Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1997

II. volební období

330

Vládní návrh

zákon

ze dne ..........................1997

kterým se mění zákon České národní rady č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, ve znění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon České národní rady č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, ve znění zákona č. 121/1993 Sb., a zákona č. 223/1994 Sb., se mění takto:

§ 20 se vypouští.

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

I. Obecná část

Novelizací zákona České národní rady č. 121/1993 Sb., byla provedena změna § 5 zákona č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, kterou se povinné členství podnikatelů v komorách změnilo na nepovinné. Při této novelizaci byl bez úpravy ponechán § 20 "Dohled" zákona České národní rady č. 301/1992 Sb., podle kterého předkládá představenstvo komory vládě České republiky do 15 dnů od schválení sněmem statut, jednací, volební a příspěvkový řád komory a vláda rozhodne do 30 dnů od předložení dokumentů o jejich potvrzení.

Předkládání a potvrzování vnitřních předpisů komor vládou není při nepovinném členství a současné působnosti a pravomoci komor opodstatněné, a proto se navrhovanou novelou § 20 uvedeného zákona vypouští.

Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem a právním řádem České republiky a neodporuje úmluvám, jimiž je Česká republika vázána.

Právo Evropské unie zákony upravující oblast hospodářských komor a agrárních komor neobsahuje. Členské státy plně respektují historicky podmíněné rozdílné přístupy, které jsou uznávány i Asociací evropských obchodních a průmyslo-vých komor "Eurochambers". V některých zemích Evropské unie jsou komory tradičně subjekty veřejného práva a jsou zřizovány zákonem, při obligatorním členství podnikatelských subjektů (např. SRN). Naproti tomu celá anglosaská a skandinávská oblast, Belgie aj. nemá pro komory zákonnou úpravu a jejich činnost se odvíjí od statusu soukromého práva a členství v komorách je v těchto zemích fakultativní.

Navrhovaná úprava zákona nebude mít dopad na státní rozpočet.

II. Zvláštní část

K § 20

Po zrušení povinného členství v komorách pozbývá stávající § 20 zákona České národní rady č. 301/1992 Sb., opodstatnění. Partnerství mezi vládou a komorami by mělo být vyjádřeno výlučně formou politické deklarace a nikoli formou zákona.

V Praze dne 15. října 1997

předseda vlády v. r.

místopředseda vlády a ministr zemědělství v. r.

ministr průmyslu a obchodu v. r.

Platné znění části zákona ČNR č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR ve znění zákona č. 121/1993 Sb., a č. 223/1994 Sb.

§ 20

Dohled

(1) Představenstvo komory předkládá vládě České republiky (dále jen "vláda") do 15 dnů od schválení sněmem statut, jednací, volební a příspěvkový řád komor.

(2) Vláda rozhodne do 30 dnů od předložení statutu, jednacího, volebního a příspěvkového řádu komory o jejich potvrzení; nepotvrdí je, jsou-li v rozporu s obecně závaznými právními předpisy nebo byly-li přijaty v rozporu s tímto zákonem. Pokud komora nezjedná nápravu do 45 dnů od rozhodnutí vlády, předloží vláda věc k rozhodnutí České národní radě.

____________________________

Tento text se vypouští bez náhrady

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP