22/1985 Sb., zákona č. 52/1987 Sb., zákona č. 98/1987 Sb., zákona č. 188/1988 Sb., zákona č. 3/1991 Sb., zákona č. 297/1991 Sb., zákona č. 231/1992 Sb., zákona č. 264/1992 Sb., zákona České národní rady č. 590/1992 Sb., zákona České národní rady č. 37/1993 Sb., zákona č. 74/1994 Sb., zákona č. 118/1995 Sb., zákona č. 138/1996 Sb. a zákona č. 287/1997 Sb.

s vyznačením navrhované změny

Výňatek

HLAVA PÁTÁ

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

§ 132

(1) Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci a stálé zlepšování pracovního prostředí je rovnocennou a neoddělitelnou součástí plnění výrobních a pracovních úkolů.

(2) Znalost předpisů k zajištění bezpečnosti práce, bezpečnosti technických zařízení a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů.

§ 133

Povinnosti zaměstnavatele

(1) Zaměstnavatelé jsou v rozsahu své působnosti povinni vytvářet podmínky pro bezpečnou a zdraví neohrožující práci v souladu s předpisy o bezpečnosti práce, bezpečnosti technických zařízení a o ochraně zdraví při práci. Zejména jsou povinni:

a) vyhledávat, posuzovat a hodnotit rizika možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců, informovat o nich zaměstnance a činit opatření k jejich ochraně,

b) uvádět do provozu a provozovat stroje, zařízení a provozní prostory a zavádět technologické postupy odpovídající požadavkům bezpečnosti a ochrany zdraví při práci,

c) zřizovat, udržovat a zlepšovat potřebná ochranná zařízení,

d) přijímat opatření pro případy poskytování první pomoci, zdolávání havárií a požárů, evakuace zaměstnanců a jiného vážného nebezpečí,

e) nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, jejichž výkon by neodpovídal jeho schopnostem nebo zdravotní způsobilosti,

f) seznamovat zaměstnance s právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti práce, bezpečnosti technických zařízení a ochrany zdraví při práci, které doplňují jejich kvalifikační předpoklady pro výkon práce, pravidelně ověřovat znalosti těchto předpisů a vyžadovat a kontrolovat jejich dodržování,

g) pravidelně kontrolovat úroveň péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci, stav technické prevence, dodržování zásad bezpečnosti práce a odstraňovat zjištěné závady, jakož i příčiny poruch a havárií technických zařízení,

h) bezodkladně zjišťovat a odstraňovat příčiny pracovních úrazů a nemocí z povolání, vést jejich evidenci a oznamovat je příslušným orgánům a provádět opatření potřebná k nápravě,

ch) neposuzovat jako nesplnění povinnosti, jestliže zaměstnanec nevykonal práci, o níž měl důvodně za to, že bezprostředně a vážně ohrožuje jeho život a zdraví, případně život a zdraví jiných fyzických osob,

i) nepoužívat takový způsob odměňování prací, při kterém jsou zaměstnanci vystaveni zvýšenému nebezpečí úrazu a jehož použití by vedlo při zvyšování pracovních výsledků k ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců,

j) nahrazovat fyzicky namáhavé práce a práce ve ztížených pracovních podmínkách novými technologickými a pracovními postupy a použitím mechanizace, automatizace, hermetizace apod.,

k) uplatňovat požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci také při sjednávání dovozu strojů, zařízení, nástrojů, technologií a materiálů,

l) organizovat nejméně jednou v roce prověrky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na všech pracovištích a zařízeních zaměstnavatele v dohodě s příslušným odborovým orgánem, zjištěné nedostatky odstraňovat a potřebná opatření investičního charakteru plánovat a zahrnovat do kolektivních smluv,

m) k zajištění bezpečnosti a bezporuchovosti provozu provádět pravidelné kontroly a revize stavu technických zařízení a plnit další úkoly stanovené právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti práce, bezpečnosti technických zařízení a ochrany zdraví při práci jako nedílnou součást preventivní údržby; plnění těchto úkolů zaměstnavatel zajišťuje v případech stanovených zvláštními předpisy nebo podle potřeby kvalifikovanými osobami,

n) zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci při vývoji a výzkumu a zajišťovat, aby projekty a projektová dokumentace splňovaly požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v souladu s novými poznatky vědy a techniky,

o) pro zaměstnance se změněnou pracovní schopností zajišťovat na svůj náklad technickými a organizačními opatřeními zejména potřebnou úpravu pracovních podmínek, úpravu pracovišť, zřízení chráněných dílen, zaškolení nebo zaučení těchto zaměstnanců a zvyšování jejich kvalifikace při výkonu jejich pravidelného zaměstnání.

(2) Zaměstnavatelé jsou povinni poskytovat zaměstnancům, u nichž to vyžaduje ochrana jejich života a zdraví nebo ochrana života a zdraví fyzických osob, podle pracovněprávních předpisů k bezplatnému používání potřebné osobní ochranné pracovní prostředky a mycí, čistící a dezinfekční prostředky, popřípadě též ochranné nápoje a specifické účinné doplňky stravy; zaměstnancům v prostředí, v němž oděv nebo obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení nebo znečištění, poskytuje zaměstnavatel jako osobní ochranné pracovní prostředky též pracovní oděv nebo obuv. Zaměstnavatel je povinen udržovat osobní ochranné pracovní prostředky v použivatelném stavu, kontrolovat jejich používání a zabezpečovat řádné hospodaření s nimi. Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků nesmí zaměstnavatel nahrazovat finančním plněním.

(3) Zaměstnavatelé jsou povinni dbát, aby zdraví zaměstnanců nebylo ohrožováno kouřením na pracovištích. Za tím účelem jsou povinni zabezpečovat dodržování zákazu kouření na pracovištích stanoveného zvláštními předpisy a stanovit zákaz kouření na pracovištích, kde pracují také nekuřáci.

(4) Za plnění úkolů zaměstnavatele v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při práci odpovídají vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí. Tyto úkoly jsou rovnocennou a neoddělitelnou součástí jejich pracovních povinností.

(5) Povinnost zaměstnavatele všestranně pečovat o bezpečnost a ochranu zdraví při práci se vztahuje na všechny osoby, které se s jeho vědomím zdržují na jeho pracovištích.

(6) Plní-li na jednom pracovišti úkoly zaměstnanci více zaměstnavatelů, jsou tito zaměstnavatelé povinni zajišťovat koordinovaný postup pro zabezpečení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

(7) Veškeré náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci hradí zaměstnavatel.

(8) Ministerstvo práce a sociálních věcí může stanovit vyhláškou bližší podmínky týkající se bezpečnosti práce, bezpečnosti technických zařízení, evidence a registrace pracovních úrazů, hlášení provozních nehod (havárií) a poruch technických zařízení. Působnost orgánů stanovených zvláštními předpisy tím není dotčena [Např. zákon ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů.]. Ministerstvo práce a sociálních věcí určuje vyhláškou, která technická zařízení se považují za vyhrazená. Ministerstvo práce a sociálních věcí v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví vyhláškou rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a specifických účinných doplňků stravy.

ZÁKON č. 455/1991 Sb.,

ze dne 2. října 1991

o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)

ve znění zákona č. 231/1992 Sb., zákona České národní rady č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992 Sb., zákona č. 273/1993 Sb., zákona č. 303/1993 Sb., zákona č. 38/1994 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 136/1994 Sb., zákona č. 200/1994 Sb., zákona č. 237/1995 Sb., zákona č. 286/1995 Sb., zákona č. 94/1996 Sb., zákona č. 95/1996 Sb., zákona č. 147/1996 Sb., zákona č. 19/1997 Sb., zákona č. 49/1997 Sb., zákona č. 61/1997 Sb., zákona č. 79/1997 Sb. a zákona č. 217/1997 Sb.

a s vyznačením navrhovaných změn

Výňatek

Příloha č. 1

ŘEMESLNÉ ŽIVNOSTI

SKUPINA 101: Kovy a kovové výrobky

Kovářství

Zámečnictví

Nástrojářství

Kovoobráběčství

Galvanizérství

Smaltérství

Slévárenství

SKUPINA 103: Motorové a ostatní dopravní prostředky

Opravy motorových vozidel

Opravy karoserií

Opravy ostatních dopravních prostředků

SKUPINA 104: Zdravotnické výrobky a výrobky jemné mechaniky

Hodinářství

SKUPINA 105: Elektrické stroje a přístroje

Výroba, instalace a opravy elektrických strojů a přístrojů

Výroba, instalace a opravy elektronických zařízení

SKUPINA 106: Zpracování kameniva a zemin, keramika

Broušení a leptání skla

Zpracování kamene

SKUPINA 107: Chemická výroba

Výroba kosmetických přípravků

SKUPINA 108: Potraviny a nápoje

Řeznictví a uzenářství

Mlynářství

Pivovarnictví a sladovnictví

Mlékárenství

SKUPINA 109: Textilie a oděvy

Barvení a chemická úprava textilií

SKUPINA 110: Kůže, kožené výrobky, pryžové výrobky a výrobky z plastických hmot

Zpracování kůží

Zpracování kožešin

Zpracování gumárenských směsí

SKUPINA 111: Dřevařská výroba, výroba nábytku, hudebních nástrojů a ostatních výrobků

Truhlářství

Zlatnictví a stříbrnictví, klenotnictví a kovotepectví

SKUPINA 112: Papírenská a polygrafická výroba

Polygrafická výroba

SKUPINA 113: Stavebnictví

Zednictví

Tesařství

Obkladačství

Pokrývačství

Klempířství

Štukatérství

Podlahářství

Vodoinstalatérství

Izolatérství

Kominictví

Topenářství

SKUPINA 114: Ostatní

Čistění textilu

Holičství, kadeřnictví

Hostinská činnost

Kosmetické služby

Pedikura, manikura

Prodej drogistického zboží

Příloha č.2

VÁZANÉ ŽIVNOSTI

OborPrůkaz způsobilosti Poznámka


SKUPINA 201: Kovy a kovové výrobky

123

Výroba slitin drahých kovů pro klenotnické a dentální účely

Osvědčení o splnění dalších podmínek podle § 48 zákona č. 539/1992 Sb., o puncovnictví a zkoušení drahých kovů


SKUPINA 202: Výroba strojů a přístrojů všeobecná a pro určitá hospodářská odvětví

123

Výroba, montáž, opravy, rekonstrukce, revize a periodické zkoušky vyhrazených tlakových zařízení x/

Oprávnění

(§4 vyhl. č. 18/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení, stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění vyhl. č. 551/1990 Sb.)

specifikující rozsah


x/ § 6a odst. 1 písm.c) zák. č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. c. 159/1992 Sb. a zák. č. 47/1994 Sb., § 2 vyhl. č. 18/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví některé podmníky k zajištění jejich bezpečnosti
Výroba, montáž, generální opravy, rekonstrukce, revize a revizní zkoušky provozní způsobilosti vyhrazených zdvihacích zařízení x/ Oprávnění

(§3 vyhl. č. 19/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená zdvihací zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění vyhl. č. 552/1990 Sb.)

specifikující rozsah

x/ § 6a odst. 1 písm. c) zák. č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. c. 159/1992 Sb. a zák. č. 47/1994 Sb., § 2 vyhl. č. 19/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená zdvihací zařízení a stanoví některé podmníky k zajištění jejich bezpečnosti
Montáž, opravy a revize vyhrazených plynových zařízení x), plnění tlakových nádob plyny Oprávnění

(§3 vyhl. č. 21/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění vyhl. č 554/1990 Sb.)

specifikující rozsah

x/ § 6a odst. 1 písm. c) zák. č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. c. 159/1992 Sb. a zák. č. 47/1994 Sb., § 2 vyhl. č. 21/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmníky k zajištění jejich bezpečnosti
Výroba, montáž, opravy, údržba a revize vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny Oprávnění

(§ 6c odst. 1 písm. b) zák. č. 174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů, nebo § 8a odst. 6 písm. a) zák. ČNR č. 61/1988 Sb., ve znění pozdějších předpisů)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP