Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1998

2. volební období

329/5

Oponentní zpráva menšiny výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu k vládnímu návrhu zákona o vysokých školách a o změně a doplnění zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (zákon o vysokých školách)

Oponentní zpráva k tisku 189 a 329 ve znění přijatém výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

menšiny výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

Menšina výboru pro vědu, vzdělání, kulturu a tělovýchovu nesouhlasí se závěry výboru ze dne 11. 3. 1997 k ustanovení § 58 návrhu přijatém výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu menšina výboru, navrhuje jeho vypuštění a nahrazení tímto zněním:

§ 58

(1) Veřejná vysoká škola může stanovit poplatek za úkony spojené s přijímacím řízením, které činí nejvýše 20% základu.

(2) Veřejná vysoká škola stanoví školné pro studenta v bakalářském a magisterském studijním programu.

(3) Základem pro stanovení školného je 5% z průměrné částky připadající na jednoho studenta z celkových neinvestičních výdajů poskytnutých ministerstvem ze státního rozpočtu veřejným vysokým školám v kalendářním roce. Základ vyhlásí ministerstvo počátkem kalendářního roku; základ platí pro akademický rok započatý v tomto kalendářním roce. Pro výpočet základu slouží údaje za uplynulý kalendářní rok.

(4) Školné za jeden akademický rok činí nejvýše trojnásobek základu.

(5) Studuje-li student déle než je standardní doba studia v bakalářském, nebo magisterském studijním programu, o jeden rok stanoví mu veřejná vysoká škola za studium, která činí za každý další započatý měsíc studia nejméně jednu čtvrtinu základu.

(6) Studuje-li absolvent bakalářského nebo magisterského studijního programu v dalším bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola úhradu za studium, která činí za jeden rok nejvýše základ podle odstavce 5; to neplatí, studuje-li absolvent bakalářského studijního programu v navazujícím magisterském studijním programu, či jde-li o souběh řádných studijních programů, nepřesahující standardní dobu studia programu jednoho. Pokud celková doba dalšího studia překročí standardní dobu studia, stanoví veřejná vysoká škola poplatek za studium podle odstavce 3.

(7) Uskutečňuje-li veřejná vysoká škola studijní program pro cizince v cizím jazyce, nevztahuje se na stanovení výše školného odstavec 4.

(8) Veřejná vysoká škola zveřejní výši poplatků spojených se studiem podle odstavce 1 až 5 pro příští akademický rok před termínem pro podávání přihlášek ke studiu. Výši, způsob a termíny placení úhrad poplatků určí statut veřejné vysoké školy.

(9) Školné s výjimkou odstavce 7 je příjmem stipendijního fondu veřejné vysoké školy.

(10) Rektor může školné podle odstavce 2 až 4 snížit, prominout nebo odložit termín jeho splatnosti, s přihlédnutím ke studijním výsledkům a sociální situaci studenta podle zásad uvedených ve statutu veřejné vysoké školy.

Gjurič Andrej v. r.

Kroupa Daniel v. r.

Marcová Jana v. r.

Pleva Petr v. r.

Prokop Michal v. r.

Přibáň Martin v. r.

Uhde Milan v. r.

Jan Koucký v. r.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP