Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1998

2. volební období

329/2

Oponentní zpráva menšiny výboru pro sociální politiku a zdravotnictví k vládnímu návrhu zákona o vysokých školách a o změně a doplnění zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (zákon o vysokých školách)

Oponentní zpráva k tisku 329

menšiny výboru pro sociální politiku a zdravotnictví

k ustanovení části desáté § 91 (Fakultní nemocnice) vládního návrhu zákona o vysokých školách a o změně a doplnění zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (tisk 329).

Menšina výboru pro sociální politiku a zdravotnictví nesouhlasí se závěry jednání výboru dne 21. 1. 1998, které se týkaly tisku č. 329, § 91 o Fakultních nemocnicích. Navrhuje, aby § 91 této zákonné předlohy měl následující text:

"§ 91

(1) Klinická a praktická výuka v oblasti lékařství a farmacie a v dalších zdravotnických oborech, se uskutečňuje zejména ve fakultních nemocnicích, upravených zvláštním předpisem (17 na př.). V těchto nemocnicích se uskutečňuje též vědecká, výzkumná, a nebo vývojová činnost.

17 Vyhláška MZ ČR č. 394/1991 Sb., o postavení, organizaci a činnosti fakultních nemocnic a dalších nemocnic, vybraných odborných léčebných ústavů a krajských hygienických stanic v řídící působnosti ministerstva zdravotnictví české republiky.

(2) Nemocnice může působit jako fakultní na základě pověření, které uděluje a odebírá Ministerstvo zdravotnictví po dohodě s ministerstvem. Toto pověření vymezuje druh a rozsah klinické a praktické výuky. Řízení k udělení tohoto pověření zahajuje Ministerstvo zdravotnictví z vlastního podnětu, nebo z podnětu nemocnice, vysoké školy, nebo ministerstva. Ministerstvo zdravotnictví odejme pověření, pokud fakultní nemocnice přestane splňovat podmínky věcného, a nebo personálního vybavení. Na udělení pověření se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

(3) Spolupráce ve vzdělávací, klinické a vědecké, výzkumné, a nebo vývojové činnosti mezi fakultní nemocnicí a vysokou školou se stanoví smlouvou. Smlouva též stanoví zastoupení vysoké školy v orgánech nemocnice a zastoupení nemocnice v orgánech vysoké školy, nebo jejích součástí, uskutečňujících příslušné studijní programy.

(4) Část klinické, nebo praktické výuky lze uskutečňovat na základě smlouvy a v souladu se studijním programem i v jiných zdravotnických zařízeních.

(5) Vybraná pracoviště lůžkové péče fakultní nemocnice se označují jako kliniky, ústavy, oddělení, nebo centra. Přednostu, po případě vedoucího kliniky, ústavu, oddělení a nebo centra (dále jen "přednosta") s působností v diagnostické, léčebné, výukové a výzkumné činnosti jmenuje a odvolává ministr zdravotnictví v dohodě s ministrem školství na návrh ředitele fakultní nemocnice a děkana fakulty vysoké školy, a to na základě výběrového řízení, vyhlášeného podle zvláštního předpisu /1/. Přednostové jsou podřízeni při diagnostické a léčebné činnosti řediteli fakultní nemocnice, při výukové a výzkumné činnosti děkanovi fakulty vysoké školy."

/1/ Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 274/1993 Sb. o výběrovém řízení na vedoucí funkce ve zdravotnických organizacích a zařízeních v působnosti Ministerstva zdravotnictví, okresních úřadů a obcí.

Jaroslav ZVĚŘINA, v. r.

Karel NEJEZCHLEB, v. r.

Milena KOLÁŘOVÁ, v. r.

Milan KYNČL, v. r.

Václav KRÁSA, v. r.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP