Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2.volební období

322

Návrh

poslanců Miroslava Sládka a dalších na vydání

zákon

ze dne ..........................1997,

kterým se mění zákon č.236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č.138/1996 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb. se mění a doplňuje takto:

§ 3 odst. 3 zní:

"(3) Platovou základnou je souhrn nejvyššího platového tarifu a 0,2 násobku maximální výše osobního příplatku stanovených zvláštním předpisem1) pro zaměstnance ministerstev."

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 1998.

Důvodová zpráva

Obecná část

Uvedený návrh zákona reaguje na nedobrou ekonomickou situaci státu. Protože životní úroveň řady obyvatel České republiky stagnuje či dokonce klesá, domnívají se navrhovatelé, že by na tuto situaci mělo být reagováno i v případě platů poskytovaných podle zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců. Návrh vychází z toho, že by se o 40% snížila dosavadní platová základna a tedy i z ni vycházející platy a některé finanční náhrady, pokud závisí jejich výše na platové základně.

Návrh zákona není v rozporu s mezinárodními smlouvami podle čl. 10 Ústavy. Návrh zákona předpokládá snížení zatížení státního rozpočtu o 40% výše částky určené na financování platů a náhrad výdajů, které jsou dotčeny tímto zákonem.

Zvláštní část

Ad čl. I

Uvedené ustanovení stanoví snížení platové základny o 40% tak, že doplněním koeficientu 0,2 snižuje o 80% částku maximální výše osobního příplatku podle §7 odst. 2 nařízení vlády ČR č. 253/1992 Sb., o platových poměrech zaměstnanců orgánů státní správy, některých dalších orgánů a obcí, ve znění pozdějších předpisů. Takto určená výše osobního příplatku podle zvláštních předpisů je jednou ze dvou složek souhrnu určující výši platové základny. Tímto způsobem dojde k plošnému snížení platů o 40%, aniž by se zasahovalo do dalších ustanovení zákona a narušila se tak jeho celková konstrukce.

Ad čl. II

Účinnost zákona je dána k 1. 7. 1998 jednak s ohledem na legislativní proces, ale též proto, aby dotčené osoby mohly zvážit zda nadále budou vykonávat svou funkci či s ohledem na změnu platových podmínek zvolí jinou výdělečnou činnost.

236/1995 Sb.

ZÁKON

ze dne 26. září 1995

o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů

státní moci a některých státních orgánů a soudců

Změna: 138/1996 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

ČÁST PRVNÍ

ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Rozsah působnosti

§ 1

Tento zákon upravuje plat a některé další náležitosti spojené s výkonem funkce

a) poslance a senátora Parlamentu (dále jen "poslanec"),

b) člena vlády,

c) prezidenta republiky,

d) soudce Ústavního soudu,

e) člena, víceprezidenta a prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu,

f) ředitele Bezpečnostní informační služby (dále jen "představitel") a

g) soudce okresního, krajského a vrchního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu (dále jen "soudce").

§ 2

Představiteli a soudci, o nichž to stanoví tento zákon, náleží

a) plat,

b) další plat,

c) náhrady výdajů,

d) naturální plnění a

e) odchodné.

§ 3

Plat

(1) Plat je peněžité plnění poskytované měsíčně ve výši a za podmínek dále stanovených.

(2) Plat se určí jako součin platové základny a platového koeficientu stanoveného v závislosti na odpovědnosti a náročnosti vykonávané funkce. Plat se zaokrouhluje na 100 Kč nahoru.

(3) Platovou základnou je souhrn nejvyššího platového tarifu a maximální výše osobního příplatku stanovených zvláštním předpisem 1) pro zaměstnance ministerstev.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) § 6 odst. 2 a § 7 odst. 2 nařízení vlády ČR č. 253/1992 Sb., o platových poměrech zaměstnanců orgánů státní správy, některých dalších orgánů a obcí, ve znění pozdějších předpisů.

§ 4

Další plat

Návrh

zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb.

Sládek Miroslav

Hrůzová Vlasta

Krampera Zdeněk

Krejsa Josef

Loukota Milan

Maixner Pavel

Nehera Jindřich

Novák Jaroslav

Nývltová Radomíra

Pešková Jana

Rajsiglová Laura

Smetana Martin

Šmucr Rudolf

Vik Jan

Vrcha Oldřich

Vrzáň Petr

Zajíc Petr

Zajícová Blanka

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP